Primarul Cheșeli Ioan a finalizat mai multe investiții importante pentru Comuna Cristolț

Unul dintre cei mai longevivi primari ai PSD și unul foarte harnic și gospodar, Cheșeli Ioan a câștigat alegerile locale din 2020, respectiv cel de-al 7 lea mandat de primar al Comunei Cristolț.

Comuna Cristolț a cunoscut o dezvoltare continuă și sănătoasă, deși are un buget mic, care nu-i prea oferă multe posibilități pentru investiții. Primarul Cheșeli Ioan folosește cu mare atenție fiecare leu din bugetul local și încearcă să maximizeze impactul banilor prin derularea de proiecte foarte necesare pentru comunitate, dar în același timp face proiecte și atrage fonduri fie de la Guvern, fie de la Uniunea Europeană.


Un vis de mai bine de 10 ani devine realitate – „Drumul Clujului” – a fost asfaltat pe o lungime de 1,3 kiloemtri

Primarul Cheșeli Ioan nu a stat cu mâna întinsă la autoritățile central și județene, și chiar dacă a făcut numeroase adrese către Ministerul Transporturilor și Consiliul Județean Sălaj, în vara acestui an Primăria Cristolț a demarat lucrările de asfaltare printr-un program multianual de 3 ani, astfel că anul acesta au fost modernizați și asfaltați 1,3 kilometri din totalul de 5 kilometri situat pe raza UAT Cristolț.

Primarul Cheșeli Ioan a obținut semnătura a încă cinci primari pentru „Drumul Clujului” și cere sprijinul Ministerului Transporturilor, dar și a Consiliului Județean Sălaj

Primarul Comunei Cristolț a cerut sprijinul primarilor din zona de Nord-Est a județului Sălaj, și a obținut acordul primarilor Spătar Alexandru – Comuna Gârbou, Cozma Aurelia – Comuna Rus, Prodan Cornel – Comuna Șimișna, Băbănaș Alin – Comuna Surduc, Salistean Traian – Comuna Zalha, pentru mărețul proiect de infrastructură intitulat „drumul Clujului”, o investiție care ar impulsiona economic toată zona.

Primarul Cheșeli Ioan a prezentat mărețul proiect al „Drumului Clujului” și ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu

Concret, primarul Cheșeli cere implicarea Ministerului Transporturilor în acest proiect de dezvoltarea a infrastructurii, dar și finanțarea acestui tronson în lungime de 17 kilometri și transformarea lui în drum județean.

Consiliul Județean Sălaj somat să sprijine financiar pentru asfaltarea a 4 kilometri de drum de pământ

Prin adresa nr. 14499 / 05.08.2021 înregistrată la Consiliului Județean Sălaj, și la care a fost atașat și documentul cu semnăturile celor șase primari, Cheșeli Ioan cere sprijinul președintelui CJ Dinu Iancu-Sălăjanu și a vicepreședintelui Silagyi Robert, pentru a cofinanța această importantă investiție numită „drumul Clujului”.

„Dezvoltarea comunităților și a județelor implică, ca prioritate construirea și modernizarea infrastructurii rutiere. 

Județul Sălaj în partea de Nord- Est ar putea avea o legătură utilă spre județul Cluj, respectiv orașele Cluj și Dej prin construirea unei căi rutiere între Drumul Județean DJ 110D (Cristolț) – DC 48A (Poiana Onții) – (Vârstesca com. Zalha 4 km) – Drumul Județean DJ 108S 4 km – drumul vicinal de hotar (com Gârbou 4 km), respectiv 17 km la drumul județean DJ 108B județul Cluj. 

1. Comunele Cristolț, Zalha, Gârbou (Bezded, Solomon), Șimișna s-ar situa la 72 km fața de municipiul Cluj, respectiv 50 km față de Dej 

  • – nu se va depopula zona
  • – crearea de locuri de muncă și dezvoltare economică
  • – posibilități de acces la asistență medicală
  • – sunt șanse mai bune de acces în mun. Cluj Napoca prin localitatea Chinteni față de localitatea Baciu
  • – se va crea un „inel de dezvoltare economică intrajudețean” Surduc (DN1H) – Cristolț – Zalha – Șimișna – Rus (DN1H)

2. Administrația publică locală a comunei Cristolț a demarat modernizarea prin asfaltare a drumului comunal DC48A Cristolț – Poiana Onții, respectiv:

  • – 0,5 km asfaltați prin AFIR
  • – 1 km în curs de asfaltare prin PNDL 2
  • – 4 km în etapa de licitație pentru asfaltare prin bugetul local pe un program multianual de 3 ani

3. Administrația publică locală a comunei Zalha din tronsonul de 4 km de drum (Vartesca – Poiana Onții), 2 km urmează să fie modernizați prin PNDL 2

4. Drumul județean DJ 108S (Vartesca – Bezded – comuna Gârbou 4 km) pentru această variantă de legătură spre județul Cluj este aprobat spre modernizare de către Consiliul Județean Sălaj

Domnule președinte Dinu Iancu-Sălăjanu, împreună cu vicepreședintele Silagyi Robert a-ți parcurs această posibilă care rutieră motiv pentru care vă mulțumesc pentru că „alții” au fost „surzi și orbi” la demersurile făcute în ultimii 10 ani.

Prezența dumneavoastră în teren a „aprins” o scânteie de speranță a comunităților de pe aceste meleaguri și nu numai al acestora, această investiție putând fi realizată în interesul județului Sălaj. Cetățenii de pe aceste văi, mai recent numesc acest tronson de drum impracticabil în acest moment „drumul Clujului”. 

Domnule președinte, domnule vicepreședinte, am speranța (am avut-o de 10 ani), dar și convingerea că, această deschidere a județului Sălaj pe varianta Nord-Est spre județul Cluj se poate realiza. 

Convingerea mea rezultă din faptul că, „lucrurile mărețe” le pot realiza doar „liderii deosebiți”. 

Vă mulțumesc pentru colaborare și pentru deschiderea dumneavoastră,

Cu deosbit respect, primar ing. Cheșeli Ioan.”

Mai mult, în cursul lunii august, primarul Cheșeli Ioan a solicitat Consiliului Județean Sălaj o rectificare de buget și un sprijin financiar pentru asfaltarea a 1,5 kilometri din acest „Drum al Clujului”, însă parteneriatul propus nu s-a materializat.

Potrivit primarul Cheșeli Ioan, consilierii județeni PSD Sălaj conduși de liderul Sergiu Panie, pregătesc în acest sens un Proiect de Hotărâre de Consiliu Județean pentru cofinanțarea proiectului de asfaltarea a „Drumului Clujului”.


12 milioane de lei pentru asfaltarea drumurilor comunale și străzi

Primăria Cristolț a câștigat un proiect de investiții prin Programul Anghel Saligny, în valoare de 12 milioane lei, respectiv pentru asfaltarea drumurilor comunale și străzi. Prioritate a fost execuarea de lucrări de reparații pe o lungime de 3,5 kilometri din drumul comunal DC 48 Cristolț – Muncel, lucrare finalizată, urmând să continue asfaltările pe alte străzi din comună.


Proiectul de asfaltarea a 9,5 kilometri de străzi este realizat 95% 

Pe PNDL 2, Primăria Cristolț a câștigat un proiect de investiții prin care a asfaltat 9,6 kiloemtri de străzi, ulițe și drumuri comunale. În satul Văleni s-au finalizat lucrările de asfaltare a 3,5 kilometri de străzi, șanțuri betonate. În satul Cristolț sunt prevăzuți pentru asfaltarea circa 4 kilometri de ulițe și străzi. Lucrările prevăd șanțuri betonate. În cadrul celor 4 kilometri este cuprins pentru asfaltare și drumul comunal DC47 Cristolț – Văleni, unde au fost executate o parte din șanțurile betonate.

În satul Poiana Onții sunt prevăzuți pentru asfaltarea aproape 1 kilometru de străzi și o parte din drumul comunal DC48A. În satul Muncel au fost asfaltați o lungime de 1,2 kiloemtri de străzi și ulițe.


Pod nou peste Valea Cristolțului – s-a demarat licitația pentru execuție

Primăria Cristolț a obținut o finanțare suplimentară de 800.000 lei de la Ministerul Dezvoltării pentru construirea unui pod rutier peste Valea Cristolțului care face legătura cu Poiana Onții, pod la care s-a renunțat în timpul licitației pentru asfaltarea celor 9,6 kilometri, motiv pentru care primarul Cheșeli Ioan a revenit cu o solicitare către minister pentru a realiza acest pod. În această perioadă urmează licitația pentru executarea lucrărilor.


Lucrările de modernizarea a Căminului Cultural Cristolț au fost finalizate

Primăria Cristolț a recepționat recent lucrările de modernizare a  Căminului Cultural din centrul comunei. În cadrul proiectului de modernizare s-au realizat: sală de ședințe pentru Consiliul Local, grupuri sociale, sală de așteptare, încălzire cu centrală pe lemne, refacere scenă și îmbrăcată în lemn masiv, schimbare instalații electrice, acoperiș nou, zugrăveli interioare și exterioare.

Recent primarul Cheșeli Ioan a semnat contractul de execuția a lucrărilor de modernizare a curții Căminului Cultural, proiect care prevede modernizarea spațiului verde, iluminat abiental cu lampadare, amenajare parcare, canal carosabil, pavare trotuare și curte.


Școala veche Cristolț a fost transformată în sală de sport modernă

Primăria Comunei Cristolț a finalizat recent lucrările de modernizare și dotare sală de sport. Practic, școala veche a fost transformată într-o sală de sport modernă, dotată la utimele standarde, cu grupuri sociale în interior și vestiare pentru fete și băieți.

Sala de sport dispune de o suprafață de joc pe care se poate practica minifotbal, handbal, volei, baschet sau chiar tenis de câmp. Elevii din comună au acum la dispoziție o sală de sport modernă, încălzită cu centrală pe lemne, care poate fi folosită și pe timpul iernii.


Administrația locală a reparat cântarul de animale din centrul comunei și a fost acoperit cu tablă pentru a-l feri de ploaie. Acum cetățenii din localitate care vând animale au la dispoziție gratuit un cântar de mare precizie și pot stabilii cu exactitate prețul animalului.


Lucrările la rețeaua de apă în comuna Cristolț se apropie de finalizare

Pe fonduri europene la Cristolț se realizează aducțiunea de apă de la Gilău. Sunt cuprinse satele Văleni, unde lucrările sunt finalizate, iar în satul Cristolț lucrările sunt gata în proporție de 80%. La finalul lucrărilor circa 1.000 de cetățeni din Văleni și Cristolț vor fi racordați la rețeaua de apă și vor avea apă de băut în gospodării.

În cadrul proiectului s-a realizat un bazin de apă de 200.000 litri și o stație de pompare, ambele amplasate în satul Cristolț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *