Jandarmii sălăjeni au desfășurat mai multe acțiuni în mediul rural

 

În perioada 20 – 24 ianuarie a.c., jandarmii sălăjeni au desfășurat mai multe acțiuni pe linia prevenirii și combaterii faptelor antisociale în mediul rural.

  1. Un bărbat de 57 de ani, domiciliat în comuna Cizer, a fost depistat după ce a tăiat, fără drept, opt arbori nemarcați silvic, din speciile „plop”, „mesteacăn” și „carpen”, pe care ulterior i-a încărcat într-o remorcă tractată.

Incidentul a avut loc sâmbătă, 21 ianuarie a.c., în jurul orei 11.00, într-o pășune împădurită de pe raza localității Cizer.

În cauză, jandarmii au întocmit acte de constatare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt de arbori, acte ce vor fi înaintate organelor judiciare pentru continuarea cercetărilor. Totodată, pentru tăierea fără drept a arborilor, persoana în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar masa lemnoasă și un motofierăstrău au fost ridicate în vederea confiscării.

  1. Un bărbat de 36 de ani, domiciliat în comuna Sâg, a fost depistat în timp ce transporta material lemnos, cu ajutorul unui atelaj hipo, fără a deține aviz de însoțire.

Incidentul a avut loc sâmbătă, 21 ianuarie a.c., în jurul orei 15.30, pe raza localității Mal.

Persoana în cauză a fost sancționată contravențional, în baza Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar masa lemnoasă a fost ridicată în vederea confiscării.

  1. Un bărbat de 37 de ani, domiciliat în comuna Sâg, a fost depistat în timp ce transporta 3,2 metri cubi de material lemnos, din specia „fag”, cu ajutorul unei autoutilitare, fără a deține aviz de însoțire.

Incidentul a avut loc luni, 23 ianuarie a.c., în jurul orei 05.30, pe raza localității Mal.

Persoana în cauză a fost sancționată contravențional, în baza Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, cu amendă în cuantum de 4.000 de lei, iar masa lemnoasă a fost ridicată în vederea confiscării.

În anul 2022, la regimul silvic, jandarmii sălăjeni au constatat 16 fapte de natură penală și au aplicat 22 de sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 27.500 lei.

  1. De asemenea, în perioada supusă atenției, jandarmii sălăjeni au efectuat controale pentru verificarea respectării prevederilor O.U.G. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura.

Acestea s-au desfășurat pe cursul râurilor Crasna și Barcău, precum și în zona barajului de acumulare Vârșolț, fiind verificați 39 de pescari.

Faptele de natură contravențională constatate au vizat: pescuitul fără permis, încălcarea condiţiilor prevăzute în permisul de pescuit, respectiv lipsa fișei de captură, precum și reținerea unor exemplare sub dimensiunile legale.

Au fost aplicate 5 avertismente scrise.

  1. Luni, 23 ianuarie a.c., un bărbat de 33 de ani a fost depistat în timp ce fuma în incinta unui local de pe raza comunei Crasna.

Bărbatul a fost sancționat contravențional, în baza Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cu amendă în cuantum de 500 de lei, iar persoana juridică cu amendă în cuantum de 5.000 lei.

Nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor art. 3 alin. (1) din actul normativ anterior menționat, privind interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise, se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 de lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere. Săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

Pentru aceeași faptă, persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *