Primarul Cristian Lazăr dotează cu bani europeni patru școli și 3 licee din Șimleu Silvaniei

Primăria Orașului Șimleu Silvaniei este în continu preocupată de creșterea calității învățământului în orașul pe care îl adimistrează. În acest sens este oportun ca unitățile școlare din oraș să fie echipate și înzestrate cu cele mai bune echipamente și tehnologii. Implementarea unui proiect de investiții în acest sens va duce la participarea cât mai activă a factorilor implicați (profesori, elevi, părinți) în procesul educațional și la reducerea abandonului școlar.

În data de 19 decembrie 2022, Ministerul Educaţiei a lansat apelul competitiv de proiecte pentru „Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a unităţilor conexe” (palatele şi cluburile copiilor, cluburile sportive, cabinetele de asistenţă psihopedagogică), finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – Componenta C15: Educaţie, cu termen final de depunere 19 martie 2023.

UAT orașului Șimleu Silvaniei a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj pentru a stabili împreună obiectivele cererii de finanţare pentru fiecare unitate de învăţământ.

Primarul orașului Șimleu Silvaniei, Cristian Lazăr, a pregătit o cerere de finanţare care cuprinde dotarea a 4 unități de învățământ la nivel gimnazial și 3 unități de învățământ la nivel liceal, beneficiarii finali fiind: Colegiul Național ,, Simion Bărnuțiu”, Colegiul Tehnologic ,,Iuliu Maniu”, Școala Gimnazială ,,Horea”, Școala Gimnazială ,,Silvania”, Școala Gimnazială ,,Batory Istvan” și Școala Gimnazială nr. 1 – Pustă, însumând 2.730 de elevi și 277 de peșcolari.

„Dotarea cu mobilier și cu tehnologii moderne a acestor unități de învățământ va avea în primul rând un rol important în asigurarea unui cadrul educațional atractiv iar în al doilea rând dezvoltarea abilităților elevului, educația digitală fiind direct legată de dezvoltarea economică”, spune primarul Cristian Lazăr. 

În școliile din orașul Șimleu Silvaniei atât aparatura digitală cât și mobilierul sunt foarte uzate și se solicită înlocuirea lor, astfel vor fi dotate cu echipamente, 6 laboratoare de informatică, 65 de săli de clasă dotate cu echipamente digitale pentru organizarea învățării în mediul virtual, 75 de săli de clasă dotate cu mobilier, 6 laboratoare școlare dotate cu mobilier specific și materiale didactice specifice, 14 laboratoare dotate cu echipamente digitale precum și 18 cabinete școlare, inclusiv săli de sport dotate cu mobilier, materiale sportive și echipamente digitale.

„Această înzestrare a unităților școlare va duce la atingerea standardelor acceptate și creșterea competivității absolvenților și dorința de a urma cursurile acestor școli. Investiția în educație sub orice formă este benefică pentu viitor. Această reformă asigură elevilor noștri oportunitatea de a dobândii abilitățile necesare de a fi mai bine pregătiți și a face fată provocărilor societății într-o lume în continuă schimbare”, mai transmite primarul Cristian Lazăr. 

Prin această investiție Primăria Șimleu Silvaniei dorește pentru Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” dotarea laboratorului de practică cu un simulator pentru clasele de învațămant profesional cu specializarea mecanică-auto, de investiție beneficiind circa 258 de elevi, care se vor specializa în profesia de mecanic-auto, astfel investiția va aduce un câștig și pentru angajatorii locali care vor prelua personal bine pregătit în acest domeniu de activitate.

O detaliere a nevoilor identificate pentru fiecare unitate de învăţământ/ unitate conexă se găseşte în analiza de nevoi pe care fiecare unitate de învățământ a transmis-o la UAT orașul Șimleu Silvaniei, vizată de către ISJ Sălaj.

După semnarea contractului de finanţare, Primăria Șimleu Silvaniei va încheia cu toate unităţile de învăţământ/ unitate conexă contracte de comodat pentru transmiterea către acestea, cu titlu gratuit, a dotărilor.

 Valoarea totală a proiectului este de 8.156.818,76 lei la care se va adăuga TVA; valoarea eligibilă a proiectului este de 8.121.718,76 lei la care se va adauga TVA . Diferenţa de 35.100 lei la care se va adăuga TVA, reprezintă cheltuieli neeligibile ce se vor suporta de la bugetul local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *