Ministrul Vasile Dâncu, spune că PNL și PSD ar putea candida împreună la următoarele alegeri

Ministrul PSD al Apărării, Vasile Dîncu, a declarat vineri seara, la Digi24, că actuala coaliţie de guvernare nu se va “rupe” nici anul acesta şi nici anul viitor, adăugând că, în funcţie de colaborarea dintre dintre liberali şi social-democraţi, nu este exclus ca cele două tabere să candideze împreună la următoarele alegeri.

„Nu am văzut în Guvern nicio asperitate şi nici un fel de diferenţă, partajare pe baza apartenenţei politice a miniştrilor, pentru proiecte. Lucrăm împreună, miniştrii liberali şi miniştrii de la PSD şi UDMR, de asemenea nu am avut niciodată vreun conflict. Premierul colaborează cu noi în mod egal, indiferent de partidul din care facem parte. În afară de acest dialog de la distanţă, care nu are substanţă, dintre domnul Rafila şi domnul Cîţu, care se referă la lucruri diferite. Unul este dintr-un parlament care se află acum în vacanţă, şi celălalt este din focul bătăliei cu pandemia.

Cred că în proxima şedinţă pe care o facem în coaliţie vom rezolva cele mai importante teme, inclusiv cele care au făcut obiectul dezbaterii (dintre Rafila şi Cîţu – n.red.), adică certificatul verde. […] Nu se rupe coaliţia nici anul acesta şi nici anul viitor. Nu există mari diferenţe ideologice în momentul acesta între stânga şi dreapta, pentru că trăim într-o dinamică socială total diferită. […] Ţine de parcursul pe care îl vom face în aceşti 2, 3 ani până la alegeri, dacă vom reuşi să câştigăm în cultura colaborării, atunci s-ar putea să candidăm împreună, dar deocamdată – şi aşa este bine – ne păstrăm fiecare identitatea noastră”, a precizat Dîncu.

De asemenea, social-democratul a transmis că, în ciuda faptului că s-ar putea pe viitor să apară conflicte şi contradicţii, coaliţia nu se află în pragul destrămării:

„Noi nu putem să facem o disoluţie a celor două partide într-un program de guvernare, ci invers – trebuie să îmbogăţim programul de guvernare prin programele noastre de partid. Aşa am făcut şi când am negociat programul de guvernare, şi cred că este un program bun, am reuşit un echilibru. Până la urmă, există şi o altă posibilitate de conflict viitor, sau de contradicţii viitoare. Faptul că în teritoriu nu au început dezbaterile, este pentru că noi nu am impus să se facă alianţe acolo. În teritoriu urmează să se înţeleagă PSD cu PNL şi cu UDMR. Acolo vor apărea din nou dezbateri, cu siguranţă. Eu cred că dacă există unele păreri diferite, sunt suportabile în acest moment. Şi chiar nu le-am văzut, dar s-ar putea să apară. Nu cred că suntem în pragul ruperii coaliţiei şi nici nu există această perspectivă”.

Totodată, Dîncu a susţinut că s-a aşteptat la o colaborare mai dificilă cu liberalii, inclusiv în privinţa construirii unui program de guvernare, adăugând că ceea ce lipseşte în prezent pe scena politică din România este „cultura colaborării”:

„Credeam că va fi mult mai greu. Şi în zona socială, m-am aşteptat, atunci când am început discuţiile cu domnul Cîţu – nu-l cunoşteam foarte bine -, am crezut că la zona socială vom avea probleme cu unii indicatori… Am văzut că liberalii au reacţionat destul de corect la indicatorii sociali pe care i-am cerut noi, legat de creşterea procentului de pensii, sau de acele sume de bani pe care le-am folosit pentru a ajuta populaţia ca să treacă această iarnă. Am găsit, deci, o destul de bună colaborare. Ceea ce ne lipseşte încă, şi cu siguranţă că o s-o câştigăm în timp dacă şi colegii liberali vor merge la asta, noi nu avem în România o cultură a colaborării.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *