Ordin MADR în VIGOARE: Subvenții APIA virate mai devreme crescătorilor de vaci!

Pentru prima oară, crescătorii de bovine din România își vor încasa mai devreme subvențiile APIA cuvenite pentru acest an. Ordinul Ministerului Agriculturii Petre Daea prin care este decis acest lucru este în vigoare, a fost publicat pe 19 august 2022 în Monitorul Oficial.

Potrivit Ordinului MADR, „pentru anul 2022, prin excepție de la termenele prevăzute la art. 73 lit. c), art. 74, art. 79 alin. (1) lit. f) și alin. (2), art. 80 lit. b) pct. (III) și art. 81 din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 45/2021 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condițiilor specifice și a modului de implementare a schemelor de plăți prevăzute la art. 1 alin. (2) și (3) și art. 35 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 203 din 1 martie 2021, cu modificările și completările ulterioare, se aprobă reducerea obligației de reținere a bovinelor la 100 de zile de la data-limită de depunere fără penalizări a cererilor unice de plată.”

ordin madr vaci_b

Astfel, crescătorii de bovine vor intra, pentru prima oară, pe listele de plată avans APIA. Până-n acest an, când s-a făcut modificarea, crescătorii de bovine erau obligați să rețină animalele în exploatațiile agricole autorizate ANSVSA, declarate în cerere APIA, o perioadă de 6 luni. Termenul curgea de la ultima zi de depunere a cererilor unice fără penalități la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), data de 15 mai sau 16 mai. Așadar, perioada de retenție expira doar după 15 noiembrie, iar crescătorii nu aveau cum să spere la un avans la subvențiile APIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *