Primarul Dănuț Pop vrea să transforme Comuna Ileanda în „Perla Văii Someșului”, așa cum era odată

Comuna Ileanda are conducere nouă după alegerile din septembrie 2020, când Pop Dănuț Ioan a câștigat alegerile detașat cu un scor de aproape 49% din totatul voturilor exprimate.

Dănuț Pop a depus jurământul de credință pentru preluarea primului mandat de primar la data de 20 octombrie 2020 și de atunci caută neîncetat soluții pentru dezvoltarea comunei Ileanda. Împreună cu colectivul din Primărie, noul primar al Comunei Ileanda își dorește să atragă cât mai multe proiecte de finanțare, astfel încât cetățenii să aibă acces la un nivel de trai ridicat.

Primarul Pop Dănuț Ioan are 55 de ani, este de profesie inginer eletrotehnist și a absolvit Institutul Politehnic din Cluj – Facultatea de Electrotehnică în anul 1991. O perioadă scurtă de timp a fost profesor la liceul din comună. Timp de 24 de ani, din 11 aprilie 1994 – 2017 Dănuț Pop alucrat la Electrica, unde a început ca simplu inginer, după care a fost șef punct de lucru Ileanda. Din septembrie 2017 și până la alegerile locale a ocupat funcția de șef centru Electrica Jibou, având responsabilitate peste jumătate din județ.

Dănuț Pop a câștigat alegerile locale, iar din 22  octombrie este primarul Comunei Ileanda.

Consiliul Local Ileanda este format din 11 consilieri locali după cum urmează:

PNL 4 consilieri, PSD 2 consilieri, USR 2 consilieri, Partida Romilor 1 consilier, PMP 1 consilier, ALDE 1 consilier. Viceprimarul comunei Ileanda este Mihuș Ioan Sorin din partea PNL.

„În primul rând vreau să mulțumesc cetățenilor comunei Ileanda pentru încrederea acordată și îi asigur că îi voi reprezenta pe toți indiferent de opțiunea lor politică. Chiar vreau să le cer sprijinul pentru a putea realiza toate obiectivele și pentru a readuce comuna noastră la titlul pe care îl avea demult Perla Văii Someșului.

Sunt conștient că este foarte mult de lucru și vă asigur că nu mă voi da la o parte de la nici un fel de efort. Chiar dacă va fi greu, sunt hotărât și vreau să pun în practică programul meu pentru dezvoltarea comunei Ileanda”, a declarat primarul Dănuț Pop. 

Primarul Dănuț Pop a identificat nevoile imediate ale comunității, dar are și un plan bine organizat pentru a ridica standardul de viață. Nevoile sunt multe, la fel cum și localitățile care fac parte din Comuna Ileanda sunt multe. Nu mai puțin de 13 localități sunt în grija primarului: Ileanda, Bizușa, Luminișu, Dăbâceni, Podișu, Pogna, Negreni, Dolheni, Șasa, Bârsăuța, Răstoci, Perii Vadului și Măleni.

„Sunt foarte multe lucruri de făcut, alimentarea localităților cu apă, asfaltarea străzilor și ulițelor, reabilitarea liceului, modernizarea căminelor culturale, dar cel mai important lucru este atragerea de investitori pentru crearea de locuri de muncă în zona noastră. Comuna noastră dispune de personal bine pregătit în toate domeniile care în prezent sunt nevoiți să lucreze foarte departe de casă, o parte dintre ei chiar sunt plecați în străinătate”, spune primarul Dănuț Pop. 

Programul de dezvoltarea a comunei Ileanda cuprinde o multitudine de proiecte de investiții, care cu ajutorul cetățenilor și a Consiliului Local Ileanda, dar și cu alocările financiare necesare, vor ridica nivelul de trai al populației.

1. Primăria are aprobat un masterplan de alimentare cu apă și realizarea rețelelor de canalizare pentru toate cele 13 localități din Ileanda.

2. În lista sinteză de la CNI, Primăria Ileanda are cuprinse 3 proiecte mari de investiții: Modernizarea Căminelor Cultural din localitățile Ileanda și Dăbâceni, dar și alimentarea cu apă a localității Perii Vadului.

„Fac precizarea că în comuna Ileanda sunt 10 cămine culturale care necesită să fie modernizate”, spune primarul Dănuț Pop.

3. În localitatea Dăbâceni se lucrează la rețeaua de alimentare cu apă, proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Stadiul lucrărilor: echipele de muncitori se află în teren și se lucrează, fiind realizat în proporție de 40% din totalul de lucrări. La finalizarea lucrărilor peste 100 de gospodării din Perii Vadului vor fi conectate la reațeaua de apă potabilă.

4. În cursul lunii februarie au fost finalizate și recepționate lucrările de modernizare a Drumului Comunal DC 31 A, lucrări ce au constat în asfaltarea a peste 3 kilometri.

5. Tot în luna februarie urmează să fie efectuată recepția la lucrările de modernizare a străzii Gării, în lungime de 250 metri. Pe această stradă s-au efectuat lucrări de asfaltare, creare locuri de parcare, rastel de biciclete, mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi moderne, rondouri de flori).

6. Primarul Dănuț Pop anunță că lucrările la rețeaua de canalizare din localitatea Bizușa continuă. Proiectul este finanțat din Fondul de Mediu, iar Primăria Ileanda este cofinanțator. Lucrările sunt finalizate în proporție de peste 90%.

În cadrul proiectului au fost montate o stație de epurare, 5 stații de pompare și s-a construit o rețea de canalizare în lungime totală de 8,37 kilometri.

7. Tot pe Fondul de Mediu primarul Dănuț Pop încearcă să obțină finanțare pentru creșterea eficienței energegtice pentru o parte din clădirile liceului din Ileanda.

Proiectul prevede realizarea următoarelor tipuri de lucrări:

  • – anvelopare termică
  • – acoperiș nou cu panouri fotovoltaice
  • – iluminat cu becuri LED
  • – modernizarea în întregime a instalației de încălzire, centrale de încălzire noi

8. Tot pentru liceul din Ileanda, primarul Dănuț Pop a depus un proiect pentru achiziția de tablete, laptopuri, table inteligente, sisteme wifi, camere web, proiect în valoare totală de 588.000 lei. Până în prezent liceul a fost dotat prin diferite programe cu 90 de tablete școlare și 65 de laptopuri. Liceul din Ileanda are peste 430 de elevi înscriși din toate localitățile de pe Valea Someșului.

9. Un obiectiv important pentru noul primar al Comunei Ileanda, Dănuț Pop este asfaltarea și modernizarea drumurilor comunale și a străzilor, care se ridică la peste 50 de kilometri în toată comuna. Primarul spune că cei peste 50 de kilometri de drumuri nemodernizați vor face obiectul a cel puțin 2-3 proiecte de investiții și se vor depune cereri de finanțare pe fonduri europene, dar și pe programele naționale.

„Fac mențiunea că pentru toate aceste obiective importante pentru comuna noastră, principala sursă de finanțare sunt fondurile europene. Prin buna colaborare cu Consiliul Local vom face tot posibilul să accesăm cât mai multe proiecte atât din fonduri europene, cât și din fondurile naționale. 

Mă bucur că avem un Consiliu Local format din persoane bine pregătite din diverse domenii de activitate pe care mă bazez și sunt convins că vom lua împreună cele mai bune decizii pentru binele cetățenilor și pentru dezvoltarea comunei Ileanda”, a conchis primarul Dănuț Pop. 

2 thoughts on “Primarul Dănuț Pop vrea să transforme Comuna Ileanda în „Perla Văii Someșului”, așa cum era odată

  1. Succes, ne bucuram ca Ileanda va redeveni centru zonal. Iar despre Bizusa? Va fi statiune balneara?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *