Poliția a dat zeci de amenzi pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea

În ultimele 24 de ore, polițiștii din Sălaj, împreună cu jandarmi şi poliţişti locali au acționat pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de prevenire și combatere a răspândirii noului virus.

Pe parcursul acțiunii, polițiștii au depistat 202 de persoane care nu au respectat interdicțiile impuse, 166 dintre acestea au fost sancţionate pentru că nu purtau masca de protecţie, iar 36 de sancţiuni pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie.

Alte 27 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de jandarmi, dintre care 26 au aplicate pentru nepurtarea măştii de protecţie şi una pentru lipsa declaraţiei.

Pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală au aplicat şi poliţiştii locali 11 sancţiuni.

În cadrul acţiunilor desfăşurate au fost legitimate 1607 persoane, fiind verificate şi 104 mijloace de transport persoane, dintre care 71 au fost mijloace de transport în comun.

De asemenea, forţele de ordine au verificat şi 127 de societăţi comerciale, dintre care 27 au fost restaurante/terase/alte medii de interes, fără a fi constatate nereguli.

Totodată, pe raza judeţului, pe lângă aceste acţiuni au fost desfăşurate şi 15 acţiuni punctuale, în cadrul cărora au fost aplicate 98 de sancţiuni contravenţionale.

Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de 76970 lei.

În cadrul acţiunilor au fost angrenaţi 105 poliţişti, 75 jandarmi şi 29 poliţişti locali.

Reamintim că, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 23.00 – 05.00, cu următoarele excepții motivate de:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *