Ministrul Cseke Attila a aprobat azi finanțarea pentru construcția de creșe noi în Șimleu, Jibou și Nușfalău

Finanțarea necesară pentru construcția a 280 de creșe noi, moderne și eficiente din punct de vedere energetic a fost aprobată de Ministerul Dezvoltării. 

”142 de creșe noi au primit aprobare astăzi, pentru 52 de orașe (orașele Șimleu Silvaniei și Jibou) și 90 de comune (Nușfalău), iar cu cele 138 care au primit aprobare în august 2021, pentru a fi construite în municipiile din România (Municipiul Zalău), totalul creșelor noi aprobate pentru finanțare de către Ministerul Dezvoltării se ridică la 280”, a anunțat ministrul Cseke Attila, în cadrul unei conferințe de presă.

Liderul UDMR Sălaj, deputatul Sereș Deneș spune că programul construirii de noi creșe este exclusiv al Uniunii Democrate Maghiare din România

„Programul construcțiilor de creșe este una din prioritățile Ministerului Dezvoltării care este condus de ministru Cseke Attila din partea UDMR și nu numai că a fost lansat programul, dar deja se semnează contractele pentru licitarea și executarea creșelor. Cu prioritate, fiecare oraș care a accesat acest program, respectiv Zalău, Șimleu și Jibou, deja beneficiază, fiind selectate proiectele pentru acest program. Iar dintre comunele sălăjene a fost selectată comuna Nușfalău. Se are în vedere numărul de copii existenți sau în perpectivă creșterea. Sigur sunt sunt comunități unde s-a rezolvat această problemă, răspunzând unei necesități și aș aminti comuna Sărmășag, Crasna, Pericei. Dacă nevoile se vor manisfesta încă se va putea accesa în continuare acest program în beneficiul locuitorilor comunității noastre”, a transmis președintele UDMR Sălaj, deputatul Sereș Deneș.

Astfel, ministrul dezvoltării a aprobat finanțarea necesară pentru 8 creșe mari, 20 creșe medii și 62 creșe mici în mediul rural, și pentru 6 creșe mari, 13 creșe medii și 33 creșe mici în orașe. În cele 280 de creșe aprobate până acum se creează locuri pentru 15.520 de copii; în prezent, în creșele de stat existente au loc 22.296 copii.

În prezent, în România funcționează 395 de creșe de stat. Cu cele aprobate pentru finanțare astăzi și până acum de Ministerul Dezvoltării, 280 în total, vom vedea un progres semnificativ în acest domeniu, susține ministrul.

Ministrul a subliniat că, în cazul comunelor, cele pentru care a fost aprobată finanțarea au îndeplinit două criterii: au peste 5.000 de locuitori sau au avut, în ultimul an, cel puțin 100 de nou născuți.

”Dorim să ne asigurăm că vom construi aceste creșe acolo unde este nevoie de ele. În comunele adiacente marilor orașe, locuiesc familii tinere, din care părinții lucrează în municipiu, dar doresc să-și înscrie copiii în creșele mai apropiate de casă”, a spus Cseke Attila.

Ministerul Dezvoltării are alocate, din bugetul național, dar și din fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe noi.

”Vom cere supracontractare pentru acest capitol de buget din PNRR, la fel am cerut și pentru Fondul Local și Valul Renovării. Prin această măsură, ne asigurăm că va fi cheltuit fiecare euro și nu vom trimite bani înapoi la Bruxelles”, a arătat Cseke Attila.

Legat de stadiul creșelor care urmează să fie construite în municipii, aprobate în 2021, ministrul a subliniat că 60 sunt sau urmează să intre în procedură de achiziție publică, iar la 4 se analizează ofertele primite de la potențialii constructori și, când vremea va permite, vor putea fi demarate lucrările de construcții.

Se apropie momentul pentru care lucrez de mai bine de un an: punerea pietrei de temelie pentru prima creșă nouă. În curând vom avea creșe noi nu numai pe hârtie, ci le vom și construi”, a spus Cseke Attila.

Beneficiarii pentru care a fost aprobată astăzi finanțarea au la dispoziție 60 de zile pentru a depune documentația necesară realizării obiectivelor de investiții, iar Ministerul așteaptă în continuare solicitări pentru construcția unor creșe moderne și eficiente din punct de vedere energetica subliniat ministrul Cseke Attila, adăugând că informațiile necesare întocmirii cererilor de finanțare se află pe pagina de internet a ministerului și a Companiei Naționale de Investiții.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *