Larva gândacului de bălegar, aprobat pentru consum de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat larva gândacului de bălegar ca un nou aliment pentru consum, extinzând astfel lista cu insectele permise pentru hrană.

Aceasta este a patra insectă care este autorizată pentru utilizare ca ingredient alimentar, după greierele alimentare, viermele galben și lăcusta călătoare.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a declarat că larva gândacului de bălegar (Alphitobius diaperinus) este sigură pentru consum uman, iar Comisia Europeană a dat acordul pentru comercializarea acestei insecte ca aliment.

Larva gândacului de bălegar, autorizată în hrana umană

Larva gândacului de bălegar (Alphitobius diaperinus) – a patra insectă reglementată în hrana umană

Larva gândacului de bălegar este a patra insectă care poate fi consumată în Uniunea Europeană, din momentul în care lista cu insectele permise pentru hrană a început să fie reglementată în 2018.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a declarat că aceasta este sigură pentru consum uman în condițiile propuse. Cu toate acestea, autoritățile atenționează că larva poate provoca reacții alergice la persoanele care au intoleranță la crustacee.

EFSA a emis o evaluare pozitivă cu privire la larvele de gândaci anul trecut și s-a evaluat siguranța consumului de preparate congelate și liofilizate ale acestei insecte.

Larva gândacului de bălegar poate fi consumată sub formă de pudră, întreagă sau ca ingredient pentru alte preparate

Larva poate fi gătită întreagă sau poate fi utilizată sub formă de pudră sau făină și poate fi adăugată ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste, produse de panificație, analogi de carne sau sosuri.

Comercializarea larvei gândacului de bălegar în Uniunea Europeană a fost autorizată în luna ianuarie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *