Peste 50% din deșeurile produse în Sălaj sunt reciclate datorită SMID, realizat cu 35 de miloane de euro

Sistemul integrat de management al deșeurilor (SMID) realizat eficient în Sălaj a devenit un model de inspirație pentru administrația brașoveană.

Administrația județeană din Sălaj a reușit să finalizeze cu succes proiectul de 35 de milioane de euro.

Gestionarea deșeurilor în județul Sălaj constă nu doar într-o groapă de gunoi, ci într-un sistem integrat, începând de la tratarea mecanico-biologică a gunoaielor, procesare, selectare, unitate de fabricare a compostului, transformarea și tratarea levigatului.

„Ne mândrim cu această investiție deoarece suntem printre puținele județe din țară unde funcționează acest SMID. Le-am adus în atenție colegilor dificultățile implementării unui astfel de proiect, dar și problemele birocratice de care ne-am bătut. Le urez succes colegilor de la CJ Brașov în implementarea proiectului lor privind gestionarea deșeurilor”, a declarat Robert Szilagyi, Vicepreședintele CJ Sălaj.

La Sălaj este în funcțiune un sistem S.M.I.D cu o tehnologie mai simplă, fiind proiectat în 2008-2010. CJ Sălajare ia în calcul o retehnologizare și derulează un proiect prin intermediul căruia vor accesa fonduri în cadrul aceluiași program POIM pentru a crește la un nivel tehnologic superior. Deși sistemul este mai simplu el funcționează foarte bine, în județul Sălaj s-a ajuns la un procent de reciclare de 50% din totalul deșeurilor.

C.M.I.D-ul  arată ca o fabrică, este echipat cu o stație de sortare, o stație de tratare mecano-biologică cu compostare cu sistem Gore Cover, o stație de biogaz și o stație de epurare.

Următoarele produse pot fi revalorificate rezultă în urma procesului tehnologic de prelucrare:
– deșeuri de plastic, hârtie, aluminiu și polistiren care vor fi reciclate;
– compost și pământ de flori care vor fi valorificate;
– apă, în urma procesului de epurare.
Stația de epurare fiind cu osmoză inversă, apa rezultată în urma procesului este tehnic curată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *