Ministrul Cseke Attila a participat la o întâlnire cu parlamentarii și primarii UDMR din Sălaj

Ordinea de zi a Consiliului Delegaților Județene (MKT) desfășurat la Zalău a inclus rapoarte, alegerea delegaților la congres, modificări ale statutelor și coordonarea calendarului de evenimente culturale al județului.

La eveniment au partipat alături de ministrul Cseke Attila, președintele UDMR, deputatul Seres Denes, senatoarea Irina Kovacs, vicepreședintele CJ Sălaj, Robert Szilagyi, viceprimarul Municipiului Zalău, Nicolae Fazakas, dar și primarii, viceprimarii, consilieri locali și județeni ai UDMR.

Anul 2022 a fost dificil, pe de o parte din cauza pandemiei, iar pe de altă parte din cauza crizei energetice provocate de războiul din apropierea noastră. Toate acestea și-au pus amprenta asupra vieții noastre de zi cu zi – s-a spus la adunare, dar, în ciuda acestui fapt, am încheiat cu bine anul trecut pentru că, comunitățile noastre au aplicat cu succes și au obținut multe realizări – a declarat Seres Dénes, deputat în Parlament.

Desi nu au existat intalniri comune in perioada epidemiei, viata comunitatii s-a reluat in ultimul an si au fost organizate nenumarate evenimente atat la nivel judetean cat si local. 

Cele mai reușite au fost Ziua Mai ținută în primăvară și Zilele Ungariei din septembrie. 

„Am putea fi noi înșine, cu tradițiile, cultura și limba noastră, întărindu-ne apartenența și am încercat să creăm un sentiment al acestui lucru în comunitate și în copiii noștri. În plus, au avut loc comemorări și ceremonii de inaugurare, noi am donat nevoiașilor din Ucraina, dar cel mai nobil act s-a desfășurat în decembrie, cu plimbarea îngerilor care s-a transformat într-o mișcare. Comunitățile noastre s-au pregătit cu săptămâni și luni înainte pentru a face vacanțele altora mai frumoase și mai bune. Am fost în vizită la bătrâni, am împărțit aproape 3.000 de cadouri și am dat pachete copiilor de Crăciun”, a explicat președintele UDMR Sălaj. 

Seres Denes a subliniat necesitatea pregătirii pentru alegerile europene, locale, parlamentare și prezidențiale de anul viitor. Sălajul a avut întotdeauna rezultate bune, deoarece munca a avut rezultate.

„Trebuie să lucrăm pentru ca conștiința noastră să fie curată și să putem reprezenta comunitatea”, a subliniat Dénes Seres.

István Róbert Szilágyi, președintele executiv al UDMR Sălaj, vicepreședintele Consiliului Județean, a abordat în raportul său activitățile administrației locale din ultimii doi ani, subliniind că județul și cei 16 primari, viceprimari și consilieri maghiari au avut rezultate excelente în ceea ce privește investițiile, pentru că liderii au apelat efectiv la fondurile UE.

„La nivel județean, pot spune că vorbim de sute de milioane de euro, pe care le-am implementat la capitolul investiții în ultimii doi ani, și ne mișcăm în același ritm și în perioada următoare. Anul trecut a fost lansat programul de dezvoltare națională Anghel Saligny, artizanul căruia este ministrul UDMR Attila Cseke, el este cel care a organizat operativ proiectele în trei luni și a putut să o gestioneze și să o gestioneze foarte eficient. Comunitățile maghiare au câștigat proiecte în valoare de 132 de milioane de lei pentru extinderea și construcția sistemelor de apă și canalizare și 151 de milioane de lei pentru reparații de drumuri. În total, aproape 300 de milioane de lei (circa 60 de milioane de euro), pe care colegii le-au solicitat din finanțare națională, în proiectele Ministerului Dezvoltării”, a spus președintele executiv.

Róbert Szilágyi a adăugat că comunitățile maghiare merg în direcția bună, iar în perioada următoare pot implementa investiții care vor influența semnificativ viața locuitorilor, comunității, generației viitoare și a celor care vor să rămână acasă. În ultimii doi ani, inițiativele locale, de la rețeaua de drumuri la instituțiile publice, au fost susținute de Consiliul Județean cu suma de aproape 20 de milioane de lei.

Se speră că și după aceea vor fi făcute investiții uriașe, pentru că PNRR este încă în față, după care va începe Programul Operativ Regional prin care se pot accesa și fonduri importante ale UE.

După modificarea statutelor și votarea delegaților congresului, Tibor Juga, angajat al președinției executive a UDMR, a declarat: în ceea ce privește rezultatele alegerilor, bazele sunt solide la Sălaj. În 2020, maghiarii județului au dovedit acest lucru. Rezultatul recensământului nu este un succes sau un eșec, a spus el, ci un fapt care trebuie recunoscut.

În legătură cu alegerile din 2024, a subliniat el, „trebuie turate motoarele la maxim pentru ca aterizarea să fie pe măsură. Începutul este foarte important și trebuie să ajungi la cinci la sută. Anul acesta trebuie să fie un an de pregătire, pentru ca maratonul 2024 să fie un succes atât la Sălaj, cât și la nivel național”.

La întâlnire a participat și ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, care a afirmat că „UDMR asigură stabilitate în guvern” și a convenit cu președintele Kelemen Hunor că protocolul semnat trebuie respectat.

Ministerul Dezvoltării a adus 10 miliarde de euro în țară în zece luni.. În timp ce alte ministere au 1.500-1.600 de contracte de finanțare, aici avem 3.000, de două ori mai multe decât celelalte la un loc. 

Potrivit ministrului, este un neajuns al liderului dacă un oraș nu are cel puțin zece contracte cu Ministerul Dezvoltării. Zalău are în prezent un contract semnat de 30 de milioane de euro și vor fi mai mulți, a spus el, pentru că nu au fost niciodată atât de multe oportunități de aplicare și investiții ca în 2022.

În România nu banii și investițiile sunt problema, ci puținii antreprenori. El a sfătuit pe cine are o licitație câștigătoare să înceapă licitația și să înceapă lucrările cât mai curând posibil.

 „Depinde mult de ce fel de documentație și aplicație ajunge la București. Încurajez pe toată lumea să profite de oportunități, pentru că ceea ce putem face astăzi, putem profita, trebuie profitat, pentru că succesul tău este și succesul nostru, succesul comunității maghiare”, a conchis Attila Cseke.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *