Primarul Márkus László a câștigat o finanțare de 13,3 milioane lei prin Anghel Saligny pentru Ip

Primăria Comunei Ip este condusă de primarul Márkus László și face echipă cu viceprimarul Hopide Liviu, iar împreună continuă cu succes dezvoltarea comunei și derularea de proiecte de investiții benefice comunității.

Comuna Ip dispune de o aşezare geografică privilegiată şi de condiţii naturale favorizante, datorită cărora omul a vieţuit aici încă din timpuri preistorice. Cercetările arheologice au dovedit prezenţa omului din epoca neolitică la Zăuan şi Ip, însă primul document scris care atestă existenţa acestor aşezări în calitate de localitate este Regestrumul din Oradea.

Reşedinţa de comună, Ip a fost atestată documentar pentru prima dată în 1208 sub denumirea de villa Ypu, denumirea actuală provine din 1854.
Localitatea Cosniciu de Jos a fost atestată documentar pentru prima dată în 1213 sub denumirea de Villa Coznis, Zăuan în 1249 sub denumirea de Terra Zwan, Cosniciu de Sus în 1341 sub denumirea de Kosnich, iar cea mai recent menţionată documentar a fost Zăuan-Băi, în 1913.


Dacă proiectul de înființare rețea de canalizare pentru localitățile Zăuan şi Ip se află spre finalizare, Primăria Ip a demarat lucrările de înființare rețea de canalizare și pentru localitățile Cosniciu de Jos şi Cosniciu de Sus, proiect finanțat prin PNDL II, în valoare de 6,063,275 lei.

Reţeaua de canalizare în Zăuan şi Ip sunt finalizate în proporție de 90%, este o investiţie de aproximativ 3 milioane de euro, rețea care are o lungime de 10 km şi va fi funcţională chiar din acest an. Urmează să înceapă lucrările la stația de epurare din Ip. Lucrările de canalizare din Cosniciu de Jos şi Cosniciu de Sus sunt avansate, fiind realizat 50% din proiect.

În localitățile Cosniciu de Jos şi Cosniciu de Sus se lucrează şi la aducţiunea de apă prin POIM, astfel că spre finalul anului toate localităţile din comună vor avea apă şi canalizare.

Comuna Ip va avea o infrastructură bine pusă la punct. Eforturile administraţiei locale de-a lungul anilor au dat roade, astfel că la Ip se poate vorbi de o reţea de canalizare, de apă şi mai ales de drumuri asfaltate.


Asfalt pe toate străzile și ulițele, comuna Ip acoperită 100%

Infrastructura rutieră este bine pusă la punct, după ce anul trecut s-au terminat de asfaltat ultimele străzi şi uliţe din comună, printr-un proiect finanțat tot prin PNDL 2 în valoare de 5,173,553 lei.

Proiectul a cuprins asfaltarea ultimilor 8 kilometri de străzi şi uliţe, dar și şanţuri betonate, s-au modernizat poduri şi podeţe.

„Infrastructura este modernizată în proporţie de 100%. Nu a mai rămas nicio casă din cele cinci sate care să nu aibă asfalt la poartă”, declară primarul Markus Laszlo.


Comuna Ip primește 13,3 milioane lei pentru investiții prin Programul Anghel Saligny

Primarul primarul Márkus László a obținut o finanțare de peste 13 milioane lei lei prin PNI Anghel Saligny pentru două proiecte de investiții, respectiv:

1. Dezvoltarea infrastucturii de bază prin extinderea rețelei de apă uzată în localitatea Ip și Zăuan, comuna Ip, judetul Sălaj – valoare 12.495.446,6 lei 

2. Pod peste valea Cerisa, localitatea Cosniciu de jos, comuna Ip, județul Sălaj – valoare 891.058,77 lei 


Microbuz școlar nou – Mercedes cu 34 de locuri pentru elevi

Primăria Ip a achiziționat un microbuz școlar nou, marca Mercedes, cu 34 de locuri, pentru a transporta în condiții optime elevii din întreaga comună.


Toate cele patru cămine culturale au fost modernizate

În ultimii ani Primăria Ip a investit în toate cele patru cămine culturale pe care le-a modernizat și le-a adus la un standard excelent pentru a putea fi folosite pentru orice eveniment. În anii trecuţi s-a terminat de reabilitat şi modernizat căminul din Cosniciu de Jos, iar la Ip s-au făcut lucrări la partea de izolaţie şi tencuială decorativă. În acest an sa intervenit la Căminul Cultural de la Zăuan, unde a fost refăcut acoperişul.


Primăria Ip investește în sistemul de educație

Administraţia locală pune accentul pe sistemul de învăţământ şi încearcă să ofere cele mai bune condiţii. Odată cu începerea noului an şcolar, la Ip nu vor mai exista clase cu predare simultană. Se va reveni la clase de sine stătătoare, atât la secţia de limba română, cât şi la secţia maghiară. Primăria Ip A fost depus un proiect european, prin care vor fi achiziţionate tablete, dar şi table inteligente în fiecare clasă.

Prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR- fonduri europene), primarul Markus Laszlo a depus un proiect pentru creșterea eficienței energetice a Școlii Gimnaziale nr. 1 Ip, care va fi reabilitată integral interior/exterior.


Grupă cu program prelungit la grădiniță

Primăria Ip anunță părinţii că începând din toamnă, o grupă de la grădiniţa din Ip va funcţiona cu program prelungit. Preșcolarii vor putea sta la grădiniţă până la ora 16.00 şi vor beneficia de o masă caldă în fiecare zi.

”Spre bucuria părinților, o grupă va funcţiona cu program prelungit. Până în toamnă ne vom ocupa de echiparea grădiniței”, a precizat primarul.


Iluminat public modern și sistem de camere video pentru siguranța cetățenilor

Primăria Ip a lucrat în ultimii ani la modernizarea sistemului de iluminat public, fiind montate corpuri de iluminat cu LED pe fiecare stâlp. Până în prezent, s-au montat aproximativ 500 de corpuri LED. Investiţia a fost începută cu bani de la bugetul local.

Tot din fonduri proprii, Primăria Ip a montat camere de supraveghere în fiecare sat. În prezent sunt montate 20 de camere video, dar se are în vedere extinderea sistemului cu noi camere video. Aceste camere au fost amplasate în intersecţii, la intrarea în localităţi, practic în punctele importante.


Primăria construiește o capelă nouă în Cosniciu de Sus

În urmă cu patru ani, în localitatea Ip a fost construit o capelă, iar acum doi ani s-a finalizat și capela de la Zăuan. Recent, Primăria a demarat construirea unei capele şi la Cosniciu de Sus. Capela se construieşte pe un teren lângă cimitir, primit prin donaţie. Lucrările au început anul trecut, astfel că lucrările trebuie finalizate în acest final de an.

Tot cu bani de la bugetul local Primăria Ip amenajează o sală de sport lângă Grădiniță, unde copii pe timp de iarnă iși vor putea desfășura orele de sport în condiții optime. Anul trecut Primăria Ip a finalizat de reabilitat dispensarul uman, unde au fost executate lucrări la acoperiș, izolație termină exterioară și tencuială decorativă. Totodată a fost renovată și locuința de serviciu a medicului de familie.


Drumul județean ce străbate comuna Ip va fi modernizat cu fonduri europene

Consiliul Județean Sălaj urmează să înceapă lucrările de reabilitare a DJ 109P de la DN1H – Halmâșd – Cerâșa – Cosniciu de Jos – Ip – Zăuan Băi – Camăr – limita județ Satu Mare, în lungime de 24 de kilometri.


Autostrada Transilvania străbate comuna Ip

Lucrările la tronsonul de autostradă Nușfalău – Suplacu de Barcău din A3 sunt în execuție, iar constructorul este mobilizat cu forțe impresionante. Autostrada Transilvania străbate o bună bucată din comuna Ip, astfel că această investiție a creat locuri de muncă și aduce un plus de dezvoltare zonei.


Proiecte de viitor finanțate prin Agenția Fondului de Mediu

La Administraţia Fondul de Mediu s-a depus un proiect pentru staţii de încărcare electrică, care vor fi amplasate în centrul Ip-ului. Este vorba de trei staţii, unde vor putea fi încărcate simultan şase maşini electrice. Tot cu o finanțare de la AFM se va construi la Ip un centru de colectare deșeuri la standarde europene.


”În această perioadă în care traversăm multiple crize – economice și sanitare, îmi doresc să ne unim forțele, să încercăm să avem relaţii bune între noi, pentru că nimic nu este mai preţios decât pacea.

Le doresc cetățenilor bunăstare și pace, iar cetăţenii să se simtă în comuna Ip ca şi acasă. Eu împreună cu colectivul de angajați din cadrul Primăriei IP ne străduim să facem ce este mai bine pentru comunitate, să profităm de fiecare oportunitate de finanțare pentru a oferi cele mai bune condiţii de trai”, transmite primarul Markus Laszlo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *