Ministrul Finanţelor anunță continuarea programului „Noua Casă” în 2022

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu (PSD), a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că a semnat continuarea programului „Noua Casă”, plafonul alocat în acest an urmând să fie la nivelul celui de anul trecut.

„Astăzi am semnat şi continuarea programului ‘Noua Casă’, acordarea plafonului pe acest an, care se va menţine la nivelul de anul trecut în primă fază şi, în funcţie de evoluţia programelor, de fapt la toate, în funcţie de evoluţia programelor, vom suplimenta plafoanele. Ce mi-aş dori este ca ele să întrunească solicitarea din partea beneficiarilor, astfel încât să putem suplimenta. La aceste programe să ştiţi că am lucrat împreună cu mediul de afaceri. Ele provin, şi înainte de a se face această guvernare, provin din discuţiile cu mediul de afaceri şi au fost prinse în programul de guvernare, dar şi în continuare pentru a aşeza corect aceste programe în economie am lucrat. La fel, asigurăm finanţarea acestor programe prin toate cele trei fonduri disponibile la nivelul statului român: Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Fondul Român de Contragarantare şi Fondul de Garantare a Creditului Rural, pentru că eu cred că trebuie să ducem finanţarea cât mai aproape de beneficiari, prin intermediul instrumentelor de care dispunem şi care sunt disponibile la nivelul diverselor ministere”, a spus Câciu.

Ministerul Finanţelor propune alocarea unui plafon de 1,5 miliarde de lei privind garanţiile care pot fi emise pentru ediţia din acest an a programului „Prima Casă”, modificând şi completând astfel Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a acestui program, se menţionează într-un comunicat remis vineri de instituţie.

Totodată, Ministerul Finanţelor propune încheierea de poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor, potrivit normelor interne proprii ale finanţatorilor, pe toată durata finanţării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea de piaţă a locuinţei, urmând ca această prevedere să se aplice tuturor creditelor garantate în cadrul programului, pentru poliţele de asigurare încheiate după data intrării în vigoare a acestui proiect de Hotărâre de Guvern.

Programul „Noua Casă” este unul guvernamental destinat persoanelor fizice, care facilitează achiziţia unui imobil cu destinaţia de locuinţă, prin intermediul contractării de credite garantate de stat.

„Noua Casă” 2022 se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 de euro pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 70.000 de euro, avansul solicitat fiind de 5%, respectiv de 119.000 de euro pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 140.000 de euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

De la lansarea programului, în anul 2009, şi până la finele lunii decembrie 2021, au fost acordate 321.073 garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 29,90 de miliarde lei.

Potrivit Ministerului Finanţelor, în 2021, au fost acordate 11.858 garanţii în valoare totală de 1,52 miliarde de lei şi 3.779 de promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,55 de miliarde lei, din care, din plafonul anului 2021, au fost acordate 9.275 contracte de garantare în valoare totală de 1,18 miliarde de lei şi 3.566 de promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,52 miliarde lei.

De asemenea, se află în lucru încă un program, foarte important, anume programul IMM Prosumer.

„Acest program, care va fi finanţat dual, pe de o parte din fonduri ale statului român, garanţii, acordate pentru credite, dar şi din fonduri europene din Fondul de modernizare, va asigura companiilor posibilitatea de a achiziţiona şi monta panouri fotovoltaice şi de a deveni prosumeri, până la urmă furnizori de energie, dincolo de a-şi asigura independenţa energetică. Este un program foarte aşteptat şi cred că săptămâna viitoare va fi promovat”, a spus şeful de la Finanţe, potrivit Agerpres.

Totodată, el a anunţat lansarea a încă patru noi programe de sprijin a economiei, în total fiind şase programe ce aduc în piaţă în primul trimestru peste 17 miliarde de lei.

În plus, au fost aprobate plafoanele pentru acest an pentru programele IMM Invest şi Agro IMM Invest, în valoare de 10 miliarde de lei, iar pe lângă acestea vor fi lansate patru noi programe: IMM Prod, cu un plafon de garanţii de 1,5 miliarde de lei şi o schemă de ajutor de stat de 268 de milioane de lei, Rural Invest, cu un plafon de garanţii de 2,5 miliarde de lei şi o schemă de garanţii de 530 de milioane de lei, Garant Construct, cu un plafon de garanţii de 2,5 miliarde de lei şi o schemă de ajutor de stat de 495 milioane de lei, şi Innovation, cu un plafon de garanţii de 1 miliard de lei şi o schemă de ajutor de stat de 214 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *