JIBOU: 100 de stejari plantați în cinstea singurului veteran de război rămas în viață, Pop Ilie

Primăria Orașului Jibou a organizat o acțiune de plantare a 100 de stejari pe un teren din apropierea cimitirului din oraș, vrând astfel să marcheze cei 100 de ani pe care urmează să-i împlinească Pop Ilie, singurul veteran de război rămas în viață din Jibou.

La acțiune au participat ca voluntari mai mulți elevi din cadrul liceelor Octavian Goga și Ion Agârbiceanu.  Inițiatorul acestei frumoase acțiuni a fost viceprimarul Vlad Pașcalău, cel care s-a ocupat de organizarea evenimentului.

La activitate a luat parte atât primarul orașului, Dan Ghiurco, cât și Sara Pașcuță, responsabilă pe partea de mediu din cadrul Primăriei Jibou.

Invitatul supriză a fost veteranul de război Pop Ilie care împlinește 100 de ani în luna iulie și care a fost a dus la fața locului cu sprijinul Armatei Române, care i-a oferit cadou un set de îmbrăcăminte festiv.

Înainte de începerea acțiunii, părintele protop Dan Dregan prezent și el la acțiunea de plantare, împreună cu tinerii și oficialitățile au cântat Hristos a Înviat, după care voluntarii au început să plantaze stejarii.

La finalul activității, Armata Română l-a adus la fața locului de Pop Ilie, ocazie cu care primarul Dan Ghiurco i-a transmis un mesaj de suflet, apreciindu-i întrega activitate. A fost un moment emoționant în care veteranul Pop a vărsat o lacrimă, iar elevii l-au aplaudat și felicitat în repetate rânduri.

Elevii au cântat mai multe cântece patriotice în semn de prețuire și pentru curajul arătat pe câmpul de luptă de către veteranul de război Pop Ilie.

„Acțiunea de astăzi este dedicată zilei de naștere a domnului Pop Ilie, veteranul nostru de război. Dânsul va împlini în curând 100 de ani.

Nu multora dintre noi ne este dat să trăim un întreg secol pe acest pământ, darămite să dăm un sens atât de măreț vieții. Așa cum acest om a fost pregătit să-și dea viața pentru neam și țară, tot așa Dumnezeu, la rândul lui, l-a răsplătit cu zile.

Asemănarea dintre domnul Ilie și stejar îmi pare destul de evidentă: ambii cu rădăcini înfipte adânc în pământul românesc, ambii rezistând cu îndârjire furtunilor și vânturilor, ambii oferind viață celorlalți. Credem noi că plantarea acestor 100 de stejari va face un bine comunității, oferind viață, pentru că fără oxigen nu avem viață. Și ce alt mod mai bun de a sărbători o viață decât oferind viață celorlalți!🙏 La mulți ani cu sănătate domnule sublocotenent Ilie Pop! Multumesc elevilor, profesorilor și tuturor celor implicați in aceasta acțiune”, a transmis primarul orașului Jibou, ing. Dan Ghiurco. 

Viceprimarul Vlad Pașcalău ne-a transmis că: „In colaborare cu elevii cu liceelor Ion Agârbiceanu și Octavian Goga am organizat un eveniment de plantare arbori în cinstea veteranului de război Pop Ilie, cetățean ar orașului nostru și în cinstea tuturor ostașilor care au luptat pentru țara noastră. Trebuie să purtâm în inimile noastre un profund respect atât pentru cei care s-au jertfit, cât și pentru supraviețuitorii acelor vremuri dificile, în fața cărora ne plecăm astăzi frunțile. Au trăit experiențe dramatice pe care noi le-am aflat doar din cărțile de istorie. Din păcate au rămas puțini. Tocmai de aceea avem obligația morală să ducem modelul, curajul și povestea mai departe peste generații. Lecțiile trecutului ne ajută să clădim un viitor mai sigur, mai pașnic și mai bun”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *