Modificări legislative privind suspendarea dreptului de a conduce

Ieri, 27 februarie, au intrat în vigoare mai multe prevederi legislative în domeniul rutier. Pentru a ne asigura că participanții la trafic cunosc noile prevederi, facem următoarele precizări:

Încălcarea regulilor privind acordarea priorității de trecere pietonilor, vehiculelor, dar și acelor privind depășirea, vor fi sancționate mai aspru, respectiv amenda va fi cuprinsă între 6-8 puncte, iar sancțiunea contravențională complementară ce constă în suspendarea exercitării dreptului de a conduce va fi de 60 de zile.

Tot cu amendă cuprinsă între 6-8 puncte și suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pentru 60 de zile, va fi sancționată și adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

Conform noilor reglementări, art. 101, alin. (3), lit. a) din OUG 195/2002 Rep. se modifică, în această clasă de sancțiuni (amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile) rămânând doar litera a) nerespectarea regulilor privind trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care a/au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

Accidentele de circulație din care a/au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale produse pe fondul nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere sau depășirea, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație, au trecut în clasa superioară de sancțiuni, atât cu privire la sancțiunea contravențională principală, cât și cu privire la sancțiunea contravențională complementară ce constă în suspendarea exercitării dreptului de a conduce. Pentru aceste fapte, începând cu data de 27.02.2022, sancțiunea cu amendă este cuprinsă între 9-20 puncte-amendă, iar sancțiunea contravențională complementară ce constă în suspendarea exercitării dreptului de a conduce este de 90 de zile.

De asemenea, suspendarea exercitării dreptului de a conduce este de 90 de zile și pentru circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor.”

Totodată, a fost introdusă o nouă categorie de sancțiuni referitoare la suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, care prevede suspendarea pentru 120 de zile, respectiv alin. 4) al art.102, cu următorul cuprins:

(4) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul ori de tractor agricol sau forestier a următoarelor fapte:

a) depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;

b) neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune;

c) efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație, a circulației sau traversării de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.”

Începând cu aceeași dată, au fost introduse noi fapte care presupun suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, astfel:

– adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice – art. 100, alin. (3), lit. i  (a se vedea art. 54^1 cu privire la comportamentul agresiv-  30 de zile de suspendare);

– adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale – art. 101, alin. (3), lit. h (a se vedea art. 54^1 cu privire la comportamentul agresiv –  60 de zile de suspendare);

–  circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor. – art. 102, alin. (3), lit. h  (în acest context a fost modificat art. 108, alin. (1), lit. b, pct. 1- 90 de zile de suspendare ).

Fiți prudenți în trafic, respectați regulile de circulație!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *