Ministrul Lucian Bode, prezent la Praga, la Consiliul informal Justiție și Afaceri Interne

M

Ministrul român al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a participat la Praga, la Consiliul informal Justiție și Afaceri Interne, organizat de Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene. 

În cadrul întâlnirii s-au discutat teme precum războiul din Ucraina, interoperabilitatea sistemelor UE IT, despre migrație și consolidarea luptei împotriva abuzului sexual asupra copiilor.

„Am participat astăzi la Praga la Consiliul informal Justiție și Afaceri Interne organizat de Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene.

Pe agendă au figurat subiecte precum impactul războiului din Ucraina asupra securității europene, interoperabilitatea sistemelor europene IT, provocările viitoare în domeniul migrației, respectiv consolidarea luptei împotriva abuzului sexual asupra copiilor.

Totodată, discuțiile cu omologii europeni privind aderarea României la spațiul Schengen au fost unul dintre obiectivele prioritare ale deplasării mele la Praga.

În acest sens, în marja lucrărilor Consiliului am avut o întrevedere bilaterală foarte bună cu doamna Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne și un prieten al României, căreia i-am mulțumit pentru susținerea constantă arătată eforturilor noastre și i-am solicitat sprijinul pentru urgentarea procedurilor la nivel european în vederea aderării României la spațiul Schengen cât mai curând. Sunt încrezător în demersurile noastre, iar tendința existentă la nivel european față de aderarea României este favorabilă și trebuie să o fructificăm ca atare.

Cu privire la impactul războiului din Ucraina asupra securității, în intervenția mea am evidențiat rolul esențial al cooperării dintre statele membre și Moldova, respectiv Ucraina, atât în privința aspectelor umanitare, cât și în privința celor securitare. Comisia Europeană a coordonat exemplar acțiunile UE în acest sens și am dat asigurări privind implicarea României în activitățile hub-ului de sprijin dedicat securității și managementului frontierelor din Republica Moldova.

Cu privire la consolidarea luptei împotriva abuzului sexual asupra copiilor, România susține noua propunere de Regulament lansat de Comisia Europeană care urmează să impună furnizorilor de servicii online o serie de responsabilități ce sunt atât de necesare pentru prevenirea săvârșirii unor fapte de exploatare sexuală a minorilor în mediul online”, transmite ministrul Lucian Bode. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *