Primarul Dorin Gorgan, prezent la sfințirea pietrei de temelie a noii biserici greco-catolice din Bobota

Într-o frumoasă atmosferă de sărbătoare, duminică, 11 iunie 2023, a avut loc la Bobota – localitatea natală a Seniorului, Corneliu Coposu, sfințirea pietrei de temelie și a locului noii biserici greco-catolice, biserică – memorial închinată lui Corneliu Coposu și Fericiților episcopi greco-catolici români, ce se va construi pe un teren primit de către Parohia Greco-Catolică din partea familiei Coposu, pentru acest scop.

Evenimentul a început cu o procesiune de la bustul Seniorului Coposu și până la Altarul la care s-a oficiat mai apoi Sfânta Liturghie.

Oficiile au fost conduse de părintele protopop de Șimleu Silvaniei, Nicolae Bodea, alături de care au mai celebrat părinții protopopi de Cluj-Napoca (Mircea Marțian), de Zalău (Valer Părău), de Supur (Marius Crișan). În mod excepțional evenimentul s-a bucurat de prezența corului de copii „Allegria” al Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor de la Cluj-Napoca, dirijat de doamna profesor Cristina Pătrașcu-Nagy, care a dinamizat într-un mod cu totul măiestrit răspunsurile la Sfânta Liturghie.

A concelebrat un sobor numeros de preoți sosiți din parohiile protopopiatului Șimleu Silvaniei și Zalău, alături de câteva sute de credincioși.

Ceremonia s-a bucurat de prezența unor distinse oficialități locale și județene: Dorin Gorgan, primarul Comunei Bobota, Gheorghe Bulgărean, inspector școlar general al județului Sălaj, Paul Maghiu – administrator public al județului Sălaj, Dr. Marin Pop – șef secție Muzeografie și muzee locale în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

După celebrarea Sfintei Liturghii, a urmat sfințirea locului, a pietrei de temelie și a Crucii, puse spre a marca altarul viitoarei Biserici. Simbolic, copiii și tinerii, ținându-se de mâini, au format un „lănțișor” viu pe linia unde vor fi ridicate zidurile pentru a ne aminti că o biserică se ridică de cei de astăzi pentru generații și generații ce vor veni, detalii ce au sporit încărcătura emoționantă a evenimentului.

Astăzi (nr. 11 iunie) am luat parte, alături de distinsele fețe bisericești, reprezentați ai altor autorități locale și mulți credincioși, la un eveniment unic la noi în comună – punerea pietrei de temelie pentru construirea bisericii greco-catolice . Va fi nevoie de implicarea tuturor celor care vor dori sa dea o mână de ajutor . Sunt sigur că bunul Dumnezeu va rândui ca acest lăcaș de cult să se construiască. Doamne ajută !!! – transmite primarul Comunei Bobota, Dorin Ioan Gorgan.

Astfel, în ziua în care se împlineau 75 de ani de la momentul trist al Naționalizării, ce puțin mai târziu s-a răsfrânt și asupra vechii Biserici din Bobota, confiscate de statul comunist și oferite Bisericii Ortodoxe, la Bobota iată că soarele răsare din nou și pentru micuța turmă greco-catolică, ce își vede răbdarea și credința răsplătite prin acest eveniment de bucurie al sfințirii locului și a pietrei de temelie pentru noul lăcaș de cult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *