Marcel Ciolacu: Socialiștii europeni vor susține aderarea României la spațiul Schengen 

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că Partidul Socialiștilor Europeni va adopta o rezoluție de susținere a României pentru aderarea la spațiul Schengen.

„Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, va participa în perioada 13-15 octombrie, la Berlin, la Congresul Socialiștilor Europeni (PES Congress), în cadrul căruia social-democrații europeni vor vota o rezoluție pentru susținerea fermă a aderării României la spațiul Schengen.

Rezoluția transmite un puternic mesaj de solidaritate a familiei social-democrate europene cu românii.

«Solidaritatea nu se proclamă, ci se realizează. Toate partidele de stânga din Europa susțin pe deplin aderarea țării noastre la spațiul Schengen, iar rezoluția care va fi adoptată în cadrul Congresului PES de la Berlin este o dovadă extrem de concretă în acest sens»,  a declarat Marcel Ciolacu.

În cadrul evenimentului, președintele PSD va avea mai multe întâlniri bilaterale cu înalți oficiali social-democrați europeni, printre care: cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, prim-ministrul Portugaliei, António Costa, prim-ministrul Republicii Malta, Robert Abela, Comisarul European pentru Afaceri Interne, Yiva Johansson sau ministrul federal al Muncii și al Afacerilor Sociale din Germania, Hubertus Heil.

De asemenea, președintele PSD va avea discuții cu liderul grupului S&D din Parlamentul European, Iratxe García Pérez, dar și cu fostul premier suedez Stefan Löfven, candidat la președinția PES”, arată un comunicat de presă transmis de PSD.

La Bruxelles se duce zilele acestea o ofensivă uriașă în materie de lobby din partea politicienilor români pentru a convinge țările din UE de necesitatea aderării României la spațiul Schengen.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, după o vizită alături de Mark Rutte și de Nicolae Ciucă la baza militară de la Cincu, că i-a transmis premierului olandez „așteptarea legitimă” a României de a adera la spațiul Schengen. „Sunt optimist”, a spus Klaus Iohannis, precizând însă că nu vrea să facă „o afirmație extrem de optimistă asupra duratei”. La rândul său, Mark Rutte a declarat că Olanda „nu este în principiu împotrivă”. Întrebat dacă ar putea fi de acord cu aderarea României în acest an, premierul olandez a spus că „nu pot să vă dau un termen”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *