Primaul Lazăr Eugen a finalizat mai multe investiții importante și pregătește proiecte noi

Juristul Ioan Eugen Lazăr, primarul Comunei Buciumi timp de două mandate a câștigat un nou mandat în fruntea comunității, având alături o echipă de consilieri profesioniști și recunoscuți în comunitate. Eugen Lazăr a câștigat al treilea mandat cu un scor de 75%.

Ioan Eugen Lazăr s-a remarcat în acești ani, ca fiind unul dintre cei mai harnici primari sălăjeni, reușind să implementeze proiecte importante, inclusiv cu fonduri europene.

Ioan Eugen Lazăr are 50 de ani, este de profesie jurist, căsătorit și are doi copii.


Cinci proiecte câștigate pe PNLD 2 finalizate în timp record – 3 ani

Primarul Eugen Lazăr nu a stat cu mâinle în sân, ci a lucrat intens în comuna Buciumi, iar după trei ani de şantier se pot vedea multe realizări.Toate cele cinci investiţii demarate prin PNDL II în anul 2019 au fost finalizate în doar 3 ani.

S-a lucrat în special pe partea de infrastructură rutieră, iar printr-un proiect cu o valoare de 4 milioane de lei s-au reabilitat şi modernizat drumuri pe o distanţă de 8,5 km, lucrare ce a fost recepţionată în anul 2020.

Tot în anul 2020 s-a finalizat proiectul pentru reabilitarea şi modernizarea căminului cultural şi a sediului primăriei, care se află în centrul localităţii Buciumi. Lucrările au fost de o bună calitate, iar proiectul a avut o valoare de 1,6 milioane de lei.

Un alt proiect finalizat a fost reabilitarea şi modernizarea infrastructurii educaţionale la şcoala cu clasele I – IV şi grădiniţă. Valoarea investiţiei a fost de 1,9 milioane de lei, iar lucrările au fost recepţionate în anul 2019.

În zilele următoare se va face recepţia unui alt proiect prin PNDL II. Este vorba de proiectul pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere pe o distanţă de 5 km şi montarea a 50 de corpuri de iluminat, investiţie care s-a ridicat la o valoare de 2,8 milioane de lei.

S-a reabilitat şi clădirea şcolii cu clasele V – VIII din Buciumi, proiect ce a avut o valoare de 4 milioane de lei. Lucrările începute în anul 2020 au fost deja recepţionate, iar acum se lucrează la obţinerea autorizaţiilor de la ISU şi DSP. În perioada următoare, şcoala va fi doată cu mobilier şi cu table inteligente, fiind semnat deja contractul cu firma care a câştigat licitaţia.

„Pentru toate cele 5 proiecte am semnat contractele de finanțare în anul 2019 și am reușit să le finalizăm în trei ani de zile, cu tot cu licitație și execuție”, spune primarul Eugen Lazăr.


Căminul Cultural din Bogdana reabilitat cu fonduri europene

Un proiect de investiții finalizat este și reabilitarea şi modernizarea căminului cultural din Bogdana. Investiţa a fost derulată prin fonduri europene AFIR Măsura 7.6 şi a costat suma de 850.000 de lei. A fost o reabilitare totală a clădirii atât la interior, cât şi la exterior. A fost reabilitat acoperişul, iar căminul a fost dotat cu scaune şi un sistem modern de sonorizare.


Primăria Buciumi lucrează la modernizarea a bazei sportive printr-un proiect finanțat din fonduri europene. Concret s-a refăcut suprafaţa de joc, a fost rezolvată diferenţa de nivel la gazon, s-a împrejmuit baza sportivă, s-au construit vestiare, dar şi o tribună cu o capacitate de 200 de locuri. Se va monta şi o instalaţie modernă  pentru irigarea gazonului, iar cel târziu din primăvară, Cetatea Buciumi se va putea muta în noua casă.

„Am achiziționat servicii pentru realizarea unui puț forat și pentru construirea unui bazin de apă de 15.000 litri pentru irigarea și întreținerea terenului de joc”, spune primarul. 


Elevii din Buciumi primesc o masă caldă gratuită

Primarul Eugen Lazăr a făcut demersuri la decidenții politici și a obținut includerea Școlii Gimnaziale nr 1 Buciumi în programul Masă caldă”, astfel că elevii primesc gratuit o masă caldă, finanțată printr-un proiect al Guvernului României.

Programul “Masă caldă” contribuie la reducerea abandonului școlar și oferă astfel un sprijin familiilor din întreaga țară. Practic, elevilor li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv TVA.


Două proiecte câștigate pe PNRR, fonduri europene

Primăria Comunei Buciumi a câștigat finanțare prin PNRR pentru două proiecte de investiții. Este vorba de eficientizarea energetică a sediului Primăriei și a Căminului Cultural din Buciumi. Proiectul prevede montarea de panouri fotovoltaice, pompă de recirculare a apei, forarea unui puț, astfel încât primăria să devină independentă energetic. Tot cu energia captată de la panourile soalre vor fi alimentate cu curent și cele două stații de încărcare electrice.

Școlile primare și grădinițele din Bodia și Bogdana, vor fi modernizate printr-un proiect depus pe Fondul de Mediu

Primăria Buciumi a depus la Fondul de Mediu cereri de finanțare pentru creșterea eficienței energetice a școlii și grădiniței din satele Bogdana și Bodia. Proiectul se află în evaluare, dar având în vedere că s-a obținut un punctaj mare șansele pentru a câștiga finanțarea este foarte mare.


Primăria a demarat construirea de capele mortuare în fiecare sat

Primarul Ioan Eugen Lazăr și-a propus să construiască în fiecare sat din comună câte o capelă mortuară, astfel a făcut un plan de finanțare de la bugetul local.

În prezent se lucrează la capela din satul Bodia, iar pentru capela din satul Răstolțu Mare urmează să fie emisă autorizația de construire și să înceapă lucrările luna aceasta. Cele două capele vor fi finalizate anul viitor.

Tot în această perioadă se lucrează la documentațiile tehnice pentru construirea capelelor mortuare în Bogdana și Sângioriu de Meseș, lucrări care vor începe anul viitor.

 

Urmează investiții de peste 34 de milioane de lei prin Programul Național Anghel Saligny

Primăria Buciumi, condusă de primarul Eugen Lazăr (PSD) primește prin Programul Național „Anghel Saligny” peste 34 de milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii, atât în ceea ce privește drumurile și podurile, cât și pentru apă și canalizare.

Primul proiect în valoare de 3,6 milioane de lei prevede extinderea rețelei de apă în comună. Este vorba de aproximativ 10 kilometri de conductă care nu a fost prinsă în programul Companiei de Apă Someș SA, după cum ne explică primarul comunei.

Al doilea proiect în valaore de 20 de milioane de lei este destinată realizări unei rețele de canalizare, branșamente și racorduri în comună. Prin acest proiect, Primăria Buciumi rezolvă problema racordurilor la rețeaua de apă, astfel că cetățenii nu vor avea de plătit niciun leu.

Al treilea proiect care a primit finanțare este pentru modernizarea infrastructurii rutiere, respectiv asfaltarea drumului comunal DC 70C Buciumi – Stârciu (4,6 kilometri) și asfaltarea drumului comunal DC70B Bogdana – Sângeorgiu de Meseș (2 kilometri).

Ultimul proiect care a primit o finanțare de circa 4 milioane de lei este pentru construirea a trei poduri și o punte pietonală.

Primarul Eugen Lazăr spune că două poduri se vor construi la Bodia peste Valea Agrij, un pod se construiește în Buciumi peste Valea Sângeorgiului, dar și o punte pietonală în centrul comunal, tot peste Valea Sângeorgiului.


”Au fost 10 ani de muncă continuă, atât din partea mea, cât şi a colegilor din primărie. Am format o echipă bună şi îi felicit pe colegii din primărie pentru că au fost implicaţi total. Am reuşit alături de colegi şi de cetăţeni să facem lucruri bune în comunitate. Tot ce am realizat în acești ani este pentru comunitate și voi fi în continuare alături de fiecare cetățean.

Le garantez cetățenilor că atâta timp cât voi fi primarul comunei Buciumi, voi face tot ce îmi stă în putere să dezvoltăm comunitatea, să realizăm cât mai multe lucruri bune şi necesare pentru cetăţeni. ”, a declarat Ioan Eugen Lazăr, primarul comunei Buciumi. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *