Liberalul Vasile Bulgărean a câștigat procesul cu CNSAS și nu a fost colaborator al Securității

Profesor doctor Vasile Bulgărean, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, a câștigat procesul intentat de CNSAS privind acuzațiile de colaborator/lucrător al securității. Curtea de Apel București a respins cererea CNSAS ca neîntemeiată, astfel că liberalul Bulgărean și-a dovedit nevinovăția. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în 15 zile la Înalta Curte de Casație și Justiție.


La data de 4 februarie, jurnaliștii de la G4Media.ro dezvăluiau faptul că, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a cerut judecătorilor de la Curtea de Apel București, la sfârșitul anului trecut, să constate că actualul șef al Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, Gheorghe Vasile Bulgărean (57 de ani), a fost colaborator al fostei poliții politice comuniste.

Bulgărean a semnat angajament, a avut nume conspirativ și și-a turnat un coleg de facultate pentru faptul că acesta și-a exprimat dezamăgirea față de nivelul de trai din România.

În acțiunea depusă la instanță pe 21 decembrie 2021, CNSAS susține că Bulgărean a fost recrutat de Securitate în 1987, când a semnat angajament și a primit numele conspirativ ”Vali”. Scopul recrutării: supravegherea colegilor de an și a ”mediului studențesc din căminul Grozăvești” din București, la acel moment Bulgărean fiind student în Capitală, la Facultatea de Matematică. După absolvirea facultății și repartizarea ca profesor într-o comună din Bihor, el a fost preluat de Securitatea din acest județ, tot ca informator.

CNSAS a depus mai multe dovezi despre care declară că ar contura faptul că ”pârâtul a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa realităților social-politice din țara noastră sub regimul comunist, informații ce au vizat îngrădirea dreptului la viață privată (art. 17 din Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice) și a dreptului la libertatea cuvântului (art. 28 din Constituția Românei din 1965, art. 19 din Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice)”.

În acțiune, CNSAS transcrie fragmente din mai multe note informative semnate de ”Vali” în 1987 și 1988, victimă fiind B.B.E., un coleg maghiar asupra căruia existau suspiciuni de ”manifestări naționalist-iredentiste”. Astfel, conform informațiilor furnizate de ”Vali ”Bulgărean, B.B.E. ”a povestit că a fost deseori în Ungaria și că acolo comparativ cu România există un nivel de trai mult mai ridicat, că metroul construit în România este mult sub nivelul celui din Budapesta, că produsele ungurești sunt de o calitate superioară celor românești, precum și alte aspecte laudative la adresa Ungariei diminuând realizările economice ale țării noastre.”

”Vali” a mai transmis că B.B.E. intenționează să se stabilească peste hotare, iar în martie 1988 a relatat că acesta a spus că în Ungaria ”în general viața este mai liberă decât la noi și dădea exemplu că ungurii pot cumpăra dispozitive pt. televizoare prin care pot să prindă programele de televiziune prin sateliți (…)”.

Tot în 1988, ”Vali” l-a chestionat pe B.B.E. asupra unui subiect arzător pentru serviciile de informații românești, reproducând, apoi, totul Securității: ”La începutul lunii aprilie 1988, în cadrul unei discuții pe care am avut-o cu colegul de grupă B.E. (…) acesta a relatat următoarele: a auzit că în Ungaria, la Budapesta, au avut loc niște demonstrații și la întrebarea mea dacă acești demonstranți au cerut și alipirea Ardealului la Ungaria, el mi-a spus că nu a auzit acest lucru. În continuare s-a discutat pe marginea cărților care apar, atât în Ungaria cât și în România și care au ca subiect originea și apartenența acestei regiuni la România sau Ungaria. B. a arătat că cărțile care apar în România și Ungaria pe această temă conțin multe minciuni și se bat cap în cap. Aceste cărți sunt scrise nu pentru popor pe care nu-l interesează acest lucru, ci pentru autoritățile din țările respective.”

CNSAS a menționat că, pe baza unor informații de genul celor relatate de Bulgărean, Securitatea avea motiv să deschidă dosare de urmărire informativă.


Dosarului intentat de CNSAS pe numele lui Bulgărean a fost judecat la Curtea de Apel București, iar la termenul de azi, 27 septembrie, magistrații au respins ca neîntemeiată cererea CNSAS.

Astfel că șeful Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, prof. dr. Vasile Bulgărean și-a dovedit nevinovăția și nu a fost lucrător/colaborator al securității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.