Prima Sfântă Liturghie oficiată de episcopul Petroniu în noua biserică din Crișeni

Duminică, 28 martie 2021, credincioșii Parohiei Crișeni au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în noua biserică a parohiei, pentru întâia oară, de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului.

Cu acest prilej, înainte de oficierea Dumnezeieștii Liturghii inaugurale, Preasfinția Sa a binecuvântat interiorul lăcașului de cult.

La finalul Sfintei Liturghii, Preacucernicul Părinte paroh Silviu Boha, a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență, pentru sprijinul acordat și i-a oferit o icoană.

La slujbă au participat numeroși credincioși, ministrul de interne Lucian Bode, primarul Zalăului Ionel Ciunt, primarul comunei Crișeni, Călin Morar, deputatul Liviu Balint, inspector școlar general Vasile Bulgărean, dar și oficialități județene, oameni de cultură și reprezentanți ai instituțiilor sălăjene.

Localitatea Crişeni este aşezată în partea de nord-est a oraşului Zalău. Până la data de 1 ianuarie 1926 satul se numea Ţigani, iar începând cu această dată a luat denumirea de Crişeni, la dorinţa majorității locuitorilor, care aveau numele de familie Crişan.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că biserica cu hramul „Buna Vestire” a fost construită între anii 1987-1989, prin jertfelnicia Preacucernicului Părinte Ioan Ardelean și a bunilor credincioşi pe care i-a păstorit, în prezent, Preacucernicia Sa slujind ca preot pensionar.

În acest sens, la instalarea Preacucernicului Părinte Ioan Ardelean, ca preot paroh, în Crișeni, în anul 1976, vechea biserică a satului era într-o avansată stare de degradare. Astfel, pereţii erau ieşiți din planul vertical, producându-se, în felul acesta, o ruptură de peste 10 cm între partea veche şi o latură mai nouă a lăcașului de cult, adăugată în anul 1967. În aceste condiții, dorința părintelui a fost de a ridica o nouă biserică în localitate, însă, în acea perioadă, era aproape imposibil de dobândit o autorizație de construire din partea autorităţilor statului comunist ateu. Timp de aproape 11 ani, părintele și membrii Consiliului parohial au încercat obținerea autorizației, dar totul a fost în zadar. Abia în anul 1987 s-a obținut nu o autorizație de construire a lăcașului de cult, ci o aprobare tacită din partea autorităților comuniste. Lucrările la noua biserică au fost demarate în luna noiembrie a anului 1987. Zidurile noului lăcaș de cult au fost ridicate înconjurându-le pe cele ale vechii biserici. În cea de-a treia zi de Paști a anului 1988, vechiul lăcaș de cult a fost demolat și scos afară pe ușile noii biserici, în momentul Revoluției din decembrie 1989, aceasta fiind pregătită deja pentru pictură.

Meşterul care a construit noul lăcaș de cult cu hramul „Buna Vestire” s-a numit Gheorghe Deineş din satul Cristur-Crişeni, iar pictura în frescă a fost realizată, între anii 1992-1993, de pictorul Tudor Costică din Bucureşti. Biserica a fost târnosită în data de 2 iulie a anului 1995, de Preasfințitul Părinte Ioan Mihălţan al Oradiei, alături de un sobor de 46 de preoţi și diaconi.

Datorită faptului că localitatea se întinde pe o suprafață mai mare, s-a luat hotărârea de a mai fi ridicat încă un lăcaș de cult în Crișeni. Astfel, noii biserici, cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”, i s-a sfințit piatra de temelie în data de 14 octombrie a anului 2013, de Preasfințitul Părinte Petroniu.

Începând cu anul 2016, Preacucernicul Părinte Silviu Boha a fost numit preot al Parohiei Crișeni, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau amenajarea și înfrumusețarea lăcașurilor de cult, în special a celui cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”, care era ridicat în roșu și acoperit încă din timpul păstoririi Preacucernicului Părinte Ioan Ardelean, tot atunci fiindu-i așezate și sfintele cruci pe cele trei turnuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *