Niște USR-iști pafariști fac gargară și vor să răsune politic

USR-iștii încearcă să facă larmă, să fie și ei băgați în seamă, pentru că sunt politic pe nicăieri. Dar sunt și vor rămâne permanent pe dinafară, pentru că nu au niciun fel de pricepere, nicio viziune, niciun soi de aplecare practică în ce privește mersul eficient al unei comunități, iar cu trompeta mincinoasă nu poți să faci pe cineva să te privească cu respect și să devii de încredere. S-au legat de un crâmpei de idee, vreun zvon auzit la bufet, să-și construiască discurs, da de reușesc să convingă pe cineva cu gogoașa lor, să fie și ei cumva, cumva pe piața politică.

Reclamă USR-iștii, ca un cântec a beție, cu idei care nu se leagă, că primarul comunei Letca, Dorel-Liviu Man, a luat decizia de a-i reduce programul de muncă la jumătate de normă angajatului Vasile Nemeș, cel care lucrează pe excavatorul Primăriei. Și mai reclamă că, cumva în dauna normei excavatoristului, la Letca se angajează asistenți personali pentru persoane cu handicap. Ridicolă încercarea de a construi o poveste din bețe de chibrituri cu care să atace administrația din Letca.

La baza deciziilor din Primăria Letca stau lucruri practice, nu cum cred USR-iștii, că un primar ia decizii discreționar. Ferească sfântul să ajungă în vreo administrație USR-iști, care așa gândesc și așa ar face, că praful s-ar alege.

Concret, potrivit raportului din 7 aprilie 2022 privind activitatea desfășurată cu utilajul multifuncțional în ultimele 12 luni, întocmit de viceprimarul Moldovan Ioan, reiese că la nivelul UAT Letca este un utilaj multifuncțional buldoexcavator MST 540, dotat cu lamă de zăpadă, cupă taluz, cupă încărcare. S-a intervenit cu utilajul la deszăpezire, reparații drumuri și ulițe, încărcat material mineral pentru drumuri, șanțuri aparținătoare domeniului public, cât și prestarea de diferite activități la persoane fizice și juridice care au solicitat acest lucru. În ultimele 12 luni s-au efectuat 744 de ore de acțiune cu buldoexcavatorul, conform documentației completate de mecanicul utilajului, consumându-se 6.696 litri motorină, spune viceprimarul Moldovan Ioan.

Potrivit fișelor de pontaj (FAZ-uri) analizate pe perioada anilor 2019, 2020, 2021 și până în luna martie 2022, rezultă că șoferul de pe buldoexcavator, Nemeș Vasile, a lucrat puțin peste 30 la sută dintr-o normă întreagă. Fără prea lunga și amănunțită analiză tehnică a orelor lucrate, pentru că ea există, concluzia este că norma întreagă nu e justificată. Pe scurt, activitatea excavatoristului trebuie eficientizată, că n-are noimă să plătești din bani publici ceva ce nu se justifică.

La 14 aprilie, primarul Dorel-Liviu Man propune Consiliului Local Letca modificarea organigramei și statului de funcții ale Primăriei Comunei Letca. A propus înființarea compartimentului de cadastru și topografie prevăzut cu un post – inspector de specialitate cu normă întreagă; creșterea numărului de posturi de asistent personal al persoanelor cu handicap grav de la 20 la 25 de posturi; reducerea la o jumătate de normă pentru personalul deservent al utilajului multifuncțional, având la bază situația FAZ-urilor, dar și a faptului că intervenția pe domeniul public s-a redus prin lucrări de modernizare a infrastructurii.

În ce privește grija USR-iștilor față de angajarea de asistenți pentru persoanele cu handicap, primarul Dorel-Liviu Man arată că decizia de a crește cu 5 numărul de posturi este obligatorie, pentru faptul că există o listă de așteptare pentru cazurile îndreptățite la asistent personal. Sunt oameni care se află într-o stare de sănătate gravă, ce necesită îngrijire și supraveghere permanentă, dar au fost nevoiți să accepte indemnizația lunară în locul asistentului personal, din lipsă de locuri vacante.

În ce privește reducerea programului de muncă la jumătate a șoferului de pe utilaj, primarul susține că la baza deciziei au stat verificări din care rezultă că, în medie, cu utilajul s-a desfășurat activitate între 8 și 10 zile lunar, astfel că raportat la numărul de zile lucrătoare lunare, între 20 și 22, se constată că activitatea lui Nemeș acoperă numai jumătate de normă de muncă.

“Oamenii care suferă de boli grave au nevoie imediată de ajutor, iar într-o lume civilizată se impune acordarea de asistență socială, nu să ne ignorăm suferinzii. Asistența socială este o necesitate, nu un moft”, spune primarul Comunei Letca, Dorel-Liviu Man, contactat de Ziarul Monitorul de Sălaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *