Proiect inedit de promovare a Castrului Roman de la Porolissum, realizat de Consiliul Județean

🏛 Rezultatele cercetărilor științifice din ultimul deceniu de la Complexul Arheologic Porolissum Moigrad fac obiectul unui proiect finanțat de Consiliul Județean Sălaj și inaugurat luni, 14 iunie, în prezența membrilor Comisiei Limes și a numeroși arheologi din întreaga țară. În cadrul proiectului au fost montate 45 de panouri informative, au fost amenajate cinci zone de odihnă, precum și trei zone cu plantații explicative, unde au fost reconstituite la nivelul solului, cu plante și piatră ornamentală, zidurile vechilor așezăminte – Balistarium, Cisterna și Basilica.
ℹ️ „Am încercat să aducem lucrurile pe un făgaș normal și să oferim turiștilor orientare și explicații despre locurile pe care le admiră în timpul vizitei în sit. Oarecum în antiteză cu restaurările excesive de acum cinci ani, care au agresat situl și chiar au periclitat înscrierea viitoare pe lista UNESCO, am propus și câteva soluții mai puțin agresive, reversibile, de a marca în teren clădirile cercetate”, a explicat dr. Coriolan Oprean, cercetător la Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca și responsabil științific al șantierului arheologic de la Porolissum.
📌 În același context, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a anunțat disponibilitatea administrației județene de a susține financiar, și pe viitor, proiectele de promovare a Castrului: „Pe lângă satisfacția de a vedea roadele muncii dumneavoastră, mă bucură foarte mult interesul publicului larg, având în vedere numărul tot mai mare de vizitatori. Consider că este important ca turiștii care ajung la Porolissum să beneficieze de rezultatele cercetării științifice, să cunoască istoria acestor locuri. Niciun efort nu este prea mare atunci când lucrurile merg într-o direcție care produce efecte culturale benefice pentru sălăjeni. Ne dorim să susținem în continuare munca de cercetare, să facem și alte investiții care să pună în valoare situl, fără a aduce vreun prejudiciu moștenirii culturale”.
❗️ Dr. Felix Marcu, președintele Comisiei Naționale Limes și managerul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, a precizat că Porolissum se evidențiază nu doar prin poziția sa absolut spectaculoasă, dar și prin clădiri, unele unicat în Imperiu. „Porolissum este important nu numai pentru situl în sine, pentru Castru și așezare, dar și pentru întreg contextul în care este amplasat, fiind protejat din toate direcțiile de bariere artificiale de pământ, de turnuri de supraveghere, unul dintre cele mai complexe sisteme întâlnite în Dacia și în Europa. Consider că ar trebui gândit la nivel macro, un plan care să cuprindă întreg ansamblul de la Porolissum. Mă gândesc la un Master Plan care să prevadă toate reglementările necesare punerii în valoare a Complexului Arheologic și care să pună accent pe valorificarea non-invazivă a zonei, cu reconstituiri virtuale, de realitate augmentată, cu reconstituiri ale fortificațiilor clădirilor și mai ales a peisajului”, a subliniat dr. Marcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *