Parc fotovoltaic uriaș în Șimleu. O investiție record de până la 100 milioane euro

Cea mai mare investiție privată realizată vreodată în orașul din Sălaj, un parc fotovoltaic pe 107 ha, este vizată de Pure Solar Power (PSP) și Green Energy Vision (GEV). Proiectul dintre localitățile Bic și Huseni ar putea varia între 65 și 100 milioane euro, conform estimărilor Transilvania Business.

Fiecare companie ar urma să dețină câte o unitate fotovoltaică la Șimleu, potrivit anunțului de intenție. Parcul 1 este inițiat de PSP și vizează 54,2 ha, pe șapte terenuri în proprietate privată. Proiectul presupune schimbarea zonei funcționale din teren arabil – extravilan în industrie nepoluantă – producție de energie electrică.

Terenurile din vecinătate aparțin proprietarilor Proinvestgaz, Agenția Domeniilor Statului, Dorel Pop, Ștefan Iancu, Ioan Cristea. Proinvestgaz are ca profil activități în ferme mixte și a derulat afaceri de 5 milioane lei în 2020. Asociat unic este Dănuța Man.

Parcul 2 este inițiat de GEV pe 52,5 ha, incluzând 12 terenuri în proprietate privată. În vecinătate apar terenurile ale Proinvestgaz, Ocolul Silvic Măgura, Teofil Baciu, Ioan Cristea. Parcurile sunt prevăzute unul în continuarea celuilalt, iar între ele apare un drum agricol.

Ambele firme beneficiare au activitate producția de energie electrică, fiind înregistrate la același sediu: Bd. Mamaia 175, Constanța, și controlate de Alexandru Aldea. “Încă nu este momentul să vorbim despre această investiție, toate la timpul lor”, ne-a declarat Aldea.

Energia produsă intră în rețeaua națională

“Amplasamentul destinat viitoarei investiții se localizează în Șimleu Silvaniei, partea de sud a localității, zona cunoscută sub numele Tarla Bronth. Are în vecinătate în sud localitatea Huseni, iar în est, localitatea Bic. Proiectul constă în instalarea și exploatarea panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare energie electrică. Panourile vor debita energie electrică în rețeaua colectoare proprie. Prin intermediul unor posturi și stației de transformare se va face conectarea la rețeaua electrică națională existentă în zonă”, a informat primarul Cristian Lazăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *