Comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele a provocat o nouă discuție în Coaliția de guvernare: ce se întâmplă cu primarii care nu și-au terminat mandatul, dar vor să candideze pentru un alt partid în iunie.

Primarii migratori vor fi însă protejați de coaliția PSD-PNL. Orice plecare din partidul pentru care a candidat în 2020 este posibilă.

A doua discuție este legată de prefecții care vor candida la alegerile locale. Și ei vor trebui să plece din funcție cu 55 de zile înainte de data alegerilor locale.

A treia modificare esențială va fi legată de viza de flotant. O lege a PNL, votată în iunie 2023, impune ca vizele de flotant să nu mai fie eliberate cu șase luni înainte de alegeri. Problema este că PSD și PNL au decis prea târziu comasarea alegerilor, ceea ce ar putea duce la situația în care un cetățean să nu mai poată vota la alegerile locale pentru că nu și-a actualizat viza de flotant.

Liderii Coaliției discută și în acest caz despre o posibilă derogare de la legea abia adoptată.

A patra problemă care trebuie rezolvată de PSD și PNL este cine va încasa subvenția pentru primarii care și-au schimbat partidul. Nici această problemă nu a fost rezolvată până în acest moment.

Liderii PNL și PSD discută pentru a lua decizia finală în privința comasării alegerilor locale cu europarlamentare.