Primăria Comunei Carastelec pune accent pe dezvoltare și pregătește noi investiții importante

Comuna Carastelec este situată în partea de nord-vest a judeţului Sălaj, la 47 km distanţă de municipiul Zalău şi la 18 km distanţă de municipiul Şimleu Silvaniei, în zona colinară a platformei sălăjene în Colinele Toglaciului.
Carastelec se învecinează cu comunele: Camăr în partea de Vest, Şimleu Silvaniei în partea de Sud, Bocşa în partea de Est, Măierişte în partea de Nord. Accesul în comună se face pe DJ 110, DC-100, la 20 km distanţă de viitoarea autostradă.
Comuna este formată din următoarele localităţi: Carastelec – reședință de comună și satul Dumuslău. Satul Carastelec este atestat documentar în anul 1241 sub numele de “Kaloztelek”, iar satul Dumuslău este amintit în documente încă din anul 1418 sub denumirea de “Domozlo”.
Fondul construit existent, cu gospodării îngrijite, specifice satelor cu populatie majoritară maghiară, alături de tradițiile şi obiceiurile bine păstrate aici, fac din Carastelec un areal atractiv din punct de vedere turistic. Cultivarea viței de vie a făcut posibilă remarcarea comunei şi a locuitorilor acesteia.

Primarul comunei Carastelec, Faluvegi Francisc Stefean UDMR se află la al 7-lea mandat, din 1996 și până în prezent și conduce foarte bine destinele comunității, reușind să ridice nivelul de trai de la an la an prin realizarea de investiții în toate domeniile.

Faluvegi Francisc are studii superioare, de profesie este inginer mașini termice, este căsătorit și are doi copii.

La ultimele alegeri, edilul Faluvegi Francisc a candidat din partea UDMR și a câștigat bătălia electorală cu un scor de 83%, unul dintre cele mai mari scoruri electorale înregistrate la nivel județean.

Consilul Local Carastelec numără 9 consilieri locali și are următoarea componență:

UDMR  – 7 consilieri; PSD 1 consilier; PNL 1  consilier.

Viceprimarul ales de către consilierii locali este Szabo Ferenc de la UDMR, aflat la al treilea mandat, din 2021 și până în prezent.

Principalele realizari în mandatele 1996 – 2020

Faluvegi Francisc Ștefan este unul dintre cei mai longevivi primari, care a adunat o experiență uriașă în administrație. Chiar dacă, Comuna Carastelec se află la capătul județului, la 47 de kilometri de Zalău, echipa condusă de primarul Faluvegi Francisc a căutat mereu soluții pentru a rezolva problemele majore ale cetățenilor și a dezvolta comunitatea.

Până în anul 2005 singura rută de circulație spre celelalte localități era drumul județean DJ 110. În 2005, Primăria Carastelec, împreună cu Primăria Camăr și cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj au reușit să realizeze o nouă rută de circulație, modernizând astfel drumul care duce de la Carastelec spre Camăr până la Ip, dând astfel șansa cetățenilor de a avea mai multe legături cu comunele din vecinătate.

Tot în anii 2005 – 2006, primarul Faluvegi Francisc a început un amplu proiect de modernizare a străzilor, proiect finanțat de Banca Mondială, reușind astfel să fie pietruite și tratament bituminos aproximativ 70-80% din străzile comunei. În cursul anilor 2019-2020 Primăria Carastelec a reușit prin alte proiecte de investiții să asfalteze străzile din comună în proporție de aproape 90%.

Un alt proiect major a fost realizat în anul 2007, când s-a pus în funcțiune rețeaua de apă, proiect realizat de Primăria Carastelec în parteneriat cu Primăria Camăr și finanțat printr-un program al Băncii Mondiale.

În 2016 la Carastelec s-a pus în funcțiune și rețeaua de canalizare, astfel că primarul Faluvegi Francisc reușea să acopere principalele nevoi ale cetățenilor, asigurându-le un confort sporit: apă, canalizare și drumuri asfaltate.

Foarte important să amintim că în anul cel mai glorios, Primăria Carastelec derula în același an nu mai puțin de 6 investiții. Primarul Faluvegi Francisc a profitat detoate sursele de finanțare, fie fondurile europene, fie fondurile naționale.

Investiții de 60 de miliarde lei vechi prin PNDL 2 

Primăria Carastelec a reușit să finalizeze trei proiecte mari finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală PNDL 2:

  1. Reabilitare Școala Gimnazială nr. Carastelec – 589,585 lei
  2. Reabilitare sediu Primăria Carastelec – 141,093 lei
  3. Modernizare drumuri în comuna Carastelec – 9 kilometri – 5,167,575 lei

Bază sportivă multifuncţională, chiar lângă terenul de fotbal

Baza sportivă include un teren cu suprafaţă sintetică dotat cu instalaţie de nocturnă, pe care se poate juca minifotbal, handbal, dar şi baschet, având vestiare moderne, dotate cu utilităţi. Baza sportivă a fost făcută printr-un program guvernamental, iar investiţia s-a realizat cu o cofinanțare de 45% din bani de la bugetul local.

Investiţii importante şi din fonduri europene

În ultimul cadru financiar multianual al Bugetul Uniunii Europene, la Carastelec s-au derulat nu mai puţin de şase proiecte, fiecare având o importanţă deosebită pentru comunitate.

S-a asfaltat un drum agricol de aproximativ 600 m, care duce la fabrica de şampanie şi la unul dintre cimitire, s-a pus la punct un drum de exploataţie agricolă, care a fost pietruit pe o  distanţă de 12 km, s-a reabilitat o porţiune din drumul comunal care fusese inundat, s-a câştigat un proiect pentru dotarea ISU cu echipamente, achiziţionare buldoexcavator şi generator, iar tot din fonduri europene s-a construit un centru de informare turistică şi un parc de agrement în centrul comunal.

Piață Agroalimentară pe fonduri europene

Primăria Carastelec are în derulare un proiect câștigat pe fonduri europene prin GAL Valea Crasnei și Barcăului, respectiv construirea unei piețe agroalimentare, proiect în valoare de 500.000 lei. Proiectul este realizat în proporție de 80%, iar lucrarea va fi finalizată la începutul anului 2022.

Primăria Carastelec realizează cu bani de la bugetul local o remiză PSI – garaj, depozit pentru lemne. Lucrarea se află în derulare și avansează foarte bine.

Comuna Carastelec este beneficiar al proiectului de aducțiune de apă din lacul Tarnița, Gilău, proiect derular de Compania de Apă cu fonduri europene prin POIM.

Un drum nou de circulație prin Programul Anghel Saligny

Primăria Carastelec pregătește un proiect de asfaltare „Modernizare infrastructură rutieră în Carastelec – 6 kilometri”, prin care se va face un drum nou de legătură între Dumuslău și drumul județean DJ 110 B, drum care va lega Comuna Camăr de Comuna Bobota. Tot prin acest proiect vor fi asfaltate toate străzile care nu au fost cuprinse în proiectul pe PNDL 2.

Primăria Carastelec a depus un proiect de investiții la Compania Națională de Investiții București pentru Reabilitarea Căminului Cultural din localitatea Carastelec.

Fonduri europene pentru un drum nou de legătură spre Nușfalău și Autostrada Transilvania

Primăria Comunei Carastelec urmărește cu mare interes atragerea fondurilor europene și pregătește un proiect de asfaltare a drumurilor de exploatație agricolă  Carastelec – Zăuan Băi – Ip, în lungime de 7 kilometri, drum care va face legătura dintre Comuna Carastelec spre Nușfalău – spre nodul rutier de la Autostrada Transilvania A3.

Proiecte de viitor – rețea de gaz și cartier social

Primarul Faluvegi Francisc pregătește noi proiecte de investiții și urmărește cu mare interes orice posibilitate de finanțare, în special fondurile europene.

Primăria Carastelec are în pregătire două mari proiecte de investiții:

  1. Introducerea rețelei de gaze naturale, proiect în care s-au asociat 10 comune printre care și Comuna Carastelec. În acest moment au fost demarate procedurile pentru realizarea Studiului de Fezabilitate.
  2. Construirea unui cartier social care să cuprindă un Centru de îngrijire a persoanelor vârstnice și mai multe Case de tip familial (case de copii)

Comuna Carastelec – o comunitate unită care oferă ajutor celor nevoiași

În weekendul care tocmai a trecut, mai exact sâmbătă, pe 25 septembrie, la Carastelec a avut loc Festivalul Strugurilor – un eveniment realizat în mod special pentru comunitatea locală, unde au participat doar localnici și întreprinzători locali. În cadrul evenimentului Primăria Carastelec a invitat 25 de copii de la Casa de copii Petru din Bihor, care au petrecut două zile în comună.

Totodată, în cadrul festivalului s-a realizat o donație pentru Casa de copii, respectiv o cantitate însemnată de făină de grâu pentru a face pâinea cea de toate zilele pentru copii, dar și o coletă de bani, fiind adunată o sumă importantă.

Obiective turistice în Comuna Carastelec

Lacul de pescuit din Carastelec

Lacul este situat lăngă drumul DC100, între comunele Carastelec şi Camar. Lacul de pescuit, cu o suprafață de 1 ha este situat la 1 km distanţă de centrul comunei. Există trei căsuțe pentru cazare, teren pentru camping, locuri amenajate pentru grătare, apă potabilă, băncuţe şi terase amenajate în umbra copacilor. Speciile de peşti care populează apele lacului sunt: amur, crap, caras, fitofag, somn african, lin, plătici etc. Zona este un loc ideal pentru pescuit și pentru recreere.

  Fabrica de şampanie

Vinum Partium Vinum Partium are în total 22,4 hectare de podgorie de vin, viță de vie plantată în anul 2011, din soiurile Riesling de Rin, Pinot Gris, Pinot Noir şi Fetească Regală. În decursul a patru ani s-au cumpărat 68 de parcele mici, s-au unit şi aşa a luat naştere podgoria. Se produce vin spumant şi vin perlant. Vinul perlant este un sortiment la care nu se adaugă dioxid de carbon, se bea mai mult în țările mediteraneene, vara, când e cald. În Italia îl găsim sub numele de “frizzante”. Unitatea de procesare este dotată cu 22 de tancuri de fermentare, cu capacități cuprinse între 5.000 de litri și 20.000 de litri, ce asigură o capacitate de procesare de 164.000 litri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *