Lucrările reconstrucției zonei centrale din Zalău sunt realizate în proporție de 25 la sută – viceprimarul Bălăjel se asigură că se lucrează de calitate

Viceprimarul Teodor Bălăjel a fost ieri pe teren, în șantierele din centrul orașului, însoțit de directorul Direcției Tehnice a Primăriei Zalău, Dănuț Curea, pentru a verifica stadiul lucrărilor în proiectul care cuprinde reconstruirea platoului de marmură, pietonizarea străzii Unirii și reamenajarea centrului vechi, zona cuprinsă între clădirea Transilvania, clădirea Primăriei și clădirea Bibliotecii.

Teodor Bălăjel face des astfel de vizite pe șantiere pentru a se asigura că proiectele decurg așa cum trebuie, iar dacă apar probleme sunt căutate soluțiile cele mai eficiente. Dar, în primul rând, vrea să se asigure că lucrările sunt de calitate, cu materiale de calitate. Se știe că are viceprimarul obiceiuri și preocupări care i-au rămas din practica îndelungată a profesiei de inginer.

Pe locul fostului platou de marmură s-au făcut rețelele de canale pentru curenți slabi, iluminat public, internet wifi. Spațiile verzi sunt delimitate, s-a delimitat și locul pentru noua bandă de circulație de pe strada 9 Mai, care va fi bandă de preselecție pentru direcția Centru de la intersecția de la ceas.  S-a turnat placa de beton armat pe suprafața care va deveni Piața 1 Decembrie reconstruită și va face legătura, din fața Prefecturii, cu strada Unirii, cec devine stradă pietonală.

În ce privește partea de lucrări pentru pietonizarea străzii Unirii, se lucrează acum la accesul de la Colegiul Național Silvania. În luna februarie se va interveni și cu lucrări de modernizare a pasajului.

În centrul vechi, se lucrează la devierea benzii de circulație care conectează str. Corneliu Coposu cu Bulevardul Mihai Viteazu. S-au delimitat jardinierele, s-au făcut rețelele de canalizare pluvială și de cabluri de curenți slabi în subteran.

Administratorul firmei Avril, Ioan Savu, constructorul angajat pentru acest proiect mare pentru Zalău, spune că lucrările, începute în 4 iulie, sunt executate în acest moment în proporție de 25 la sută. Termenul de finalizare este sfârșitul anului viitor, ceea ce înseamnă că în noiembrie totul va fi gata.

“În luna mai, cel târziu luna iunie, ne propunem să finalizăm lucrările la platoul din fața Prefecturii și lucrările de amenajare a curții interioare de la Colegiul Național Silvania”, spune Ioan Savu.

Teodor Bălăjel – Verificăm calitatea și încadrarea în timp; ne asigurăm că Zalăul are continuitate arhitectural

“Pietonizarea străzii Unirii și modernizarea celor două piețe – Piața Iuliu Maniu și Piața 1 Decembrie – constituie un proiect foarte important pentru arhitectura Zalăului. Vreau să fim siguri că totul va fi ca la carte.

Ne-am dat întâlnire și cu administratorul Avril, Ioan Savu, să vedem piatra aleasă pentru placarea celor două piețe, am discutat despre stadiul lucrărilor, pentru că dorim un ritm ceva mai alert, dar în nici un caz în detrimentul calității, și am analizat ce lucrări pot fi făcute în perioada imediat următoare.

Urmărim ca noua Piață 1 Decembrie, fostul platou din fața Prefecturii, să fie gata până la sfârșitul lunii mai. Este zona de confort din centrul orașului pentru zălăuani, care acum se va extinde cu o frumoasă stradă pietonală, pe Unirii, unde vom avea o arhitectură aparte, cu corpuri de iluminat și mobilier urban care să contribuie la o atmosferă de calm.

Preocuparea este pentru calitate și frumos. Urmărim viziunea de ansamblu, să întregim un concept arhitectural pentru întregul oraș, să înscriem corect noile lucrări cu cele care sunt sau urmează să fie finalizate în alte părți. În centrul care se modernizează acum se întâlnesc marile artere reconstruite sau aflate în construcție, Toate au acum trotuare pavate și piste de biciclete – Doja, 22 Decembrie, Coposu, bulevardul Mihai Viteazu. Putem include tot în zona centrală extinsă și proiectul reamenajării zonei Scala, cu statuia lui Mihai Viteazu, practic zona de intrare în Centru dinspre Simion Bărnuțiu, cea mai lungă arteră reconstruită în întregime, tot cu trotuare pavate.

Am avut zilele trecute și o întâlnire cu cei de la ADR Nord Vest, care este veriga de nădejde pentru banii europeni și împreună cu care am reușit în finanțarea europeană 2014-2020 să aducem banii cu care am refăcut până acum orașul și alături de care vrem să aducem în noua sesiune de finanțare și mai mult, să aducem și în cartiere confortul și frumosul și să deschidem rute noi pentru fluidizarea circulației, paralele cu bulevardul”, ne-a declarat viceprimarul Teodor Bălăjel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *