Liderul PMP, Eugen Tomac, a venit la Zalău să „resusciteze” PMP Sălaj

Reprezentanții PMP din Regiunea de Nord-Vest s-au reunit duminică la Zalău într-o conferință regională și au discutat cu conducerea națională despre pașii pe care îi au de urmat în perioada imediat următoare.

În vizita de la Zalău, Eugen Tomac a fost însoțit de Marius Pașcanu – prim-vicepreședinte, Ionuț Simionca- secretar general, Răzvan Sebe – secretar general adjunct și președinți PMP din județele Bistrița, Maramureș, Satu-Mare, Bihor, Sălaj și Cluj. Marele absent al evenimentului a fost chiar președintele PMP Cluj, fostul senator Cristian Lungu.

Recent PMP și-a decis noua conducere, europarlamentarul Eugen Tomac recâștigând  președinția, în defavoarea lui Cristian Diaconescu.


Conducerea PMP Sălaj este formată din: Adrian Todoran – președinte interimar, Teodor Peter – secretar general, Adrian Popan – vicepreședinte / președinte filiala Zalău, vicepreședinți: Cristian Nechifor (Cristolț), Flaviu Vecean (Ileanda), președinte PMP Jibou – Pop Emanuel. Obiectivul principal al conducerii PMP Sălaj este reabilitarea pe plan politic a partidului, menținerea celor 31 de aleși locali în cele 28 de UAT-uri, creșterea numărului de simpatizanți și stabilirea unui program politic care să readucă PMP în prim-planul politicii sălăjene.


Președintele PMP Eugen Tomac a venit la Zalău pentru a se întâlni și cu presa locală, pentru a clarifica unele aspecte cu privire la situația actuală în care ne aflăm, în relație cu evenimentele din Ucraina, atacată de Rusia.

”În această perioadă plină de provocări uriașe este esențial să facem tot ce ne stă în putință ca oameni pentru a-i susține pe cei aflați în dificultate. De altfel, la nivelul partidului, fără a exagera, am creat un grup de lucru care, zi de zi, strânge ajutoare pentru cei afectați de un război inutil și fără sens pe care l-a declanșat Federația Rusă într-un stat vecin nouă”, a spus Tomac la Zalău.

”Consecințele acestui atac declanșat de Kremlin sunt uluitoare. În primul rând că avem pentru prima dată după cel de-al doilea război mondial o mobilizare militară și atacuri fără precedent și, din acest punct de vedere, este foarte bine că suntem în NATO, suntem în Uniunea Europeană, ne-am aliniat măsurilor pe care le-a impus și aplicat Federației Ruse. Ele produc deja efecte în Federația Rusă. Vedem cum se simt aceste efecte și-n economia lor”, a mai spus Tomac.

Liderul PMP a reliefat și faptul că războiul are efecte și în România și susține că va veni cu o serie de propuneri legislative pe care statul trebuie să le ia pe domeniile energetice și agricultură pentru ca românii să nu fie afectați prea tare.

Europarlamentarul PMP spune că devine din ce în ce mai limpede că Putin nu vrea să încheie conflictul, având în vedere tentativele repetate ale liderilor europeni de negociere, care au eșuat. Tomac avertizează faptul că acest lucru ne va afecta direct prin numărul mare de refugiați care vor continua să vină la noi.

Eugen Tomac susține că România nu va fi un stat atacată de către Rusia: ”Nu cred că în demența sa Putin își dorește să declanșeze al treilea război mondial, pentru că asta ar însemna un atac asupra României sau a oricărui stat membru NATO”.

Europarlamentarul spune că unirea României cu Republica Moldova nu se suprapune cu încercarea Moldovei de a adera la Uniunea Europeană, așa cum s-a văzut recent, când președintele Maia Sandu a depus cererea de aderare și a solicitat o accelerare a procesului de aderare. Tomac spune că la Bruxelles se știe că în Republica Moldova trăiesc un milion de cetățeni români care, implicit, sunt și cetățeni ai Uniunii Europene și că, în contextul actual, când Federația Rusă vrea să redeseneze frontierele, procesul de aderare a Moldovei trebuie accelerat. Însă în paralel se militează pentru unirea cu România și susține că mingea e în terenul moldovenilor de peste Prut, ei trebuie să ia decizia politică de a face acest pas.

Europarlamentarul Eugen Tomac a vorbit și despre Schengen, o problemă cu care se confruntă România și care ar trebui reparată.

”Parlamentul European de două ori a votat o rezoluție prin care cere statelor membre să nu mai blocheze accederea noastră în spațiul Schengen, și vechea Comisie Europeană și actuala Comisie Europeană cere să fie deblocată acest dosar. Este o nedreptate ce ni se întâmplă legat de spațiul Schengen, dintr-un motiv foarte simplu: pentru că de mai bine de zece ani îndeplinim toate criteriile pentru a adera la spațiul Schengen. În plus, în această perioadă, am demonstrat că putem gestiona foarte eficient frontiera Uniunii Europene. Am avut în aceste zile un comportament exemplar de stat european responsabil, care este capabil, într-un moment de criză, să protejeze frontierele UE”, susține Eugen Tomac.

Însă blocajul vine de la încăpățânarea unui singur stat, Olanda, iar Tomac crede că ar trebui făcute presiuni pentru ca acest stat să nu se mai opună. Tomac mai spune că, deși noi, ca țară, am făcut tot ce ni s-a cerut pentru a ne dovedi un partener bun, Uniunea Europeană are trei restanțe față de noi: includerea României în spațiul Schengen, renunțarea la Mecanismul de Cooperare și de Verificare (MCV) pe justiție, precum și aderarea României la zona euro.

În ceea ce privește relaționarea președintelui PMP Eugen Tomac cu membri rămași în filiala PMP Sălaj, acesta a recunoscut că a făcut alegeri greșite în trecut. Recunoașterea greșelilor de calcul politic e cu trimitere la creditul pe care l-a acordat fostului senator Cristian Lungu, pe care l-a susținut în defavoarea lui Adrian Popan, acesta din urmă rămânând în partid chiar dacă a fost dat la o parte.

”Din greșeli trebuie să înveți. Nu vreau să acuz pe nimeni, nici să spun că un coleg sau altul a luat decizii proaste. Pentru că noi, toate deciziile pe care le-am luat, le-am luat prin votul majorității la nivel central. Este clar că în județul Sălaj avem un potențial foarte mare dar nu am găsit formulele cele mai potrivite pentru a obține rezultate bune”, a spus Eugen Tomac.

Liderul PMP a mai precizat că acum este foarte important ca membrii pe care i-a pierdut partidul să fie convinși să se întoarcă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *