Primarul Vasile Fodor a obținut multe milioane de euro pentru investiții în comuna Năpradea

Comuna Năpradea este formată din cinci localități – Năpradea centru comunal, Cheud, Someș Guruslău, Traniș și Vădurele, cu o populație totală de circa 2600 de locuitori.

Primăria Comunei Năpradea – condusă de primarul liberal Vasile Fodor are „motoarele turate la maxim” când vine vorba de dezvoltarea comunei. În comună s-au finalizat lucrările la două capele mortuare, se lucrează la rețele de alimentare cu apă și canalizare, iar în perioada următoare vor începe lucrările de construire a unui Centru Comunitar Integrat. 

Sunt semnate deja foarte multe proiecte noi de investiții pe PNRR, Anghel Saligny, Agenția Fondului de Mediu, POR sau GAL, astfel că pe sfârșitul anului acesta vor demara lucrările pe mai multe șantiere. 

Primăria Comunei Năpradea este condusă din 2012 și până în prezent de Fodor Vasile, aflat la al treilea mandat de primar, reprezentând Partidul Național Liberal. La ultimele alegeri locale din septembrie 2020, Fodor Vasile a câștigat Primăria Năpradea cu un scor de 64% din voturile valabil exprimate.


I. Proiecte finalizate recent

Două capele mortuare construite cu fonduri europene

Administrația locală a reușit să finalizeze cele două capele din satele Cheud și Someș Guruslău, construite cu fonduri europene.

Încep lucrările de construire a unui centru comunitar

Primăria Năpradea a câștigat o finanțare de 700.000 lei prin POR (fonduri europene) pentru construirea unu Centru Comunitar Integrat.

Centrul va fi construit în curtea Primăriei, va avea un cabinet medical și tot în noua clădire va funcționa Serviciul de Asistență Socială.

Potrivit primarului Vasile Fodor, ordinul de începere a lucrărilor va fi dat la începutul lunii iunie, iar termenul de finalizare a lucrărilor este anul 2023.

Aducțiune și extindere rețea de apă prin POIM

Comuna Năpradea este inclusă în mega-proiectul Companiei de Apă finanțat prin programul POIM (fonduri europene) pentru realizarea aducțiunii și extindereii rețelei de apă în satele Someș Guruslău și Traniș.

Proiectul cuprinde următoarele lucrări:

 1. Extinderea de rețea propusă este de 12 kilometri lungime
 2. Aducțiune rețea de apă la bazinele existente 11 kilometri lungime
 3. Construire bazin de apă 100 metri cubi pentru satele Someș Guruslău și Traniș
 4. Branșamente la fiecare gospodărie din cele două sate

Stadiu lucrări: S-au finalizat lucrările de introducerea rețelei de apă în cele două localități Traniș și Someș Guruslău. A mai rămas de executat aducțiunea de apă spre bazinele de apă din Năpradea, pe drumul județean.

Parteneriat cu Compania de Apă pentru extinderea rețelei de apă în Cheud

Primăria Năpradea și Compania de Apă Someș SA au semnat un parteneriat prin care vor extinde rețeaua de apă în localitatea Cheud pe străzile unde nu există rețea de alimentare cu apă.

Dotarea Serviciului de Asistență Socială 

Primăria a finalizat proiectul privind dotarea Serviciului de Asistență Socială cu materialele necesare pentru funcționare și desfășurarea activității specifice, respectiv cărucioare pentru persoane cu dizabilități, mașini de spălat rufe, cadre și cârji pentru deplasare și alte materiale. În cadrul proiectului a fost achiziționat un autoturism special echipat pentru transportul persoanelor cu dizabilități.

II. Proiecte semnate și care au finanțare asigurată

Patru proiecte finanțate prin PNRR – peste 4,1 milioane lei

Primarul Vasile Fodor a câștigat finanțare prin PNRR pentru patru proiecte, care în total se ridică la valoarea de 4,1 milioane lei. Proiectele a fost semnate la București, astfel că în perioada următoare vor începe lucrările.

 1. Eficientizare energetică – Cămin Cultural Năpradea – val. 1,5 milioane lei
 2. Eficientizare energetică Biblioteca Năpradea – val 1,3 milioane lei 
 3. Întocmire PUG și trasnpunere în GIS – val. 220.000 lei 
 4. Dotarea cu materiale didactice a Școlii Gimnaziale Năpradea cu structurile aferente – Școala Cheud, Grădinițele Năpradea și Cheud – val. 1,1 milioane lei 

Toate localitățile din Năpradea vor avea capelă mortuară

Primăria a depus un proiect pe fonduri europene prin GAL Samus Porolissum pentru construirea unei capele în localitatea Traniș.

Pentru construirea capelei din satul Vădurele, administrația locală a achiziționat un teren. Cel mai important lucru este că fiecare localitate din Comuna Năpradea va avea o capelă mortuară modernă.

Trei proiecte depuse spre finanțare la AFM

 1. Achiziție stații de încărcare electrice – 5 buc.
 2. Modernizarea și digitalizarea iluminatului public – val. 1 milion lei
 3. Implementare Programul Rabla Local – 50 de autoturisme înscrise – se acrodă 3.000 lei (din care 80% AFM, 20% Primăria)

Digitalizarea comunei Năpradea cu fonduri europene prin POR

Primarul Vasile Fodor a depus o solictarea de finanțare prin POR pentru un proiect de digitalizare a comunei. Concret, proiectul prevede achiziționarea de camere video de supraveghere, afisaj electronic, robot pentru taxe și impozite, internet WIFI gratuit în spații publice.

Comuna Năpradea a câștigat 3 proiecte pe Anghel Saligny

Administrația locală a dus o negociere puternică pentru a obține cât mai mulți bani din Programul Național de Investiții Anghel Saligny, astfel că primarul Vasile Fodor a câștigat nu mai puțin de trei proiecte care au o valoare totală de 17,5 milioane de lei.

1. Cel mai important contract care a fost semnat pe 10 mai la București este pentru asfaltarea străzilor din localitățile Someș Guruslău și Traniș. Proiectul prevede o lungime de 6 kilometri de asfalt și are o valoare de 7,5 milioane lei.

2. Al doilea proiect care a fost semnat în luna aprilie este pentru asfaltarea străzii Văii și construirea unui pod peste vale în localitatea Cheud. Contractul are o valoare de 6 milioane de lei. 

3. Al treilea proiect care se află în analiză la Ministerul Dezvoltării este pentru asfaltarea străzilor din localitatea Vădurele. Proiectul are nevoie de aviz de la Compania de Apă cum că în Vădurele există rețea de apă. Primarul Vasile Fodor a semnat un parteneriat cu Compania de Apă, iar din toamnă vor începe lucrările la rețeaua de apă în Vădurele, urmând ca după introducere conductelor să fie asfaltate și străzile în lungime de 2,1 kilometri. Proiectul are valoare de 4,5 milioane lei. 

 

Introducerea rețelei de gaz metan – proiect de 6 milioane de euro

Primăria Năpradea a întocmit un proiect pentru introducerea rețelei de gaz metan în toată comuna, proiect care are o valoare de 6 milioane de euro. Proiectul a fost depus la Ministerul Dezvoltării cu speranța că va primi finanțare prin Programul Național de Investiții Anghel Salingy.

Evenimente culturale: 

3 Septembrie – Fii Satului Vădurele și lansarea Monografiei satului Vădurele (serbare câmpenească)

Luna Decembrie – Concert de colinde la Căminul Cultural din Năpradea – invitați surpriză


Mesajul primarului Vasile Fodor către cetățenii comunei Năpradea:

„Solicităm cetățenilor să aibe răbdare și încredere totodată, pentru că lucrăm în folosul întregii comunități. Fiecare șantier finalizat va duce la ridicarea nivelului de trai în comuna Năpradea.

Avem foarte multe investiții importante în diferite etape care depășesc 10 milioane de euro. Sper ca în cel mai scurt timp să deschidem șantierele și să începem lucrările. Tot ce a fost mai greau a trecut. Acum stă în puterea noastră să ducem la bun sfârșit fiecare investiție finanțată.

Urmărim cu maximă seriozitate orice oportunitate indiferent de sursa de finanțare și ne dorim să realizăm noi investiții pentru dezvoltarea comunei noastre”, transmite primarul Fodor Vasile. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *