Primăria Pericei vrea să acceseze fonduri europene din PNRR pentru renovarea unui conac vechi

Guvernul României a aprobat luni Hotărârea privind înființarea, organizarea și funcționarea Comitetului Interministerial pentru programul România Atractivă în vederea stabilirii obiectivelor incluse în cele 12 rute turistice/culturale din Planul Național de Redresare și Reziliență al României.

Componenta 11. „Turism și cultură” din cadrul PNRR are ca obiectiv sporirea coeziunii sociale, economice și teritoriale și crearea de noi locuri de muncă, de a atrage investiții ce generează valoare adăugată stimulând dezvoltarea socială și culturală. Investiția nr.1 „Promovarea celor 12 rute turistice/culturale” din cadrul Componentei 11 presupune sprijin financiar pentru promovarea a 12 rute și modernizarea /reabilitarea siturilor turistice cu impact național și internațional incluse în acestea, identificate în zonele considerate a fi destinație optimă. Rutele aferente Investiției 1 vor avea 2 componente importante după cum urmează:

  1. Componenta de promovare prin intermediul digitalizării rutelor, semnalistică, aplicații pentru telefon;

  2. Componenta de restaurare, revitalizare, construire.

Cele 12 rute sunt:

  1. Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate;

  2. Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate;

  3. Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate;

  4. Traseul gastronomiei tradiționale românești – 30 de obiective promovate;

  5. Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate;

  6. Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate;

  7. Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate;

  8. Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate;

  9. Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate;

  10. Ruta cetăților – 30 de obiective promovate, 5 cetăți restaurate;

  11. Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării);

  12. Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiționale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradițională.

Primăria Comunei Pericei, condusă de primarul Boncidai Csaba are în plan să atragă noi fonduri europene prin PNRR pentru renovarea unui conac vechi, transformarea lui într-un muzeu al produselor tradiționale din tot județul și punerea lui în circuitul turistic la nivel național și chiar internațional.

Primarul Boncidai Csaba este de părere că fiecare UAT din județul Sălaj ar trebuie să profite de aceste oportunități de finanțare și să acceseze fonduri pe axele deja existente. Cel mai important lucru pentru Sălaj ar fi realizarea traseului gastronomiei locale, care să curprindă patru văi și cât mai multe localități din județul nostru, fapt care ne-ar poziționa pe harata turistică națională și chiar pe harta turistică a Europei.

„Acest traseu al gastronomiei tradiționale românești ne-ar scoate din anonimat pentru că avem foarte multe produse și mâncăruri tradiționale. Încă mai gătim tradițional. Aceste mâncăruri nu sunt ca obiectele de muzeu să trebuiască să fie scoase de undeva, pentru că sunt uzuale și am putea împărtăși lumii întregi gastronomia specifică județului Sălaj. 

Și pentru comuna Pericei, o oportunitate văd ruta curiilor din Transilvania. Din păcate în cadrul acestui proiect cinci curii, cinci case boierești, conace, vor fi restaurate. Mă gândesc deja să lucrăm la un proiect și să încercăm să obținem noi un punctaj benefic ca să obținem finanțare. Dacă nu, atunci am încerca cu digitalizarea, marcarea aferentă și semnalizarea rutei obiectivelor incluse în marketing și managemet al curiilor din Transilvania. Ideal ar fi să obținem fonduri și pentru restaurare și pentru digitalizarea valorilor ca să putem să ne punem pe harta turistică. 

Până în prezent nu au fost linii de finanțare în acest domeniu. Mai avem acea zestră arhitecturală în zonele noastre. Ar fi bine să salvăm această zestră, să o conservăm și să o punem la dispoziția viitoarei generații ca să fim demni că am putut salva din trecut ceva pentru viitor. 

Turismul înseamnă industria păcii și chiar de asta ar fi nevoie acum în Europa. În loc de războaie să putem organiza întâlniri, să putem organiza seminare, să cunoaște cultura altora, iar cultura noastră să o facem cunoscută lumii întregi.

Consider că această axă este foarte bine venit, dar ar mai trebuie să fie exstinsă financiar pentru că eu sper că foarte mulți se vor trezi și aproape în fiecare localitate este o clădire ceva care ar merita conservat și ar merita protejat și expus pentru doritori, pentru copii, pentru tineri”, transmite primarul Boncidai Csaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *