Pericei, prima comună care și-a vaccinat cetățenii cu echipa mobilă

Dacă ar fi să rezumăm debutul campaniei de vaccinare anti-COVID în mediul rural din Sălaj prin intermediul echipei mobile, ar fi suficient să spunem doar atât: de la 20 la 90 de ani. Şi asta pentru că joi, la Pericei, prima comună inclusă în această campanie, s-au arătat interesaţi de vaccinare atât tinerii, cât şi vârstnicii, peste 80 de persoane fiind prezente la sediul primăriei pentru a fi imunizate.

Arpad are 93 de ani şi doi ochi albaşti, ce te privesc pătrunzător prin fanta creată de pălărie şi masca pusă regulamentar, pe nas şi gură. De pe actul de identitate eliberat în urmă cu aproape o jumătate de secol ne priveşte un bărbat cu o faţă osoasă, cu o cămaşă încheiată regulamentar, până la ultimul nasture. Nu mai e chiar tânărul din fotografie, însă chiar dacă se mai ajută de un baston cioplit dintr-o creangă de la un copac din curtea casei, se ţine încă bine şi a venit să se vaccineze. Şi nu oricum, ci alături de fiica sa, în vârstă de 67 de ani.

“Nu ne place să fim bolnavi şi nu ne place nici să mergem la spital, aşa că am ales să ne vaccinăm”, spune fiica celui mai vârstnic cetăţean din Pericei vaccinat joi, de echipa mobilă.

Printre cei vaccinaţi s-au număr şi mulţi tineri cu vârste situate în jurul a 20 de ani, dar şi numeroase familii din comună.

“Ar trebui să vină cât mai mulţi oameni să se vaccineze, să scăpăm de toată pandemia asta. Cu cât mai mulţi, cu atât mai bine. Dacă vrem să revenim la normalitate, numai aşa se poate”, susţine şi Ovidiu, care a venit la vaccinare împreună cu soţia sa.

Administraţia locală a îmbrăţişat încă de la început ideea vaccinării într-o locaţie din comună şi s-a ocupat de anunţarea şi mobilizarea cetăţenilor interesaţi.

“Noi, de doi ani, avem numai un singur medic de familie la nivelul comunei Pericei, iar în condiţiile actualei pandemii simţim ce înseamnă pentru comunitatea noastră lipsa cadrelor medicale şi pericolul generat de virusul SARS-CoV-2. În acest context, foarte mulţi cetăţeni m-au întrebat când pot să se vaccineze. Când am aflat de posibilitatea de vaccinare în mediul rural, prin intermediul echipelor mobile, ne-am mobilizat şi am anunţat populaţia. În prima etapă a fost vorba de 84 de persoane vaccinate astăzi şi mă gândesc că vom face şi o a doua rundă, pentru că mai sunt doritori. Din punctul meu de vedere, atunci când vorbim de vaccinare trebuie să ne gândim: avem sau nu avem încredere în ştiinţă. Cei care, sub protecţia anonimatului, lansează anumite dezinformări, cred că nu simt efectul pe care îl poate provoca aceste informaţii false. Eu sunt pentru ştiinţă şi cred că dacă nu erau vaccinurile, acesta şi cele anterioare, omenirea era în pericol de dispariţie”, precizează Bancidai Csaba, primarul comunei Pericei.

“Eroii” în halate albastre ai zilei de joi au fost aceeaşi inepuizabilă echipă mobilă condusă de doctorul Csakvari Alexandru, ce crede cu tărie în ideea “dacă nu eu, atunci cine”.

“Acţiunea de astăzi poate fi considerată un succes, pentru că văd un număr foarte mare de persoane doritoare să se vaccineze, care probabil nu au reuşit să se programeze în platformă sau nu au putut lua legătura cu medicul de familie pentru a fi programaţi. Cred că metoda prezentării cu echipa mobilă într-un loc precum sediu primăriei, a unui centru de asistenţă socială sau chiar într-o biserică este una binevenită. Este o adresabilitate foarte bună atunci când e vorba de o locaţie cunoscută de către ei. Mă bucur foarte mult să văd o mobilizare deosebită şi vreau să mulţumesc primarului şi echipei din primăriei pentru colaborarea cu noi şi îndrumarea populaţiei, pentru a şti când şi unde să vină. Eu cred că toţi sunt dornici să scape de măsurile restrictive, să se întorcă la viaţa normală de dinainte de pandemie. Doar împreună vom reuşi”, apreciază Csakvari Alexandru.

Campania de vaccinare în mediul rural continuă vineri, cu comuna Meseşenii de Jos, iar mai apoi şi cu alte comune din judeţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.