Ministrul Lucian Bode şi omologul său francez, vizită la Vama Siret şi la tabăra de refugiaţi

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, aflat în România, a vizitat astăzi tabăra mobilă de la Siret, destinată persoanelor refugiate din Ucraina. Alături de el s-au aflat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Franceze la Bucureşti, Laurence Auer, şi Raed Arafat, șeful DSU.

Oficialii s-au deplasat la Siret unde sau vizitat punctul de trecere a frontierei şi tabăra mobilă destinată persoanelor venite din Ucraina, precizează Prefectura Suceava.

Cei doi miniştri au discutat despre necesitatea implicarea României şi Franţei în criza umanitară din Ucraina, dar şi despre situaţia de securitate din regiune.

 

„Asistăm la o tragedie umanitară. Peste două milioane de oameni au fugit din calea războiului şi cer ajutorul Europei. Fiecare lovitură dată Ucrainei de către armata cotropitoare rusă este o lovitură dată lumii democratice şi libere. Într-un context în care este nevoie mai mult decât oricând de unitate, solidaritate şi cooperare, am primit astăzi vizita domnului Gerald Darmanin, ministru de Interne al Franţei, ocazie cu care am discutat aspecte de interes comun, în contexul crizei umanitare şi de securitate din Ucraina”, a afirmat Bode.

Oficialul român a subliniat „modul profesionist în care autorităţile române gestionează numărul mare de persoane care ajung din Ucraina”, mulţumind personalului Ministerului Afacerilor Interne implicat în gestionarea refugiaţilor, dar şi societăţii civile, care constituie „un model pentru multe alte state”.

„Efortul nostru în acest moment este foarte mare, dar îl gestionăm corespunzător din toate punctele de vedere. România a adoptat toate măsurile necesare pentru gestionarea optimă a frontierelor, astfel încât avem capacitatea tehnică, logistică şi din punct de vedere al resurselor umane pentru organizarea unui răspuns adecvat la criza umanitară din Ucraina”, a adăugat ministrul Bode.

 

De asemenea, Lucian Bode a arătat că România a dovedit, prin modul în care a gestionat criza de la frontiera cu Ucraina, că poate răspunde eficient în astfel de situaţii şi că are capacitatea de a fi membru al Spaţiului Schengen.

 

„Situaţia din Ucraina şi discuţiile privind eforturile României de a răspunde persoanelor care fug din calea războiului s-au suprapus cu discuţiile referitoare la Spaţiul Schengen. Aşa cum a putut constata şi domnul ministru, modul în care autorităţile române au reacţionat în această criză umanitară reprezintă un nou exemplu concret în privinţa capacităţii noastre de a oferi un răspuns imediat şi eficient atunci când situaţia o impune.

Deşi vizita a vizat, în principal, situaţia din Ucraina, în discuţiile pe care le-am avut cu domnul ministru am reliefat că aderarea la Spaţiul Schengen este un obiectiv major pentru România. Contăm în continuare pe sprijinul Franţei în vederea realizării acestuia, mai ales în virtutea relaţiilor de parteneriat strategic între ţările noastre”, a mai afirmat ministrul Afacerilor Interne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *