Ministrul de Interne, Lucian Bode, despre bilanţul fenomenelor extreme din weekendul trecut

M

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a prezentat, miercuri, în şedinţa de Guvern, bilanţul fenomenelor extreme din weekendul trecut, el arătând că au fost 269 de misiuni de stingere a incendiilor şi peste 2.700 misiuni de asistenţă medicală de urgenţă SMURD, iar 5.000 de cadre MAI au acţionat, în fiecare zi, cu aproape 800 de mijloace de transport.

”Am avut parte de fenomene meteo extrem, în special la sfârşitul săptămânii trecute” a spus ministrul de Interne, precizând că cifrele sunt îngrijorătoare.

”Structurile MAI sunt pregătite să intervină. La sfârşitul săptămânii trecute, în intervalul 2-4 iulie, spre exemplu, am intervenit prin DSU, în peste 3.300 de misiuni şi (..) în continuare am avut misiuni de stingere a incendiilor, 269 la număr, în trei zile, misiuni de asistenţă medicală de urgenţă SMURD, peste 2.700”, a precizat ministrul.

Potrivit ministrului de Interne, media forţelor disponibile a fost de aproape 5.000 de cadre, în fiecare zi, cu aproape 800 de mijloace în fiecare zi.

Lucian Bode s-a referit la situaţia hidro-meteorologică de la sfârşitul săptămânii trecute. ”Am avut 37 de avertizări meteorologice, 15 cod galbe, 14 cod portocaliu şi 8 cod roşu, în 8 judeţe”, a spus el.

Despre pagubele materiale înregistrate, Bode a afimat că ”din nefericire, avem şi două victime, în Bistriţa-Năsăud, localitatea Sângeorz Băi, respectiv în Gorj, pe vârful Reciu, doi bărbaţi au fost loviţi de trăsnet şi au decedat”.

”Din fericire, chiar dacă au fost zeci de localităţi afectate – vorbim de 18 localităţi mai grav afectate din 13 judeţe, 60 de străzi, zeci de case, imobile, zeci de maşini, 38 doar în weekend – vestea bună este că nu am înregistrat victime. Am intervenit de asemenea, la sfârşitul săptămânii, într-o colaborare foarte bună cu celelalte autorităţi partenere şi cu autorităţile locale, am avut un sprijin din partea autorităţilor locale”, a spus el.

Ministrul a arătat că au beneficiat şi de avertizări pe care, de îndată ce le-au primit, le-au transmis, prin mesajele RO-ALERT.

”Aceste mesaje au fost în număr de 51, date la sfârşitul săptămânii trecute. Una peste alta, garantăm prin profesionalismul colegilor noştri de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă intervenţii prompte pentru prevenirea unor astfel de situaţii, şi printr-o colaborare cu autorităţile locale şi cu celelalte instituţii implicate, intervenţii prompte pentru îndepărtarea efectelor acestor fenomene extreme”, a mai spus Lucian Bode.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *