Lemnul defrișat pentru Autostrada Transilvania va ajunge la proprietari

Direcția Silvică Sălaj (DSS) a informat că lemnele rezultate în urma scoaterii din fondul forestier a terenurilor pentru construirea Autostrăzii Transilvania (A3) vor ajunge la proprietarii acestora.

Prefectul județului Sălaj , Toma Dari, a cerut Direcției Silvice Sălaj lămuriri privind masa lemnoasă rezultată în urma defrișărilor legale.

Directorul DSS, Viorel Mihiș, a explicat că prevederile Codului Silvic sunt clare.

„Masa lemnoasă rezultată în urma defrişării vegetaţiei forestiere de pe terenurile scoase definitiv sau ocupate temporar din fondul forestier revine proprietarului în cazul fondului forestier proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice”, spune directorul Direcției Silvice Sălaj.

Guvernul a aprobat scoaterea definitivă din fondul forestier național a unui teren cu pădure de 100 ha pentru construirea secțiunii 3B Mihăiești – Suplacu de Barcău. În Sălaj, realizarea investiției impune defrișarea a 18 ha, teren aflat în administrarea Romsilva.

UMB a cerut exproprieri suplimentare

Grupul băcăuan UMB, care construiește A3 pe teritoriul Sălajului, a avertizat că se vor face exproprieri în plus pentru lucrările adiacente. Pentru zona Topa Mică – Zimbor – Zalău s-au emis deciziile de expropriere a terenurilor. Pentru Zalău – Marca planurile ce vizează exproprierea au fost afişate, pentru consultare, la sediile primăriilor.

În cazul proprietarilor de terenurile de pe traseul A3 incluse şi la plata unor subvenţii pentru măsurile de agromediu nu vor exista penalităţi pentru nerespectarea condiţiilor. Proiectul Autostrăzii Transilvania (Braşov – Borş) a început în 2004, în baza unui contract inițial de 1,5 miliarde de euro, încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până în 2012.

Acesta a suferit modificări, fiind reziliat în 2013. Pentru 12,5% din autostradă statul a plătit Bechtel 1,2 miliarde de euro. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte independente, București – Brașov și Brașov – Cluj – Borș, lungimea sa totală fiind de 584 km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *