Oamenii din Sălaj și-au sărbătorit unicitatea și ardeleanismul la Zilele Maghiarilor

În Sălaj, comunitățile maghiare organizează anual zile ale satului, zile ale familiei și festivaluri, la care comunitatea maghiară a județului este binevenită cu căldură, dar există un eveniment, Zilele Maghiare din Sălaj, când toți sărbătoresc împreună timp de aproape o săptămână în Clădirea Transilvania din Zalău și duminica în parcul central.

O serie de evenimente similare au avut loc în centrul județului săptămâna trecută. Marți, sărbătoarea a început cu un spectacol de teatru, care s-a dovedit a fi cel mai mare succes al săptămânii. Ferenc Molnár Comedia lui Ferenc Molnár Play in the Castle a fost reprezentată în fața unui public plin. De asemenea, a existat un mare interes pentru prezentarea cărții de miercuri, la care senatorul Ödön Szabó și istoricul Áron Tőtős, creatorii cărții, au prezentat cartea Szép Szilágy Vármygyénk, iar apoi interpreții lui Ném Szomszédnéni Produkciós Iroda i-au distrat pe participanți.

Compania de teatru Szigliget din Nagyvárad a interpretat comedia lui Ferenc Molnár Joc în castel | Foto: Mária Kulcsár

Părțile interesate au fost tratate joi cu un spectacol muzical-poetic acustic susținut de Thökölyi Vajk din Szilágyzovány și Zoltán Fábián din Budapesta și un concert al Dozers din Szilágycsé, apoi vineri Operett Group ProjeK, format din artiștii Operei Maghiare. la Cluj-Napoca, interpretat în fața unui public numeros, au fost distribuite și prezentate celor interesați bijuteriile sale, precum și lumea chansonului maghiar de la începutul secolului.

În ciuda vremii nefavorabile, sâmbătă a fost organizat un târg de produse în parcul central la Întâlnirea Fermierilor Maghiari, la care au fost prezenți printre alții fermierii și producătorii județului. Vizitatorii pieței puteau cumpăra culturi și produse colorate, variate, de înaltă calitate la aproape treizeci de standuri și puteau alege și cumpăra diverse legume, produse apicole, obiecte de artizanat și articole din lavandă.

Operett Group ProjeKt a interpretat pietre prețioase ale operei și literaturii de operetă cu mare succes | Foto: Mária Kulcsár

Duminică, în ciuda ploii îngrozitoare, deja la primele ore ale dimineții, membrii bărbați ai comunităților maghiare au montat corturi, în timp ce doamnele împodobeau, coaceau și găteau. Pe corturile așezărilor majoritare maghiare din Sălaj erau așezate tapete vechi, farfurii decorative, flori, ciorchini de struguri, iar între timp se pregătea carne friptă, flăcăria, pentru micul dejun și prânz. Vechii cunoscuți s-au salutat cu bucurie și, dacă a fost nevoie, și-au oferit o mână de ajutor pentru a se asigura că totul este perfect pentru paradă. Până la amiază, soarele a ieșit, iar piața s-a umplut cu sute de doamne și bărbați îmbrăcați în costume tradiționale, care, conduși de Karaszfanband din Carastelec, au mărșăluit pe strada Crasnei din Zalău și înapoi în piață, unde Kelemen Hunor, preşedintele RMDSZ, Csaba Grezsa, şeful Consulatului General al Ungariei la Cluj,

Dénes Seres, președintele RMDSZ Sălaj, a declarat, la ceremonia de închidere a zilelor maghiare, că a fost o mare bucurie să vezi un număr atât de mare de comunități în marș îmbrăcate în costume naționale, demonstrând astfel: „existăm și vom exista „, iar apoi l-a salutat cu distins respect pe președintele Kelemen Hunor, care l-a felicitat pentru tot ce a făcut în trecut implementat de maghiarii din Sălaj.

El a subliniat că mișcarea Sew Yourself este singura din Transilvania, singura din regiune, dar sperăm că va fi contagioasă, iar multe alte regiuni vor urma exemplul locuitorilor din Sălaj, vor adopta această mișcare, o vor îmbrățișa, și coase costumul național. Acolo unde există deja, se fac costume și elemente populare noi, acolo unde a fost uitat, se regăsește și se coase din nou. Este important pentru că și în secolul XXI, în vremuri grele cu provocări mari, există puncte sigure în viața unei persoane, iar cultura, identitatea națională și etnică, tradiția sunt unul dintre punctele sigure.

Viceprim-ministrul Kelemen Hunor i-a salutat și pe cei sărbătoriți din Szilágy | Foto: Mária Kulcsár

„Elementele identității noastre care ne deosebesc de ceilalți, care oferă o bază solidă pentru conștiința maghiară, identitatea națională lingvistică culturală, trebuie păstrate. Mulți, mulți oameni își pun recent întrebarea de ce toate acestea ar trebui păstrate, dacă ar putea fi lăsate să plece, renunță la el, pentru că aceasta este o întoarcere în trecut, dar toate acestea nu sunt despre trecut. Vine din trecut, dar este vorba despre prezent și mai ales despre viitor. Nu trebuie să ne lăsăm, să renunțăm, pentru că dacă renunțăm la orice element al identității noastre naționale, înseamnă pierderea, măcinarea și dispariția lui lentă. Și aici, în Transilvania, am păstrat această identitate de multe sute și mii de ani și, dacă ne uităm în jur, s-ar putea să nu găsim această lume de culoare în altă parte. Nu găsim ce avem aici, de la Kalotaszeg, Zsobok, până la marile așezări din județul Sălaj.

El a adăugat că fără ea nu numai că am fi mai săraci, dar maghiarii și toate culturile din Bazinul Carpaților ar fi mai sărace. De aceea trebuie să o păstrăm, pentru noi înșine, pentru copiii noștri și, deși vine din trecut, trebuie să fie acolo astăzi și în viitor, în viața fiecărei comunități. Președintele i-a felicitat pe reprezentanții județeni și locali ai asociației, care construiesc și întăresc comunitatea din Sălaj cu fiecare eveniment, care a demonstrat în ultimele decenii că vor să trăiască în patria lor, să își creeze un viitor, să planifice și să rămână maghiari. comunitate.

Consulul general Csaba Grezsa și-a început discursul cu un gând personal, a spus că întotdeauna îi place să vină în județul Sălaj, în primul rând pentru că atunci când vine aici, simte mereu un fel de forță pe care nu o poate explica. Acum, când stă puțin mișcat și se uită la comunitățile colorate maghiare, la semnele așezărilor, la bogăția de culoare pe care o dă această paradă și eveniment de costum național, înțelege de unde vine forța, ceea ce este foarte important nu numai în Transilvania, dar pentru ungurii din Transilvania și Partium, dar și pentru Ungaria.

Foto: Mária Kulcsár

„Pentru că este o putere care, dacă se pierde, vom fi pierduți cu toții. Vă mulțumim pentru menținerea acestei forțe pentru noi, rămânând ferm și păstrând tradițiile”, a spus el. El a dorit ca aceasta să nu fie doar păstrată, ca tradițiile să nu fie doar păstrate, ci și trăite. Acesta este un mesaj pentru generațiile prezente și viitoare, un angajament puternic față de valori și marchează drumul și pentru generațiile viitoare. El a subliniat că maghiaritatea județului Sălaj este extrem de importantă, iar în calitate de consul general a promis că, printre altele, va lucra pentru ca cei care vin din Ungaria să cunoască mai bine județul nostru, pentru că de multe ori a experimentat că cei care vin se grăbesc să Székelyföld, oprește uneori în Cluj-Napoca sau Oradea, dar evită județul Sălaj, de aceea, în următorii patru ani, această regiune trebuie popularizată și introdusă celor care vin din Ungaria.

András Kiss, membrul Adunării Maghiare din Satu-Mare, a transmis mesajul județului, a spus: suntem legați de dragostea pentru cultura noastră, comunitățile noastre, tradițiile noastre și poți conta oricând pe aliați de peste graniță. , iar într-o astfel de alianță poți construi cărămidă cu cărămidă. Citându-l pe Ferenc Kölcsey, „Ce valorează o picătură de apă? Nimic în sine, dar puterea picăturilor unite de un milion este neprețuită!” a adăugat el, cooperarea cu comunitatea maghiară din județele Sălaj și Satu-Mare înseamnă o astfel de comunitate și putere pentru ei. Se lucrează pentru ca cât mai mulți oameni să știe că aici trăiesc oameni care păstrează și creează valoare și merită să ne oprim aici, a conchis reprezentantul.

După primire, interpreții de dansuri populare și cântece populare au distrat comunitatea maghiară, formația maghiară Kiflihajó i-a distrat pe copii, iar Zilele Maghiarilor de la Sălaj s-au încheiat cu o prezentare de carte și concerte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *