Județul SĂLAJ – Top 20 companii cu capital străin
La sfârșitul anului 2021 echipa Transilvania Business a publicat o nouă ediție specială dedicată Elitelor în Business din Banat și Transilvania. Spre deosebire de ediția din anul precedent, de data aceasta au fost elaborate trei clasamente pentru fiecare județ din cele două regiuni:
– Top 20 companii românești
– Top 20 investitori străini
– Top 10 companii cu capital mixt
Datele în baza cărora au fost realizate clasamentele se referă la: cifră de afaceri, număr de angajați, profit, active imobilizate și capitaluri proprii, raportate pentru anul 2020.
INVESTIȚII STRĂINE ÎN JUDEȚUL SĂLAJ
Ghidul Investitorului menționează 5.000 agenți economici activi în acest județ, adică 20 la 1.000 de locuitori, dintre care 80% microîntreprinderi, ceea ce subliniază importanța vitală a micilor întreprinzători locali. Cu toate acestea, multinaționalele străine generează majoritatea produsului intern brut al Sălajului: TenarisSilcotub – lider mondial în producție și furnizarea de produse tubulare destinate industriilor de petrol și gaze, auto și sectorului energetic, și Michelin România – lider mondial în industria anvelopelor, cu două uzine la Zalău. În 17 ani de activitate în Sălaj, Michelin a investit 93 milioane euro în uzinele Zalău Cord și Zalău Anvelope, cu 1.800 de angajați. Prin proiectul său de investiție, fabrica de cord își crește capacitatea până la 60.000 tone de ansamblu metalic pe an, furnizând necesarul pentru producția de anvelope din uzine Michelin din Europa, America și Asia. Proiectul de la Anvelope Zalău, de 33 milioane euro, prevede producerea de noi modele pentru segmentul de piață intermediar, inclusiv marca Tigar. Printre spațiile industriale disponibile pentru investitorii industriali din județ se numără fostele fabrici abandonate, hale de prelucrare și producție cu potențiale de reconversie (suprafețe între 120 și 10.000 mp). Printre avantajele fiscale acordate investitorilor de către autorități se numără scutiri sau reduceri la impozitele pe profit și venitul microîntreprinderilor, taxa pe valoarea adăugată, respectiv impozitele și taxele locale. La nivelul anului 2018 cotele taxelor locale erau de 0,08-1,13% asupra terenurilor și clădirilor agenților economici, respectiv între 0,22 și 1.724 euro/ha. Alte facilități sunt ajutorul de stat / de minimis, scutiri la impozitele din parcurile industriale, științifice și tehnologice, incubatoarele de afaceri. Ajutorul de stat se acordă pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie: realizarea și achiziționarea construcțiilor, închirierea construcției aferente investiției inițiale, instalații tehnice, mașini și echipamente noi, know-how și alte drepturi de proprietate industrială.
Ranking: 1
SILCOTUB
Grupul metalurgic cu fabrică la Zalău se va concentra în România pe competitivitate și ecologie. “Un an bugetar încheiat cu rezultate bune este urmat de unul în care provocările vin din și mai multe direcții, inclusiv creșterea prețurilor la energie și materii prime. Focusul companiei va rămâne siguranța și starea de bine a angajaților, competitivitatea produselor, respectarea angajamentelor față de clienți și responsabilitatea față de mediu și comunitate”, susține Mihaela Popescu, președintele TenarisSilcotub. Strategia grupului Tenaris prevede creșterea ponderii transportului intermodal și digitalizarea, ca modalitate de creștere a adaptabilității la schimbările din mediul de business și ca parte a dezvoltării lanțului său logistic. Grupul a semnat un acord cu Sandvik Materials Technology, care vizează dezvoltarea următoarei generații de produse tubulare pentru aplicații din industrie. Tenaris este lider global în fabricarea de produse tubulare și servicii pentru industria energetică. La începutul acestui an producătorul de țevi a început să facă angajări de specialiști în paralel cu pregătirea de la distanță a “noului val” de angajați, la fabricile din Zalău și Călărași, care vor să înceapă o carieră în inginerie. În 2021, Tenaris a obținut declarația de mediu pentru țevile destinate aplicațiilor din sectorul energetic. Grupul cu fabrici la Zalău, Câmpina și Călărași experimentează producția de oțel în sistem ecologic, împreună cu alte patru companii internaționale: Edison, Snam, Tenoa, Techint. Proiectul are ca scop producția de oțel folosind tehnologia hidrogenului “verde”. Societatea zălăuană înregistra, în 2020, o cifră de afaceri de 1,6 miliarde lei, un profit de 128 milioane, capitaluri proprii de 1,9 miliarde lei, active imobilizate de 1,1 miliarde lei și 1.479 de salariați. Fabrica din Sălaj are o capacitate anuală de 250.000 tone oţel şi produce pentru industria energetică şi automotive. Aceasta exportă 80% din producţie, principalii săi clienţi fiind OMV Petrom, Exxon Mobile, Chevron, Autoliv.
Ranking: 2
HANNA INSTRUMENTS
Producătorul de instrumente și dispozitive pentru măsură, verificare, control, navigație din comuna Nușfalău a realizat, în 2020, o cifră de afaceri de 179 milioane lei, în urcare de la 147 milioane lei și un profit net de 21,4 milioane lei, în comparație cu 16,7 milioane în 2019. Capitalurile proprii au urcat de la 72 la 93 milioane lei de la un an la altul, iar activele imobilizate s-au cifrat la 21 milioane lei. Numărul de angajați a fost de 18. Hanna Instruments este cel mai mare producător mondial independent de instrumente electro-chimice, iar în România acesta deține numeroase firme în județele Sălaj și Cluj. Compania inițială a fost fondată în Italia de Oscar și Anna Nardo, fiind prima din lume care dezvolta un contor de conductivitate portabil cu o singură sondă. Acum grupul are o rețea de 40 de filiale în 32 de țări, sediul său fiind în Rhode Island (SUA). Fabricile sunt amplasate în Mauritius, Singapore, Ungaria și România.
Ranking: 3
HANES GLOBAL SUPPLY CHAIN ROMANIA
Compania din Zalău se ocupă cu fabricarea articolelor de lenjerie de corp, având afaceri anuale de 155 milioane lei, un profit net de 11,5 milioane, capitaluri proprii de 162 milioane lei și active imobilizate de 10 milioane. Numărul de angajați a fost redus la jumătate în 2020 față de 2018: 511 oameni față de 1.062. Acum doi ani, conducerea grupului a închis unitatea sa din zona liberă Curtici și relocând producția în Vietnam și la alți producători din Asia. Fabrica de tricotaje din Zalău nu a fost afectată de închiderea unității arădene. Grupul american HanesBrands, fondat de John Wesley Hanes I, operează activități de producție și aprovizionare, cu 67.000 de angajați, în 10 țări din Europa, Asia și America și avea, în 2019, venituri de 7 miliarde de dolari. HanesBrands îngloba 252 de magazine în 2015. În ultimul deceniu de existență acesta a preluat companii precum Maidenform, Pacific Brands, Norcross. Mărcile sale principale sunt Hanes, Champion, Playtex, L’eggs, Just My Size, Wonderbra.
Ranking: 4 FRAVEN, Ranking: 5 SILVANIA WORSTED SPINNIN G, Ranking: 6 ROMBE L, Ranking: 7 REH I, Ranking: 8 SAMTE X, Ranking: 9BELLINE A, Ranking: 10TR CONSTRUCTIO N, Ranking: 11PEDROLL O, Ranking: 12VALEN EST INDUSTRIE S, Ranking: 13FVL INTERNATIONA L, Ranking: 14ATL ELECTRONI C, Ranking: 15TENARIS SOLUTIONS EAS T, Ranking: 16EXIROS.R O, Ranking: 17YNA CREDIU TRAN S, Ranking: 18SESSIO.E U, Ranking: 19SMART BATTERY DISTRIBUTIO N, Ranking: 20COMPOSITE INDUSTRIE S.