Lazăr Ioan-Radu continuă dezvoltarea orașului Șimleu Silvaniei cu un buget dublu față de anul trecut

Șimleu Silvaniei este un oraș cochet, un oraș plin de culoare în care se vede că adminitrația publică locală a făcut și face treabă, chiar multă treabă.

Primăria Orașului Șimleu Silvaniei este condusă de Lazăr Ioan- Radu – viceprimar cu atribuții de primar. Lazăr Ioan-Radu este de profesie inginer și are o vastă experiență în administrație publică. Lazăr Radu este consilier local din anul 2004, în al doilea mandat 2008-2012 a fost viceprimar, în mandatul 2012-2016 a ocupat funcția de city-manager, iar în mandatul 2016-2020 a fost viceprimar al orașului Șimleu Silvaniei.

La alegerile din septembrie 2020, Lazăr Ioan-Radu a candidat pentru un nou mandat de consilier local din partea PNL și a obținut din nou încrederea cetățenilor, astfel că a fost ales de către consilierii locali în funcția de viceprimar pentru a treia oară.

După problemele fostului primar, Lazăr Ioan-Radu a ajuns în cea mai înaltă poziție din administrație și acum îndeplinește cu succes atribuțiile de primar al Orașului Șimleu Silvaniei. 

Am vizitat luna aceasta Orașul Șimleu Silvaniei și am avut ocazia să stăm de vorbă cu Lazăr Ioan-Radu, cel care astăzi conduce orașul de sub Măgura.

„Sunt inginer de profesie. Țin mult la o regulă: să unesc cuvântul de faptă. M-am ghidat după același lucru în una dintre cele mai onorante misiuni din cariera mea, aceea de a fi viceprimarul vostru, astăzi cu atribuții de primar. Vreau să o fac în continuare. Cu întreaga echipă din Primărie, am considerat că realizările trebuie să primeze în fața oricărei lozinci. Stau mărturie în sensul acesta proiectele în derulare sau rezultatele deja obținute în infrastructură, domeniul sănătății și în tot ce ține de administrație. Nu e totul. Mai avem destule de făcut. Șimleul a ajuns o rampă de lansare pentru atâția cetățeni, însă vreau să avem grijă să fie și o destinație pentru aceștia și nu numai.

Drumul înapoi acasă nu trebuie să fie greu. Putem obține asta prin continuarea proiectelor începute, prin dezvoltare, prin atragerea continuă de noi investitori și printr-o filosofie simplă: în continuare, interesul cetățeanului la baza proiectelor noastre. Următorul pas e să creștem calitatea vieții. În interes public și în folosul șimleuanilor”, transmite primarul interimar, Lazăr Ioan Radu. 

Zilele trecute a fost adoptat și bugetul local al Orașului Șimleu Silvaniei, un buget dublu față de anul trecut și axat pe dezvoltare: modernizarea și asfaltarea străzilor, construirea a două poduri, reabilitarea infrastructurii preșcolare și liceală, modernizarea și dotarea spitalului orășenesc, construirea pieței agroalimentare, modernizare baza sportivă, sunt doar o parte dintre proiectele pentru care au fost cuprinse sumele necesare pentru ca lucrările să continue.

Imediat ce vremea se va stabilizia și va permite, Primăria Orașului Șimleu Silvaniei va demara ample lucrări de reparații străzi și plombări în tot orașul.

Spitalul din Șimleu Silvaniei este dotat cu computer tomograf și apratură de ultimă generație

Primul proiect foarte important derulat la Spitalul Orășenesc ”Prof. Dr. Ioan Pușcaș” din orașul Șimleu Silvaniei, și care este finalizat anul trecut a fost dotarea ambulatoriului cu echipamente medicale și mobilier pentru toate cabinetele medicale din spital.

Printre echipamentele medicale achiziționate în cadrul proiectului amintim: computer tomograf, două aparate de radiologie fix și mobil, 6 ecografe, aparatură pentru toate specialitățile din ambulatoriu.

Spitalul Orășenesc „Dr. Pușcaș Ioan” reabilitat complet cu fonduri europene

Alt proiect care este semnat și la care se lucrează în acest moment cu o valoare de 13,28 milioane lei este “Crestere eficientei energetice a spitalului orasenesc din Simleu dr. Ioan Puscas”.

Perioada de implementare a proiectului este de 71 luni, respectiv între data de
18.11.2015 și data de 30.09.2021, aceasta cuprinzând și perioada de desfășurare a
activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de finanțare, conform regulilor
de eligibilitate a cheltuielilor.

În luna martie a fost emisă autorizația de construire, iar primarul interimar Lazăr Ioan Radu a semnat ordinul de începre a lucrărilor. În acest moment se lucrează la Corpul B al spitalului, dar și la realizarea celor două foraje cu o adâncime de 100 metri.

În cadrul proiectului se vor realiza ample lucrări de reabilitare interioară și exterioară, acoperiș nou, izolare termică exterioară, instalații noi electrice, sanitare, lifturi noi, centrală termică și pompe de căldură, grupuri sociale pentru fiecare salon, renovare saloane, toalete, cabinete medicale, bucătărie, spălătorie, spații comune, etc.

Piața Agroalimentară Șimleu – un proiect care prinde viață

Piața agroalimentară este un proiect important pentru Șimleu. Suntem la momentul in care lucrările au demarat efectiv, astfel că constructor a mobilizat sufieciente resurse umane pentru ca în decurs de 2 ani de zile proiectul sa fie finalizat. Vor fi hale pentru tot ce se vinde acum afară, adică parte de lactate, partea de legume fructe, astfel încât comercianții să se poată desfășura civilizat și iarna. Vor fi zonele pentru vânzare de produse de origine animală, zone pentru vândut flori, o piață așa cum ar fi normal în ziua de azi să existe.

Reabilitarea, extinderea, modernizarea, echipare structură educațională Grădinița de copii cu program prelungit nr. 2– Simleu Silvaniei

Valoarea totală a proiectului este de 5.440.377,12 lei, din care asistența financiară
nerambursabilă reprezintă 5.319.221,56 lei (4.613.610,55 lei provenind din FEDR și
705.611,01 lei din bugetul național).

Lucrările sunt în desfășurare, iar stadiul fizic este de 40% realizat. Termenul de finalizare a lucrărilor este toamna anului 2021, în luna octombrie. În acest sens, prin proiect se vor realiza reabilitarea spațiilor existente, construirea unui corp nou de clădire, precum și dotarea completă a grădiniței, atât în ceea ce privește activitatea educațională dar și cea administrativ-organizatorică și sanitară. De rezultatele proiectului vor beneficia un număr de 160 de copii preșcolari.

Reabilitarea, extinderea, modernizarea, echipare structură educațională – Grădinița de copii cu program prelungit nr.3, Șimleu Silvaniei

Valoarea totală a proiectului este de 5.838.444,13 lei, din care asistența financiară
nerambursabilă reprezintă 5.688.136,26 lei (4.933.587,62 lei provenind din FEDR și
754.548,64 lei din bugetul național).

Lucrările sunt în desfășurare, iar stadiul fizic este de 40% realizat. Termenul de finalizare a lucrărilor este toamna anului 2021, în luna octombrie.

În acest sens, prin proiect se vor realiza reabilitarea spațiilor existente, construirea unui corp nou de clădire precum și dotarea completă a grădiniței, atât în ceea ce privește activitatea educațională dar și cea administrativ-organizatorică și sanitară. De rezultatele proiectului vor beneficia un număr de 240 de copii preșcolari.

Două poduri rutiere noi peste Valea Crasnei vor rezolva traficul din oraș

Orașul Șimleu Silvaniei beneficiază de o finanțare prin PNDL 2 pentru consturirea unui pod nou peste Râul Crasna, pe strada Nicolae Bălcescu 1,965,861 lei. Investiția este finalizată în proporție de 99%, au mai rămas de realizat doar lucrările de marcaj rutier, după care în perioada următoare va fi realizată și recepția.

Orașul Șimleu Silvaniei derulează un proiect prin PNDL 2 pentru reabilitarea podului de pe strada 22 Decembrie 1989, în valoare 937,814 lei. Lucrările au demarat în cursul lunii aprilie și se lucrează la infrastructura podului. Podul nu va fi demolat, ci vor fi executate lucrări la rezistența acestuia pentru punerea în siguranță a traficului.

„M-am deplasat la lucrările care se efectuează pentru modernizarea podului. În primul rând, suntem conștienți de disconfortul creat (atât locuitorilor din zonele adiacente, cât și celor care tranzitează porțiunea) de lucrările aferente acestei investiții. Prezentăm scuzele de rigoare pentru acest disconfort și vă asigur că am ținut de la bun început și țin ca acesta să fie limitat la maxim. În acest sens, de mâine va fi pregătită str. N.Bălcescu ( plombări, etc), iar proiecția noastră e ca săptămâna viitoare să recepționăm (în măsura în cere totul este conform) și să dăm în folosință și podul de pe str. Nicolae Bălcescu. Acest fapt va mai atenua situația. Revenind la investiția de la podul de pe str. 22 decembrie 1989, în final vom avea un nou pod modern, parte din procesul de dezvoltare a orașului nostru. Cum am făcut-o de fiecare dată, le-am readus aminte constructorilor de cele 2 exigențe peste care nu trec în executarea lucrărilor: profesionalism și la timp. Am primit asigurări că totul este în grafic”, spune primarul interimar, Lazăr Ioan-Radu. 

Modernizare și dotare cămin elevi – Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” din Șimleu Silvaniei

Valoarea totală a proiectului este de 8.520.959,90 lei, din care asistența financiară
nerambursabilă reprezintă 8.340.619,63 lei (7.234.210,89 lei provenind din FEDR și
1.106.408,84 lei din bugetul național).

Proiectul a început în data de 19 octombrie 2015 și urmează să fie finalizat până la data
de 31 octombrie 2022.

Având în vedere faptul că peste 90% din elevii actuali sunt din alte localități decât Șimleu Silvaniei, fiind obligați să facă naveta sau să apeleze la mijloace alternative de cazare. În acest sens se va reabilita clădirea căminului de elevi și se va realiza recompartimentarea camerelor (rezultând un număr total de 56 de camere), precum și dotarea completă a acestora cu mobilier nou, în vederea creșterii confortului și asigurării unor condiții optime elevilor cazați în cadrul instituției. Se estimează că, de rezultatele proiectului, vor beneficia un număr de 110 elevi care vor putea fi cazați în cadrul clădirii căminului.

Bază sportivă nouă lângă stadionul din Șimleu prin CNI

Practic Simleu a fost selectat de FRF între cele 175 de localitati în care se vor construi baze sportive noi. Inseamnă un teren mare de fotbal sintetic, terenuri mici de baschet-handbal și construcție nouă pentru vestiare, băi. Primăria Șimleu Silvaniei a fost selectată, a prezentat un teren care l-am pus la dispoziția Companieie Nationale de Investitii. In zona stadionului, paralel cu terenul de fotbal este spatiu suficient pentru inca un teren de fotbal si pentru a face vestiare. Este un lucru extraordinar pentru Simleu, pentru ca administrația orașului își dorește ca echipa de fotbal sa se mențină cel puțin la nivel de liga a 3-a. Asta însemnă o posibilitatea uriașă pentru a atrage mai multi copii la sport și fotbal.


„Înainte de orice, vă mulțumesc pentru încrederea cu care m-ați reînvestit. Vă asigur că încrederea voastră mă responsabilizează și știu bine ce am de făcut. Cum am spus și în toată această perioadă, vom continua împreună să punem umărul la dezvoltarea orașului astfel încât acesta să răspundă așteptărilor a cât mai mulți dintre șimleuani și nu numai”, transmite primarul interimar, Lazăr Ioan Radu.

3 thoughts on “Lazăr Ioan-Radu continuă dezvoltarea orașului Șimleu Silvaniei cu un buget dublu față de anul trecut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.