Primăria Zalău vrea să construiască un cimitir ortodox nou pe strada Fabricii

Primăria Municipiului Zalău a demarat o licitație publică pe SEAP pentru a contracta servicii de elaborare și întocmire Plan Urbanistic Zonal pentru înființare Cimitir Municipal nou în municipiul Zalău, cu acces principal din zona str. Fabricii.

Valoarea contractului este de 240.000 lei.

Au fost depuse două oferte de preț – ARIA URBANA și Asocierea MASSTUDIO (Leader),KUB ATELIER S.R.L.

Câștigătorul urmează să fie desemnat la data de 2 februarie 2024.


Administrația locală a extins actualul cimitir cu 1,87 hectare și au fost creeate 1.700 de noi locuri de veci. Însă sunt insuficiente, iar soluția extinderii nu mai este viabilă. Astfel că Primăria Zalău va construi un cimitir ortodox nou pe strada Fabricii.


DGADP Zalău a preluat în anul 2004 administrarea Cimitirului Public de la fostul Publiserv. Din registrele preluate, reiese că doar din anul 1985 a început să fie ținută o evidență a locurilor de veci.
Având în vedere rata deceselor, reiese că din anul 1985, de când se ține evidența, în cimitir ar trebui să fie înmormântate 7.600 de persoane, luând în calcul media de 200 de morți pe an. În cimitir sunt însă doar 3.811 locuri. Precizăm că acestea sunt doar niște calcule deduse din cifre.

Fostul primar liberal Radu Căpîlnașiu, a avut inteția de a face un nou cimitir, “o zonă tampon, între zona industrială și Dâmbu Morii, zona dintre CET și Michelin, în spate, și zona rezidențială, care ar putea fi o perdea verde, dacă se amenajează alei și se plantează pomi”. Dar ideea construirii a unui cimitir în cartierul Dâmbul Morii a fost puternic contestată de cetățeni și a picat.

3 thoughts on “Primăria Zalău vrea să construiască un cimitir ortodox nou pe strada Fabricii

  1. Cum îi reprezintă consiliul local pe locuitorii de pe str. Fabricii ? este a 2-a oară când aflăm astfel de vești din ziare…Oamenii de pe strada Fabricii nu sunt cetățeni ai Zalăului? ..
    Au aprobat investiții… în loc de asfaltat străzi, canalizație, iluminat, etc….mai bine un cimitir cu intrare de pe strada Fabricii…
    în mod normal când te gândești la investiții….te gândești că în zona Zalăului nu prea mai este loc de construit…și când cauți zone unde se mai poate construi, întâi pui un cimitir ???? și o transformi în zonă mortuară… și viii să-și contruiască unde or găsi….cred că dacă cineva din consilul local ar fi locuit pe strada Fabricii, în mod cert nu punea un cimitir acolo….

  2. Cimitirul este cimitir pur și simplu.Nu ortodox.Nu exista discriminări.Sau cel puțin așa știam eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *