Primarul Mircea Pop continuă de peste 30 de ani dezvoltarea comunei Cuzăplac

Mircea Pop este cel mai longeviv primar din judeţul Sălaj, acesta ocupând fotoliul de primar din anul 1989 timp de 9 mandate – 32 de ani. Mircea Pop a ajuns primar pe când avea doar 23 de ani! 

Comuna Cuzăplac – Scurt istoric:

Comuna Cuzăplac este situată în sudul depresiunii Almaş-Agrij şi are în componenţă 8 localităţi: Cuzăplac, Petrindu, Tămaşa, Gălăşeni, Mierţa, Stoboru, Ruginoasa, Cubleşu şi Cătunul Bozolnic.  În forma actuală comuna există din anul 1968 odată cu noua impărţire administrativ-teritorială.

Principalele obiective turistice de tip antropic din cadrul comunei sunt:

  1. Biserica reformată din piatră, situată în satul Petrindu – monument de arhitectură, datând din sec. al XV-lea, înscrisă pe lista monumentelor istorice;
  2. Biserica de lemn ,,Învierea Domnului’’ din Cubleșu – aflată pe lista monumentelor istorice , se presupune că a fost ridicată în sec. al XVII-lea și a fost pictată în a doua jumătate a aceluiași secol;
  3. Biserica de lemn din Mierța – datând din anul 1857 și care nu se află pe lista monumentelor istorice, dar este reprezentativă pentru mijlocul secolului al XIX-lea;
  4. Biserica de lemn din Stoboru – datând din anul 1715 și care nu se află pe lista monumentelor istorice.


Mircea Pop este primarul Comunei Cuzăplac din data de 23 decembrie 1989 și până în prezent, reușind să rămână în fruntea comunității timp de 9 mandate – 32 de ani.

Au fost ani în care Mircea Pop câștiga alegerile cu un procent de 100%

La ultimele alegeri locale din septembrie 2020 Mircea Pop a câștigat alegerile cu aproape 90% din voturile exprimate.

Consiliul Local Cuzăplac format din 11 consilieri locali are următoarea componență:

  • – PNL 7 consilieri locali
  • – PSD 2 consilieri locali
  • – PNȚCD 1 consilier local
  • – UDMR 1 consilier local
  • Viceprimarul comunei Cuzăplac este Florin Țârle aflat la al doilea mandat.

„Tot ceea ce m-a determinat să candidez din nou  pentru funcția de primar a fost continuarea lucrărilor, finalizarea proiectelor începute și demararea unor noi investiții majore cu impact pentru comunitate”, a declarat primarul Mircea Pop. 

Strategia de dezvoltare locală – documentul fără de care comunitățile nu se pot dezvolta

În decursul celor 32 de ani de mandat de primar, Mircea Pop a reușit să finalizeze o serie de investiții importante:

  • – introducerea rețelei de apă în peste 80% din localitățile comunei
  • – crearea serviciului de gospodărire locală a paei și apelor uzate (canalizare)
  • -asfaltarea și reabilitarea tuturor străzilor, ulițelor și drumurilor comunale, fie prin programe naționale PNDL, fie prin programe europene
  • – reabilitarea și dotarea Căminelor Culturale din Cuzăplac și Gălășeni
  • – amenajarea și reabilitarea unei clădiri aparținând școlii și transformarea în AfterSchool modern unde învață 30 de copii

Primăria Comunei Cuzăplac a început demersurile de predare a sistemului de apă și canalizare, a stației de epurare către Compania de Apă Zalău pentru exploare și întreținere.

„Totul se reușește doar cu atragerea de fonduri, pentru că primăriile nu pot realiza investiții majore din bugetul local. Comunitățile sunt destul de mici și pentru a reuși trebuie să realizeze întocmirea proiectelor la timp și depunerea acestora la termen.

Pentru fiecare UAT, strategia de dezvoltare trebuie să fie cartea de căpătâi pentru a reuși. Tot ce am cuprins în acest document am reușit să realizez 120% și continuăm”, spune primarul Mircea Pop. 

În cursul anului 2020 Primăria Comunei Cuzăplac a reușit să finalizeze mai multe investiții:

Unul dintre cele mai importante proiecte finalizate a fost cel de asfaltare finanțat prin PNDL 2, în cadrul căruia s-a asfaltat drumurl dintre Ruginoasa – Cubleșu 4 km și străzi în interes local în satele Gălășeni și Mierța 3 km.

Al doilea proiect pe PNDL 2 aflat în execuție este construirea unei grădiniție noi în Cuzăplac, investiție de care vor beneficia toți copii din comună.

„Legat de grădiniță, vom realiza un parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sălaj pentru crearea cadrului legal în vederea asigurării funcționării instituției cu program prelungit”, spune primarul Mircea Pop. 

Tot prin PNDL 2 s-au finanțat racordurile de canalizare la limita proprietății.

Un alt proiect pe PNDL 2 finalizat este reabilitarea în întregime a școlii și grădiniței din Tămașa. În cadrul proiectului s-au realizat: încălzire pe centrală, grupuri sanitare noi, schimbare acoperiș, zugrăveli interioare-exterioare, tencuieli, pardoseli, instalații schimbate, recopartimentare, etc.

Pe Fonduri Europene, prin GAL s-a realizat un teren de minifotbal cu gazon sintetic, împrejmuit și cu noctură în satul Petrindu. Din surse proprii, primăria a reabilitat și modernizat centrul de copii din Petrindu și a transformat-o în vestiar, sală multifuncțională cu grup sanitar în vecinătatea terenului de minifotbal.

Banii de la bugetul local sunt atenți cheltuiți, astfel că primarul Mircea Pop a reușit să întrețină și să investească pentru modernizarea tuturor podurilor și podețelor de interes local, dar s-au alocat bani și pentru reparații, întreținere școli din comuna Cuzăplac.

„Ținând cont de faptul că modul rutier urcare/coborâre pe autostrada Transilvania este situat la limita UAT Cuzăplac, este o oportunitate pentru noi în ideea de a sprijini întreprinzătorii locali și nu numai, în vederea dezvoltării unei activități economice, astfel încât tinerii să beneficieze de locuri de muncă cât mai aproape de domiciliu”, ne spune primarul Mircea Pop.

Proiecte noi propuse de Primăria Comunei Cuzăplac

Prioritatea zero a primarului este finalizarea grădiniței, dotarea și darea în folosință cât mai repede – termen primăvară 2022.

Primăria Cuzăplac urmărește stadiul celor două proiecte depuse la CNI care sunt trecute de faza de evaluare, urmând semnarea contractelor și licitația: Reabilitarea Căminelor Culturale Petrindu și Tămașa.

Tot la CNI, primarul Mircea Pop a depus proiectul de modernizare și asfaltare a străduțelor, ulițelor în lungime de 2,6 km, proiect aflat în faza de evaluare.

Primăria Cuzăplac are în plan construirea a trei capele mortuare în satele Cuzăplac, Petrindu și Tămașa.

Cadastrarea tuturor imobilelor gratuit, cu finanțare europeană

„Marea noastră preocupare în momentul de față, al funcționarilor din primărie este sprijinirea activității de cadastrare gratuită a imobilelor, program european aflat în derulare pe tot teritoriul comunei”, explică primarul Mircea Pop. 

Introducerea gazului metan în Cuzăplac, prioritate pentru primarul Mircea Pop

Un proiect drag primarului Mircea Pop și inițiat împreună cu alți 7 primari este introducerea rețelei de gaz metan, iar pentru acest lucru a fost creată Asociația Valea Almașului și Valea Agrijului, unde s-au pus la aceiași masă 8 primari din comunele Almașu, Fildu de Jos, Cuzăplac, Zimbor, Sânmihaiu Almașului, Buciumi, Treznea, Agrij.

Se lucrează la noua strategie de dezvoltare locală – 2021 – 2027

„Lucrăm în prezent la o nouă Strategie de dezvoltare locală 2021-2027, unde vom prinde tot ce înseamnă finanțări pe programe europene în următorii 6 ani: PNRR, PNS, POR, etc. Documentul este în faza finală urmând ca în perioada următoare să aibă loc dezbateri publice în fiecare localitate din comună cu investitori, agenți economici, pensionari, tineri, specialiști din sistemul de educație, cultură, culte, sănătate publică, fermieri”, spune primarul Mircea Pop.


Mesaj pentru toți locuitorii comunei Cuzăplac, din partea primarului Mircea Pop:

„Îmi doresc să avem sănătate, înțelegere și răbdare din partea cetățenilor, iar proiectele propuse se vor realiza, așa cum am demonstrat și până acum”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *