Primăria Municipiului Zalău se implică și acționează operativ în lupta cu virusul COVID-19

Primăria Municipiului Zalău, prin Direcția de Asistență Socială, se implică activ și acționează operativ în vederea prevenirii răspândirii infecției cu COVID-19.
🟣Informarea și monitorizarea persoanelor izolate la domiciliu
Începând din martie 2020, personalul din cadrul DAS Zalău transmite, persoanelor izolate la domiciliu, informări privind recomandările prevăzute de legislația în vigoare în vederea prevenirii infecției cu SARS-CoV-2 și monitorizează îndeplinirea acestora. Până în prezent, aceste informări și monitorizări au fost efectuate pentru un număr de peste 4.600 persoane izolate la domiciliu.
🟣Efectuarea cumpărăturilor de bază pentru persoanele fără aparținători
Începând din luna martie 2020, pentru persoanele izolate la domiciliu care nu au aparținători, personalul din cadrul DAS oferă sprijin prin efectuarea cumparaturilor de bază (alimente, medicamente) și distribuirea cumpărăturilor.
Această acțiune continuă, iar valoarea alimentelor achiziționate pentru această categorie de persoane este de 30 lei/zi, conform Ordinului Ministerului Sănătații nr.725/2020. Până în prezent s-au distribuit alimente și au fost efectuate cumparaturi de medicamente pentru 65 de persoane.
Aceste acțiuni au presupus, pe perioada stării de urgență, deplasări la domiciliul persoanelor izolate, prin intermediul asistenților medicali comunitari și personalul administrativ. Ulterior s-a format un grup de acțiune format din angajatii Centrului multifuncțional “Tinerețe fără bătrânețe” și din patru cadre sanitare de la cabinetele școlare, care continuă această activitate.
🟣Centrul multifuncțional “Tinerețe fără bătrânețe”
Având în vedere situația actuală creată de pandemie, beneficiarii Centrului multifuncțional “Tinerețe fără btrânețe” nu pot fi prezenți la centru, însă beneficiază de servicii online și prin telefon, astfel:
➡️Asistență medicală privind administrarea tratamentelor și monitorizarea stării de sănătate a beneficiarilor, în functie de afecțiunile existente;
➡️Prelucrarea măsurilor care trebuie respectate în vederea evitării contactării virusului SARS-CoV-2 și îndrumarea acestora către instituțiile abilitate, în funcție de situație;
➡️Consiliere psihologică;
➡️Consiliere socială;
➡️Consiliere juridică.
🟣Distribuire măști de protecție
Tot în această perioadă, angajații DAS au dus la îndeplinire prevederile Ordinului 146 din 23 iulie 2020, prin distribuirea de măști de protecție pentru categoriile de persoane prevăzute de lege.
🟣Centrul Social de Urgență și Adăpostul de Noapte
În scopul prevenirii efectelor pandemiei, conform Ordonanței Militare nr.8/2020 care instituie măsura de izolare preventivă la locul de muncă, în perioada stării de urgență s-au luat măsuri pentru izolarea beneficiarilor Centrului Social de Urgență și Adapostului de Noapte împreună cu angajații, în ture de câte 14 zile. În această perioadă, serviciile oferite beneficiarilor au constat în:
➡️consiliere psihologică;
➡️consiliere socială;
➡️asistență medicală primară;
➡️masă.
🟣Activitatea de relații cu publicul
Activitatea Direcției privind relația cu publicul nu a fost suspendată. Această activitate a funcționat prin preluarea directă a dosarelor la sediul instituției, fără impedimente în exercitarea activității.
🟣Personal din cadrul cabinetelor medicale școlare, detașat la DSP și ISU
În vederea sprijinirii activității D.S.P. Sălaj și având în vedere suspendarea procesului de învațământ din unitățile de pe raza Municipiului Zalău, o parte din personalul medical din cadrul cabinetelor școlare a fost detașat la această instituție.
În perioada martie – august 2020 au fost detașate la DSP Salaj 17 cadre medicale de la cabinetele medicale școlare. Începand cu luna octombrie 2020, la DSP Sălaj își desfășoară activitatea, prin detașare, 12 cadre medicale de la cabinetele școlare.
De asemenea, tot din octombrie 2020, 3 cadre medicale au fost detașate la ISU Sălaj. Acestea fac parte din CJCCI (Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervențiilor).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *