Parteneriat între ADI Zona Metropolitană Zalău și CNAIR pentru construirea centurii Crișeniului în val. de 40 mil. euro

Miercuri, 23 decembrie, pe ordinea de zi a Consiliului Local Zalău se află un proiect major de infrastructură, respectiv încheierea unui parteneriat între Compania Națională de Investiții și ADI Zona Metropolitană Zalău pentru finanțarea centurii ocolitoare a comunei Crișeni.

În condițiile în care ADI Zona Metropolitană Zalău a depus o cerere la CNAIR cu nr. 13/12.08.2020 pentru analiza oportunităţii de finatare a obiectivului de investiţie „ Alternativa pentru descongestionarea traficului rutier pe DN IH in localităţile Zalau, Criseni, Hereclean”, insotita de fisa de proiect si planul cu traseul drumului propus, in lungime totala de 8,74 km, cu începere din DNlH-intersectie cu DJ 108D, pana la sensul
giratoriu intersecţie varianta ocolitoare, tronson l aMun Zalau cu b-dul Mihai Viteazul (DN1H(DN1F/E81).

A fost stabilit și traseul noii centuri ocolitaore care este situat pe teritoriul comunei Criseni (5,78 km), comunei Hereclean(1,73 km) si pe teritoriul Municipiului Zalau(l,73km).

Prin adresa CNAIR nr. 47724/10.08.2020 se comunica faptul ca a fost înaintata către Ministerul Transporturilor DG OIT, a propus includerea proiectului in Lista proiectelor implementate conform OUG 101/2020.

După toți pașii urmași este necesar încheierea unui parteneriat de implementare intre CNAIR si ADI Zona Metropolitana Zalau, conform modelului inainat odata cu adresa, astfel incat pana la validarea formei finale a listei de proiecte eligibile sa poata fi parcurse toate etapele administrative premergătoare.

Parteneriatului de implementare agreat de cele doua parti semnatare este încheiat între Compania Naţionala de Administrare a infrastructurii Rutiere S.A. (abreviat C.N.A.I.R.) si Asociaţia de dezvoltare intercomunitara „ZONA METROPOLITANA ZALAU” reprezentată prin Dan Ghiurco, Preşedinte. 

Traseul identificat, in lungime de cca 8,74 km este următorul:

Punct incepere: Drum National DNIH intersecţie cu DJ 108 D;
-Traseu DJ 108D: 1010m;
-Drum de exploatatie agricola corn. Criseni: 4160m;
-Proprietari private ( arabil) corn. Hereclean: 250m;
-Fond forestier public com.Hereclean: 520m;
-Pasime comunala corn Hereclean-700m;
-Proprietari private ( arabil) corn. Hereclean: 260m;
-Drum de exploatatie agricola corn. Criseni: 410m;
– Proprietari private ( arabil) corn. Criseni: 200 m;
– Traversare valea Zalaului: 25m;
-Proprietate publica Municipiul Zalau si proprietate privata(zona foste ferme zootehnice): 285m;
-Travesare cale ferata: 20m;
-str.Spicului, Mun Zalau: 200m;
-b-dul M Viteazul,M Zalau-pana la sensul giratoriu -intersecţie cu varianta ocolitoare tronson 1:700m;
Punct final: sensul giratoriu intersecţie varianta ocolitoare tronson la Municipiului Zalau cu b-dul Mihai Viteazul/DN1H(DN 1F/E81).

Buget eligibil estimat total pentru pregătirea documentaţiei tehnico-economice este de 3,2 mii euro (8%), iar valoare proiect (conform condiţiilor de eligibilitate) 40 milioane euro respectiv (4,58 milioane euro/km).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.