Primarul Comunei Horoatu Crasnei, Mirișan Marian a finalizat o serie de investiții importante pentru cetățeni
Primăria Comunei Horoatu Crasnei este condusă de primarul Mirișan Marian, aflat la primul mandat, perioadă în care comuna a cunoscut o dezvoltare accelerată, semn că foștii edili „au cam dormit” în fotoliul călduț din primărie.
Odată cu venirea lui Mirișan Marian la conducerea primăriei parcă lucrurile au început să funcționeze, proiectele au primit finanțare, iar banii sunt investiți în obiective importante pentru comunitate. Urmează o perioadă în care comuna Horoatu Crasnei va beneficia de proiecte și bani mulți pentru dezvoltare, grație implicării primarului Mirișan Marian.
1. Sală de ședințe și ceremonii nouă, reabilitată din bugetul local
În luna mai s-a lucrat la sediul Primăriei unde au fost executate lucrări de reparații la sala de ședințe a Consiliului Local, care arăta groaznic, insalubră, care se sprijinea pe popici de lemn.
După 12 ani în care sala a stat abandonată, primarul Mirișan Marian a făcut ample lucrări de reparații și a reușit să transforme încăprea într-o sală de ședință modernă care va fi folosită și pentru oficierea cununiilor, serviciu care se realiza pe holurile instituției. Acum sala este curată, are mobilier adecvat, este zugrăvită, iluminat nou, așa cum trebuie să fie în vremurile noastre.
„Așa am preluat Primaria Horoatu Crasnei! De mai bine de 12 ani tavanul de la parterul primăriei stă susținut de popici din lemn, în timp ce comuna nu avea o sală de cununii sau de ședințe. M-am consultat cu specialiști, am găsit soluții și le-am pus în practică. Astăzi am făcut prima ședință într-o sală modernă care va fi și sală de oficierea căsătoriilor”, spune primrul Mirișan Marian.
2. Sistemul de supraveghere video a fost pus în funcțiune
Aviz amatorilor. Recent Primăria Horoatu Crasnei a pus în funcțiune sistemul de supraveghere cu camere video. Sistemul de supraveghere este compus dintr-o rețea de 30 de camere video, dintre care două camere sunt speciale pentru a identifica numerele de înmatriculare. Camerele video sunt amplasate pe drumurile principale de circulație și la obiectivele importante din comună.
Investiția are ca scop descurajarea fenomenului infracțional, reducerea furturilor, asigurarea unui climat de siguranță atât în trafic, cât și protejarea bunurilor de pe domeniul public, cât și bunurile cetățenilor.
3. Cetățenii din întreaga comună au acces la serviciul de plăți online
Primarul Mirișan Marian a finalizat un proiect foarte important în digitalizarea administrației publice locale de la Horoatu Crasnei. Cu bani de la bugetul local a fost realizat un site web nou al Primăriei, care este actualizat permanent cu informații utile pentru cetățeni și cuprinde Monitorul Oficial Local, proiectele de investiții, ședințele și proiectele de hotărâre a Consiliului Local, dispozițiile primarului, totul cu scopul de a arăta transparență în luarea deciziilor la nivel local.
O noutate care a fost deja implementată și funcționează la nivelul Comunei Horoatu Crasnei este serviciul de plăți online a taxelor, impozitelor și amenzilor direct din fața calculatorului sau de pe un telefon mobil, ne mai fiind necesar deplasarea la sediul Primăriei.
Există două posibilități pentru plata online a taxelor și impozitelor:
1. Sectare plată fără autentificare prin introducerea CNP-ului, după care se poate vizualiza sumele de plată
2. Crearea unui cont – recomandăm acest lucru prin înregistrare utilizator nou, după care persoana se va loga cu parola și va avea acces la toate informațiile înregistrate în primărie (plăți online, registru agricol, terenuri, case, mijloace de transport, amenzi, istoricul plăților, altele).
4. Nomenclatură stradală pentru prima dată în toate satele
Comuna Horoatu Crasnei nu a avut o nomenclatură stradală aranjată ca la carte, așa cum se cere și cum este normal într-o societate civilizată. Primarul Mirișan Marian a achiziționat numere pentru fiecare gospodărie din comună și urmează să fie montate în toate satele. Totodată nomenclatura stradală a fost implementată și electronic fiind disponibilă pe site-ul web al primăriei.
5. Lucrările la capela din Horoatu Crasnei avansează cu succes
Primăria construiește o capelă pentru ceremonii funerare în satul Horoatu Crasnei, investiție care este asigurată din bugetul local. Primarul Mirișan Marian a vizitat azi șantierul și a constatat că lucrările sunt în grafic.
Lucrările au început în luna mai, au fost finalizată fundația și se lucrează la zidurile din cărămidă. Urmează turnarea planșeului, realizarea acoperișului, după care se va continua cu lucrările de tencuire a pereților, zugrăveli interioare și exterioare. Capela se construiește în incinta cimitirului din Horoatu Crasnei și va putea fi folosită de toate cultele religioase. Administrația locală are în vedere construirea de capele în fiecare sat.
6. Primăria a deschis un drum nou în satul Hurez
Primăria Horoatu Crasnei a amenajat și deschis un drum nou de circulație către proprietăți. Lucrările au fost executate în regie proprie, cu utilajele și oamenii Primăriei. Este vorba de Ulița Irinii din localitatea Hurez.
Activități de vară pentru copiii din comună
Primăria Horoatu Crasnei organizează în perioada 4-15 iulie ateliere muzicale pentru copii „Vacanță pe acorduri muzicale”, eveniment desfășurat în parteneriat cu Școala Gimnazială Stârciu. Evenimentul este susținut de Bianca-Patricia Damian-Bicăzan, Mădălina Maria Bicăzan și Mihai Damian. Ateliere muzicale se vor organiza pe două grupe: grupa 1 clasele 0-2 și grupa 2 clasele 3-5.