Liderul consilierilor județeni PSD, Sergiu Panie, remarcă derapajele PNL la nivelul Sălajului și la nivel central

În ultimul an, perioadă în care coaliția de dreapta a guvernat, dar mai ales după 6 decembrie 2020, constatăm o intensificare a măsurilor părtinitoare luate pentru a fideliza membrii de partid, prin folosirea resurselor bugetare.

Astfel, prin decizie luată la nivel central, se continuă măsurile de austeritate pentru români, dar nu pentru acoliții puterii.  În condițiile existenței unei viziuni pe termen mediu, măsurile de austeritate ar putea genera economii bugerare care, canalizate spre creșterea salariului din sectorul privat, ar permite o îmbunătățire a calității vieții a angajaților. În fapt, această coaliție nu are nicio viziune, iar măsurile luate pompieristic sunt vizibile în toate sectoarele de activitate. „Mărirea” cu aproximativ 40 de lei a salariului minim în sectorul privat (aproximativ 3%), în condițiile în care multe țări din regiune au mărit semnificativ salariul minim (vezi Polonia 8%, Ungaria 9% etc.), este ilustrativă.

Așa cum ne-au obișnuit, între vorbele și faptele acestor guvernanți nu există nicio legătură. Premierul Florin Cîțu și doamna Raluca Turcan, ministrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, comunică zilnic că vor reduce veniturile personalului plătit din fonduri publice prin plafonarea acestora și eliminarea unor sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă, iar în teritoriu constatăm exact invers: creșteri salariale nesimțite pentru membrii de partid P.N.L.-U.S.R.-P.L.U.S.-U.D.M.R. care ocupă anumite funcții în administrație.

Deși prin adoptarea LEGII-CADRU Nr. 153/2017 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice guvernarea P.S.D. a promovat eliminarea discrepanțelor salariale identificate în sectorul bugetar, odată instalată această coaliție la guvernare s-au început măsurile de revenire la vechile practici. De exemplu, cu o totală iresponsabilitate s-a generat o nouă discriminare între salariații care sunt plătiți din fonduri publice, adică între cei cu venituri plafonate la nivelul lunii decembrie – vezi art. I al (1) din O.U. 226/2020 – și salariații din familia ocupațională „administrație”, din aparatul propriu al consiliilor județene și primăriilor – vezi art. 11 din Legea 153/2017.

Această atitudine duală, promovată la nivel central, este vizibilă la nivelul local: propunerile și deciziile promovate de conducerea Consiliului Județean Sălaj urmăresc răsplătirea oamenilor de partid din bani publici, cu votul consilierilor partidelor aflate la guvernare.

Iată mai jos, câteva exemple :

  • O parte din funcționarii Consiliului Județean Sălaj, adică personalul contractual, conform grilei de salarizare, beneficiază de creșteri în anul 2021 de aproximativ 69%, chiar dacă o parte din salariați (ex.şoferi, muncitori, îngrijitor, etc.) merită creşterea salarială de 25%, totuşi în tabelul de mai jos se pot vedea câteva exemple de astfel de diferențe salariale exagerate, comparația fiind făcută între anul 2018 (ultima modificare de salarii) și propunerea din ianuarie 2021 a președintelui Consiliului Județean Sălaj, cu susținerea consilierilor județeni P.N.L.-U.S.R.-P.L.U.S.-U.D.M.R..
 

Funcția

Salariu de bază conform Anexa de la Proiectul de Hotărâre nr. 4 al anului 2018 Salariu de bază  conform Anexa de la Proiectul de Hotărâre nr. 9 din 29.01.2021 Creștere procentuală

(aproximativ)

Director (S) 7098 ron 10000 ron 41 %
Șef serviciu (S) 6151 ron 8200 ron 33 %
Inspector de specialitate gradul IA (S) 3796 ron 6422 ron 69 %

 

A se consulta:

HOTĂRÂREA Consiliului Judeţean Sălaj nr. 4 (din 19 ianuarie 2018)

-PROIECTUL DE HOTĂRÂRE pentru modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Sălaj nr. 4 din 19 ianuarie 2018 privind stabilirea salariilor de bază pentru personalul din aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean şi din cadrul unor servicii publice din subordinea Consiliului judeţean etc. (din 28.01.2021) 

  • Creșterea numărului de posturi la cabinetul vicepreședintelui fără o fundamentare și justificare transparentă în vederea angajării membrilor de partid care urmează să beneficieze și de creșterile salariale nesimțite prezentate anterior.

A se consulta:

-PROIECTUL DE HOTĂRÂRE privind aprobarea numărului de posturi, organigramei şi statului de funcţii ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Sălaj, ca urmare a reorganizării acestuia (punctul.5 din Referatul de aprobare, 28.01.2021);

În conformitate cu cele prezentate, grupul consilierilor județeni P.S.D. Sălaj, solicită domnului președinte al Consiliului Județean Sălaj, să arate respect față de cetățenii județului și să dea dovadă de responsabilitate în această perioadă complicată de pandemie și recesiune economică, promovând proiecte fundamentate și evaluate corect, nu dezmăț pe banii publici pentru plata camarilei de partid.

Lider de grup al consilierilor P.S.D. Sălaj, ing. Sergiu PANIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.