Măsuri la începerea anului școlar: Școlile rămân deschise până la pragul de 6 la mie
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri după ședința de lucru de la Guvern privind începerea noului an școlar că școlile vor rămâne deschise până la rata de infectare de 6 la mie. În cazul în care acest prag va fi depășit, apar mai multe condiții, care sunt stabilite în funcție de vârstă sau de specificul activității.
Purtarea măștii în școală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste 6 ani, iar purtarea mastii in spatii deschise nu va mai fi obligatorie, a spus Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.
„Am agreat, sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ține școlile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste pragul de 6 la mie, sigur că apar o serie de condiții. Aceste condiții nu vor dezavantaja persoanele nevaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidență beneficii din această perspectivă pentru elevii și profesorii care sunt vaccinați. Peste pragul de 6 la mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcție de vârstă, de specificul activității, iar la carantină se oprește întreaga activitate. Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de 6 la mie, deci vom putea ține toate școlile deschise”, a spus ministrul Educației.
Cîmpeanu a precizat că a propus și s-a agreat ca școlile să rămână deschise până la atingerea acestui prag, de 6 la mie, pentru că oricum copiii circulă și este de preferat să o facă într-un mediu controlat.
Care sunt scenariile de funcționare în noul an școlar
Potrivit Ministrului Educației, școlile vor funcționa după următoarele scenarii: scenariul verde – până la rata de 6 la mie, scenariul galben – între 6 la mie și carantină și scenariul roșu – în carantină.
În cazul în care va fi depășit pragul de 6 la mie, rămân deschise doar grădinițele și creșele, până la carantină, dar și clasele cu elevi de peste 12 ani care au fost vacccinați, de la clasa a VII-a în sus. De asemenea, copiii de creșă și grădiniță nu vor avea obligativitatea purtării măștilor. Carantina se va declara în funcție de mai mulți parametri, nu numai de prag.
„Luăm în calcul următoarea variantă: preşcolarii – creşe şi grădiniţe – să poată participa la procesul educaţional. Clasele I-VI, pentru că e vorba de elevi care nu pot fi vaccinaţi, sunt elevi cu vârsta sub 12 ani, din păcate trebuie să treacă în online; pentru clasele a VII-a până la a XII-a, respectiv a XIII-a, vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum şi dăm beneficii elevilor vaccinaţi, în sensul în care să li se permită să vină la şcoală cu prezenţă fizică”, a explicat ministrul.
Ministrul Educaţiei a fost întrebat şi ce se va întâmpla în cazul în care un elev care poartă mască, este imunizat, se infectează cu varianta Delta, în contextul în care a fost la o oră de sport şi nu a purtat mască, prin urmare colegii lui sunt contacţi direcţi.
„În această situaţie toţi colegii lui vor trebui să fie testaţi. Regula la acest moment este: la apariţia unei îmbolnăviri într-o clasă, intră toată clasa în online. Dacă toţi colegii vor accepta să fie testaţi, atunci şcoala ar putea să continue cu prezenţă fizică – ar putea, subliniez, nu este o decizie încă – pentru elevii care sunt vaccinaţi, cei nevaccinaţi urmând a trece în sistem online. Este o variantă de lucru. Referitor la orele de educaţie fizică, am agreat la acest moment, decizia definitivă va fi luată, aşa cum am spus, împreună cu doamna ministru, sub rezerva validării CNSU, ca orele de educaţie fizică să se poată desfăşura în spaţii închise, fără mască de protecţie până la rata de infectare de doi la mie, peste această rată să se poată efectua afară, în spaţiile libere sau dacă nu se pot efectua din motive meteo, spre exemplu, atunci şi să fie înlocuite aceste activităţi sportive”, a răspuns Cîmpeanu.