Primarul Șumălan Ioan asigură dezvoltarea comunei Marca și a pregătit mai multe proiecte noi

Comuna Marca este o comună în județul Sălaj, formată din satele Leșmir, Marca (reședința), Marca-Huta, Porț și Șumal. Primăria Comunei Marca este condusă de primarul Șumălan Ioan, aflat la al doilea mandat.

Primarul Șumălan Ioan are 49 de ani, este căsătorit și are doi copii. De profesie este economist, absolvent al Facultății de Științe Economice. La alegerile locale din septembrie 2020 a câștigat al doilea mandat de primar cu un scor de 51% din voturile valabil exprimate.

„Sunt recunoscător cetățenilor comunei pentru încrederea acordată la alegerile locale din 2020 și vom continua să găsim cele mai bune soluții pentru a dezvolta comuna Marca”, a transmis primarul Șumălan Ioan. 

Noul Consiliu Local Marca format din 11 consilieri locali: 5 consilieri locali PNL, 4 consilieri locali PSD, 1 consilier local UDMR, 1 consilier local PMP.

Viceprimarul Comunei Marca ales din rândul consilierilor locali este Zmole Florian de la PNL (la primul mandat).


I. Proiecte importante finalizate până în prezent de primarul Șumălan Ioan

 • 1 Reabilitare teren de fotbal în localitaea Șumal
 • 2 Reabilitare capelă mortuară în localitatea Marca
 • 3 Achiziție buldoexcavator, autoutilitară Iveco Daily – prin GAL valoare 80.000 euro
 • 4 Extindere alimentare cu apă în loc. Porț și Leșmir – prin PNDL 2 valoare 1,4 milioane lei
 • 5 Extindere alimentare cu apă în loc. Șumal prin PNDL 2 valoare 1,1 milioane lei

„Chiar cu implementarea celor douăproiecte, problema alimentării cu apă a loc. Porț, Leșmir și Șumal, problemă moștenită de la vechea conducere a Primăriei Marca, nu este în totalitate rezolvată. Încercăm să găsim soluțiile pentru rezolvarea acestei situații. Rețeaua de alimentare cu apă a fost realizată de vechea administrație, aceasta necesitând în momentul de față intervenții repetate, datorită avariilor apărute atât la rețea, cât și la stația de tratare”, explică primarul. 

 • 6 Modernizarea sistemului de iluminat public în loc. Marca (parțial), Porț și Leșmir
 • 7 Realizarea lucrărilor de cadastrare gratuită OCPI (proiect multianual care continuă)
 • 8 Realizare sistem de încălzire șa Căminul Cultural din loc. Porț

 • 9 Achiziționare tablete pentru elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Marca
 • 10 Instalare WIFI gratuit în comuna Marca – 15.000 euro fonduri europene

 • 11 Modernizarea sistemului de supraveghere video în Comuna Marca
 • 12 Modernizarea sistemului de iluminat public în loc. Șumal
 • 13 Construire capelă mortuară în loc. Leșmir (procedură de recepție)
 • 14 Digitalizarea instituției, plata cu cardul și plata on-line a taxelor și impozitelor


„Am preluat conducerea Primăriei Marca cu visteria goală și fără proiecte de investiții demarate. Mai mult decât atât, am avut un credit moștenit și pe care am fost nevoit să-l achit.

Convinși de faptul că dezvoltarea comunei poate fi făcută doar prin accesare de fonduri, am profitat de toate oportunitățile apărute pentru a atrage în comuna Marca fondurile necesare implementării proiectelor. Astfel că prin PNDL 2 comuna Marca a atras una dintre cele mai mari finanțări la nivel județean, respectiv 39 milioane lei, sumă în care sunt cuprinse trei proiecte de investiții din care două finalizate. Totodată am accesat și fonduri europene pe mai multe domenii.

Pentru a avea o continuitate în dezvoltarea comunei Marca, încă din primul mandat am făcut demersurile necesare pentru realizarea de noi investiții”, spune primarul Șumălan Ioan. 


II. Proiecte de investiții aflate în curs de implementare

1 Realizare rețea de canalizare șistație de epurare și alimentare cu apă în loc. Marca – PNDL 2, valoare 36 milioane lei (finalizat 30%) 
2 Reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Căminului Cultural din loc. Marca – CNI, valoare 4,6 milioane lei (trebuie să înceapă lucrările)
3 Construire sistem de producere energie regenerabilă (cu panouri fotovoltaice) la sala de sport din loc. Marca, valoare 30.000 euro fonduri europene
4 Reabilitare Cămin Cultural vechi din loc. Șumal
5 Construire capelă mortuară în loc. Șumal
6 Modernizare drumuri și străzi în comuna Marca

Autostrada Transilvania, tronsonul Marca – Nușfalău un boom economic pentru comunitate

Unul dintre cele mai importante investiții pentur județul Sălaj, respectiv construirea Autostrăzii Transilvania A3, va avea un impact puternic asupra dezvoltării comunei Marca. Pe raza comunei Marca constructorul tucr Nurol execută deja lucrările aparținând tronsonului Marca -Nușfalău. Proiectul a fost demarat în mandatul ministrului Lucian Bode, care și-a concentrat atenția pentru deblocarea întregului proiect A3, reușind să liciteze și să contracteze toate tronsoanele care străbat județul Sălaj.

„Semnarea contractului de execuțieal tronsonului Marca – Nușfalău, moment găzduit de Primăria Marca, a fost semnalul clar că lucrurile intră pe un făgaș normal, iar așteptările de până atunci se concretizează în fapte. Sunt convins că, construirea autostrăzii va duce la dezvoltarea întregii zone, atragerea de investitori și implicit crearea de noi locuri de muncă. Pe această cale țin să-i mulțumesc dl. ministru Lucian Bode pentru tot ce face pentru dezvoltarea comunei Marca”, a transmis primarul Șumălan Ioan. 


III. Proiecte de investiții pentru viitor

1 Modernizarea sistemului de iluminat public în loc. Marca
2 Reabilitarea, modernizarea și dotarea Căminului Cultural din loc. Porț (CNI – lista sinteză)
3 Construire Cămin Cultural nou în loc. Șumal (CNI lista sinteză)

4 Extinderea rețelei de canalizare și realizarea branșamentelor în localitățile Porț, Leșmir și Șumal (CNI – lista sinteză)

5 Modernizarea drumurilor comunale și străzilor din comuna Marca – depus pe Programul Anghel Saligny, valoare 57,9 milioane lei

Proiectul cuprinde asfaltarea a 39,7 kilometri străzi cu trotuare, șanțuri betonate, locuri de parcare, acces la proprietăți și un pod.

6 Modernizarea drumului comunal DC95 din comuna Marca – depus pe Programul Anghel Saligny, valoare 15,6 milioane lei

Proiectul prevede asfaltarea drumului comunal DC95 (7 kilometri) Marca – Marca-Huta.

7 Reabilitarea , modernizarea, dotarea și extinderea clădirii Primăriei vechi (CNI lista sinteză)

8 Înființare rețea de distribuție a gazelor naturale în comuna Marca, valoare 24,7 milioane lei

„Primăria a obținut avizele solicitate prin certificatul de urbanism, a fost finalizat și aprobat Studiul de Fezabilitate, urmând etapa de proiectare, alocarea fondurilor de la bugetul de stat și licitația pentreu execuția lucrărilor. Gazul va fi introdus în toate satele din comuna Marca, beneficiar fiind aproximativ 1200 de gospodării”, spune primarul. 

Soluția tehnică OMV Petrom: alimentarea cu gaz se va face din SRM Parc 7 OMV Petrom (situat pe raza UAT Marca).

9 Construire Capelă mortuară în loc. Porț
10 Construire terenuri de sport în loc. Marca și Porț
11 Amenajarea cursurilor de apă al Văii Marca
12 Exploatarea resurselor de apă termală din loc. Șumal
13 Reabilitare și modernizare sală de sport din loc. Marca (CNI lista sinteză)

Mesajul primarului Șumălan Ioan pentru toți locuitorii comunei Marca:

„Sunt convins  că implementarea proiectelor este așteptată de toți cetățenii comunei, dar la fel de convins sunt de faptul că acestea produc până la finalizarea lor disconfort. Ținând seama de proeictele pregătite pentru finanțare, pot spune că aceastea, după implementare vor îmbunătății condițiile de trai a tuturor cetățenilor.

Având în vedere că ne aflăm în preajma sărbătorilor de iarnă, transmit tuturor locuitorilor comunei Marca, sărbători în liniște, multă sănătate și un An Nou 2022 plin de realizări”, a transmis primarul Șumălan Ioan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *