Lazăr-Octavian Cosma, primul Cetățean de Onoare al județului Sălaj

 

Consiliul Județean Sălaj organizează vineri, 19 mai, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, festivitatea de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al județului Sălaj, domnului profesor universitar doctor academician Lazăr-Octavian Cosma, pentru activitatea prodigioasă desfășurată în domeniul muzical și al activității didactice în învățământul universitar.

Titlul va fi acordat de către președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.

Este pentru prima dată când administrația județeană oferă această înaltă distincție, în semn de apreciere față de personalitățile marcate care, prin activitatea lor deosebită, și-au pus amprenta asupra dezvoltării județului Sălaj și au făcut ca numele lor să rezoneze cu cel al județului nostru.

Reputat muzicolog român și membru al Academiei Române, domnul Lazăr-Octavian Cosma s-a născut în 15 februarie 1933, în localitatea sălăjeană Treznea, părinții săi, învățătorii Aurelia și Lazăr Cosma (școala din localitate poartă numele celor doi martiri) fiind asasinați în masacrul de la Treznea, din septembrie 1940.

Doctor în muzicologie la Conservatorul de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, domnul Lazăr-Octavian Cosma a urmat o carieră didactică la Universitatea Națională de Muzică din București, în perioada 1959-2014, unde a coordonat teze de doctorat și a susținut cursurile de muzicologie și istoria muzicii românești.

Între anii 1977-1985, a fost șeful Catedrei de muzicologie a universității, fiind primul îndrumător de doctorat din București în domeniul muzicii. În calitate de autor, a publicat peste 33 de volume de studii și numeroase articole de specialitate în reviste naționale și internaționale.

A fost secretar, vicepreședinte și președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Este primul cercetător care a realizat o istorie extinsă a creației muzicale și a vieții muzicale de pe teritoriul României, precum și inițiator al Simpozionului Internațional de Muzicologie din cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”.

Prin acordarea titlului de Cetățean de Onoare al județului Sălaj, Consiliul Județean Sălaj onorează întreaga carieră științifică și didactică a domniei sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *