Primăria Pericei pregătește proiecte de impact regional pentru promovarea turismului

Una dintre cele mai performante administrații sălăjene din mediul rural – Primăria Comunei Pericei, condusă de primarul Boncidai Csaba, lucrează la capacitate maximă pentru obținerea de noi investiții și proiecte, cu finanțare atât de la bugetul național, cât și din fonduri europene. Administrația locală a ajuns la un alt nivel și pregătește investiții cu impact regional în zona de promovare turistică. 


Primăria Pericei lucrează în prezent la documentațiile și la obținerea avizelor pentru cele trei proiecte câștigate pe Proganum Național de Investiții Anghel Saligny în vederea demarării procedurilor de licitație pentru execuția lucrărilor.

1. Construire pod peste râul Crasna – valoare 1,38 milioane lei 

„Documentația este încărcată pe site-ul Ministerului Dezvoltării și vom demara licitația pentru execuția lucrărilor”, spune primarul. 

2. Modernizare drum comunal DC 102 A în localitatea Pericei – valoare 1,65 milioane lei 

„Mă gândesc din punct de vedere strategic astfel în cât localitatea să aibă mai multe ieșiri. În primul rând terenurile agrigole se pot administra mai ușor dacă drumul este accesibil. Doamne ferește trebuie să ne gândim și la catastrofe care pot apărea și vai și-amar la acea localitate care are o singură ieșire. Am reușit să deschid satele și am construit mai multe ieșiri. Satul Bădăcin avea o singură ieșire, acum are trei. Satul Sici avea o singură ieșire acum are două ieșiri. Periceiul are momentan patru ieșiri și acum facem a cincea ieșire legătura spre Vârșolț. În strategiile de dezvoltare, noi primarii trebuie să avem în vedere soluții pentru a salva cetățenii în caz de catastrofe”, explică primarul Boncidai Csaba. 

3. Extindere canalizare și alimentare cu apă în satele Bădăcin și Pericei – valoare 2,27 milioane lei

„Vom extinde rețeua de apă și canalizare acolo unde oamenii doresc să construiască, unde comuna se dezvoltă din punct de vedere urbanistic. Intravilanul construibil este într-o permanentă extindere. Nu am vrea să aglomerăm localitatea. Nu ne mai permitem să lăsăm să se construiacă casă lângă casă. În primul rând cerințele oamenilor sunt altele. Aceștia au nevoie de spațiu să amenajeze o grădinuță, să construiască un hambar, să amenajeze un foișor. Viitorul agrozootehnic, a fermelor de animale, este în afara localităților și încurajăm acest lucru pentru a le scoate afară din sate”, mai spune primarul. 


PUG-ul nou avizat după 10 ani de birocrație

Primăria Pericei se zbate cu birocrațai din România de mai bine de 10 ani pentru a finaliza noul PUG. Lucrările sunt realizate cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării și cu bani de la bugetul local.

„Trebuie să separăm zona industrială de zona contruibilă. Acum după 10 ani obținem ultimele avize pentru PUG. De mai mult de 10 ani lucrăm la Planul Urbanistic General, pentru că legile sau tot schimbat, firma care a câștigat licitația a falimentat și a predat unei alte firma care nu s-a prea ocupat. Norocul nostru că Ministerul Dezvoltării tot prelungea valabilitatea PUG-ului vechi. Există interes din partea investitorilor să facă investiții în Pericei și vom extinde platforma industrială din afara localității. Zona industrială trebuie situată în apropierea drumurilor naționale, atât pentru siguranța cetățenilor, cât pentru publicitate și accesibilitate în transportul mărfurilor”, spune primarul Boncidai Csaba. 


Măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor la şcoala şi grădiniţa din Pericei

Primăria Pericei s-a implicat pentru a oferi cele mai bune condiţii elevilor şi preşcolarilor din comună. În ultimii ani au fost derulate proiecte de reabilitare şi modernizare, atât a grădiniţei, cât şi a şcolii.

Lucrările efective s-au terminat, dar acum se fac unele modificări astfel încât cele două unităţi să respecte măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor (PSI). Şi la sala de sport se fac unele modificări, astfel încât şi această locaţie să satisfacă cerinţele din punct de vedere PSI.

„Trebuie să gândim foarte, foarte bine proiectele de investiții din punct de vedere tehnic. Constatăm că atunci când ne apropiem de finalizare întâmpinăm anumite probleme. Suntem în situația în care trebuie să extindem proiectele pentru a obține toate condițiile pentru funcționare din punct de vedere ISU. Aste se întâmplă și din cauza faptului că legislația se tot modifică de la o zi la alta”, spune primarul. 


Toţi elevii din Pericei primesc o masă caldă gratuită

Administrația locală a făcut eforturi pentru ca elevii să beneficieze atât de servicii moderne, cât şi de o masă caldă în fiecare zi. În acest sens, Primăria Pericei a făcut demersurile pentru a intra în Programul “Masă caldă pentru elevi”.

„Legea prevede un pachet alimentar, dar noi din start am optat pentru o masa caldă. Avem această experienţă de la Afterschool şi consider că este o normalitate să oferim copiilor o masă caldă în fiecare zi. Aşa putem să-i educăm pentru o viaţă sănătoasă”, spune primarul.

Pentru că şcoala din Pericei a fost dotată cu instrumente muzicale, Primăria caută soluţii pentru ca în comună să vină profesori care să predea la instrumente. Boncidai Csaba anunţă că toate cheltuielile vor fi suportate din bugetul local.

Peste 400 de elevi şi preşcolari frecventează unităţile şcolare din Pericei. Întreaga activitate şcolară se desfăşoară doar în centrul comunal. În localitatea Bădăcin, şcoala a fost închisă din acest an, din lipsă de elevi. Clădirea şcolii va fi retrocedată bisercii, urmând să primească o destinaţie culturală.


Dispensarul medical modernizat la ultimele standarde

O investiţie realizată cu finanțare pe PNDL 2 care îi vizează în mod direct pe cetăţeni este reabilitarea şi modernizarea dispensarului medical. Clădirea a căpătat un alt aspect, iar procesul de modernizare este aproape finalizat, urmând ca lucrarea să fie recepţionată în primăvara anului 2023.

Etajul este finalizat și funcțional unde lucrează doi medici de familie.La parter se lucrează la finisaje interioare, urmează dotarea.

„Deja doi medici de specialitatea sunt interesați să lucreze la noi în comună. Este vorba de un fizioterapeut, un urolog care este dispus să încheiem un contract care să vină săptămânal și să furnizeze aceste servicii. Pentru asta am făcut această investiție, mai bine să vină un medic, decât oamenii bolnavi să se deplaseze”, spune primarul Boncidai Csaba. 

Primăria a obținut un post de medic școlar cu o normă de 75% și în prezent se derulează procedura de selecție. Unul dintre medicii de familie care s-a reîntors în România din Spania are specialitatea medic pediatru, ceea ce ar fi un câștig pentru comunitate.

„Mă bucur că stau de vorbă cu mămicile și sunt fericite că avem în comună un medic specialist pediatru care are grijă de copii. Cetățenii se simt în siguranță”, spune primarul. 

Mai mult, primarul Boncidai Csaba are în plan achiziția unui ascensor pentru a facilita accesul persoanelor cu handicap și vârstinicilor care întâmpină dificultăți de mobilitate. Curtea interioară și drumul de acces vor fi asfaltate, va fi amenajată și o parcare generoasă.

”Lucrările la etaj s-au terminat, iar cei doi medici îşi desfăşoară acolo activitatea în condiţii foarte bune. La parter se lucrează la finisaje înterioare, astfel că vom termina investiția până în primăvară. Ne propunem ca din bugetul local să asfaltăm accesul și curtea interioară, să amenajăm locuri de parcare”, spune primarul.


Clădirea muzeului ţesăturilor şi al pălincii este aproape gata

Tradiţiile şi obiceiurile zonei vor să fie păstrate la loc de cinste la Pericei. Ca dovadă, Primăria a achiziţionat în anii trecuţi o pivniţă veche săpată în stâncă, unde a amenajat cu bani europeni un muzeu al pălincii şi al ţesăturilor. Lucrările sunt ca şi finalizate în interior, urmează dotarea cu obiecte tradiționale. Cu bani de la bugetul local se va realiza împrejmuirea obiectivului.

Primăria Pericei are în plan ca în curtea interioară să fie amenajată cu bani de la bugetul local o zonă de promenadă, se va construi un teren de tenis de câmp și o pârtie de săniuș.

“Am dori să strângem zestrea din comună şi să o expunem pentru ca viitoarea generaţie să nu uite tradiţia. Va fi şi un muzeu al pălincii, prin care ţelul nostru e de a face marketing din acest produs. Investiţia este făcută pentru a atrage turişti”, ne-a informat primarul.


Comuna Pericei vrea să intre în circuitul turistic

Comuna Pericei are potenţial turistic şi vrea să se dezvolte în acest sens. Drept urmare, administraţia locală îşi doreşte să includă comuna într-un circuit turistic deoarece în zonă sunt obiective turistice care pot fi vizitate. În această categorie intră Casa Memorială “Iuliu Maniu” din Bădăcin, muzeul de la biserica ortodoxă, iar în localitatea Sici se poate vizita o casă tradiţională, dotată cu mobilier vechi, cuptor pe vatră, dar şi ţesături specifice zonei.

Proiectul a fost depus un proiect la PNRR, fiind prevăzute piste de biciclete în localităţi, dar şi spre Vârşolţ sau Şimleu Silvaniei, în lungime de 5 kilometri.

„Ne-am propus să legăm cu piste de biciclete instituțiile – școală, primărie, grădiniță, dar și spre zona industrială unde oamenii merg la serviciu”, spune primarul. 

Primăria Pericei urmează demersurile pentru ca un conac vechi, construit prin secolul XVIII să fie cuprins în lista monumentelor istorice. Conacul respectiv este situat în apropiere de primărie, iar în clădirea respectivă funcţionează în momentul de faţă dispensarul veterinar.

“Anumite stiluri arhitecturale merită păstrate pentru viitor. Trebuie să arătăm respect faţă de ce au construit strămoşii noştri. Aceea clădire dorim să o păstrăm şi îi vom găsi o altă destinaţie în aşa fel încât şi tinerii să vadă care a fost stilul de construire”, precizează Boncidai Csaba.


Proiect regional pentru promovarea turismului în Pericei

Primăria şi-a propus să construiască o pistă de de biciclete tip alpin care să lege toate aceste obiective turistice importante. Un proiect în acest sens a fost depus pe Fondul de Mediu. Lungimea traseului montan va fi de aproximativ 8 kiloemtri.

„Pe Fondul de Mediu ne gândim și planificăm să facilităm petrecerea timpului liber. Studiem posibilitatea ca pe versantul vestic unde este pădure și vie, vom face pistă pentru bicicliști tip alpin. Această pistă de bicicliști va lega Casa Iuliu Maniu, Muzeul Pălincii și al Țesăturilor, Muzeul Ioan Sima din Parohia Ortodoxă. Am făcut ridicările topografice și așteptăm ghidurile de finanțare”, primarul Boncidai Csaba. 

Primarul Boncidai Csaba are în plan ca pe viitor să lucreze și la promovarea gastronomică a localității, pentru a demarat un proiect prin care Periceiul să fie declarată zonă turistică.


Sediul Primăriei va fi modernizat cu finanțare de la CNI București

Ultima instituție publică lăsată la urmă intenționat de către primarul Boncidai Csaba este sediul Primăriei Pericei care va fi reabilitat complet printr-un proiect finanțat de Compania Națională de Investiții București (CNI). În prezent toate instituțiile publice din comuna Pericei au fost modernizare – școală, grădiniță, afterschool, dispensar medical.

A fost finalizat proiectul tehnic pentru reabilitarea Primăriei și urmează să fie depus la CNI pentru încheierea contractului de finanțare și pentru demararea procedurile de licitație în vederea executării lucrărilor.

„Vom reabilita Primăria din punct de vedere seismic, din punct de vedere al eficienei energetice și vom lucra și la aspectul exterior. Vom schimba instalațiile electrice, sistemul de încălzire va fi cu panouri solare, vom monta panouri fotovoltaice”, spune primarul. 


Bugetul local folosit cu maximă eficiență în beneficiul cetățenilor

Cu bani de la bugetul local Primăria Pericei continuă să contruiască trotuare pe străzile din comună. Primarul are în plan achiziționarea unui sistem de semaforizare în fața școlii.

„În fiecare an în funcție de posibilitățile bugetare construim trotuare cu pavaj. Anul acesta avem în execuție peste 1 kilometru de trotuare. Anul trecut am realizat aproximativ 450 metri de trotuare și tot așa în funcție de sumele disponibile”, spune primarul.


1 milion de euro pentru asfaltarea drumurilor de exploatație agricolă

Primăria Pericei a câștigat un proiect prin AFIR, de 1 milion de euro fonduri europene pentru asfaltarea drumurilor de exploatație agricolă. Lucrările urmează să înceapă în primăvară.

„Acum finalizăm documentațiile tehnice și demarăm licitația pentru începerea lucrărilor. Am obținut toate avizele. Vom asfalta aproximativ 5,7 kilometri de drumuri agricole în satele Pericei și Bădăcin”, spune primarul Boncidai Csaba.  

„Avem multe proiecte pe care le gândim pentru viitor. Încercăm prin aceste investiții să dăm și un caracter educativ, patriotic local și să creăm generațiilor viitoare cele mai bune condiții de trăit, astfel ca fiecare cetățean să se simtă bine în localitatea în care s-a născut și să încercăm să stopăm depopularea localităților din mediul rural”, spune primarul Boncidai Csaba. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *