Ministrul Lucian Bode: „Siguranţa rutieră constituie o problemă gravă în România”

Ministerul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, joi, că guvernul a adoptat modificarea Codului Rutier, pentru a corespunde obiectivului de reducere a numărului de accidente rutiere şi de victime, cu 25%, până în 2026. Astfel că pentru conducere agresivă pe drumurile publice, modificarea vizează sancţiuni de până la 725 de lei şi suspendarea exercitării dreptului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

”Scopul legislaţiei rutiere este, în primul rând, de a proteja viaţa, integritatea şi sănătatea persoanelor care participă la traficul rutier. Acest act normativ este rezultatul unor consultări şi dezbateri cu toţi cei interesaţi de creşterea nivelului de siguranţă a circulaţiei rutiere şi a participanţilor la trafic. Legislaţia rutieră suscită, cred, cel mai crescut interes din partea publicului. Obiectivul  de creştere a siguranţei rutiere asumat de România, prin PNRR, de reducere a numărului de victime (…) ale  accidentelor rutiere cu 25 la sută faţă de nivelul de referinţă 2019,  termenul asumat fiind 2026”, a afirmat șeful MAI, Lucian Bode.

Potrivit lui, siguranţa rutieră constituie o problemă gravă în România.

„Totodată siguranţa rutieră constituie o problemă gravă în România. Nivelul acesteia fiind semnificativ mai mic faţă de media înregistrată în statele membre ale UE. În anul 2021 s-a înregistrat o scădere a numărului accidentelor grave cu aproape 22% şi a persoanelor grav rănite cu aproape 31%, comparativ cu 2020, în timp ce numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a crescut cu 8%. Mai exact, am ajuns la 1778 de morţi în accidente rutiere în anul 2021. În ceea ce priveşte atât contravenţiile constatate cât şi infracţionalitatea sesizată la regimul circulaţiei pe drumurile publice se remarcă un trend ascendent îngrijorător. Astfel, comportamentul actual în trafic al unor participanţi la trafic a impus o reevaluare a cadrului legal şi noi mecanisme de sancţionare a abaterilor prin raportare la gradul de pericol social al acestora”, a spus Lucian Bode.

Ministrul Afacerilor Interne a anunţat zece puncte majore de intervenţie la nivelul legislaţiei rutiere care şi-au găsit corespondentul într-un set de reglementări, pe principiul problemă identificată – soluţie propusă.

„Primul element de noutate şi cu cel mai mare impact mizează definirea comportamentului agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice precum şi sancţionarea acestui comportament cu o amendă cuprinsă între 580 de lei şi 725 de lei, clasa a II-a de sancţiuni şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile”, a precizat Lucian Bode.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *