Proiectul Național „Caravana Reciclării Creative” derulat la Școala Gimnazială Nr.1 Pericei
Școala Gimnazială Nr.1 Pericei a desfășurat cu succes Proiectul Național ,,Caravana Reciclării Creative”, ajuns la ediția a doua, un proiect dedicat tuturor profesorilor din învățământul preuniversitar din județele Arad, Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș. Proiectul Caravana Reciclării Creative, un proiect de suflet, a fost organizat de către Asociația PlaYouth în colaborare cu OSCAR Downstream, având ca scop principal reciclarea creativă a deșeurilor și conștientizarea efectelor consumismului asupra mediului înconjurător, atât în rândul elevilor și al profesorilor, precum și în familiile și comunitățile în care s-a desfășurat. A fost o inițiativă care a reușit să transforme materialele aruncate, în frumoase opere de artă, prezentând în același timp potențialul imens de creativitate.
În cadrul acestui proiect au participat 20 de unități de învățământ din fiecare județ, fiecare cu câte 5 profesori. În urma participării la maratonul de ateliere profesorii, împreună cu elevii au avut de organizat, în școală, 5 zone de reciclare și recreere: colectare selectivă, lectură inspirată, păsări fericite, zona verde și reciclare creativă. Acest proiect a constat în a-i ajuta pe profesorii și elevii participanți ca, prin reciclarea creativă a deșeurilor, să crească gradul de conștientizare a efectelor consumismului asupra mediului înconjurător, în școlile, familiile și comunitățile din care fac parte. Proiectul s-a desfășurat în perioada 11.01-15.05.2024, și se va încheia în urma jurizării cu desemnarea câștigătorilor, iar școala câștigătoare va fi premiată cu o tabără de animație și creativitate în intervalul 15.07-20.07.2024.
În cadrul proiectului ,,Caravana Reciclării Creative”, elevii Școlii Gimnaziale Nr.1 Pericei, Sălaj au folosit foarte multe materiale reciclabile prin realizarea unor produse din materiale reciclate și au creat diverse ornamente, obiecte de decor, îmbrăcăminte etc. și au transmis mesajul lor asupra reciclării creative, prin prezentarea unui spectacol organizat la Căminul Cultural din localitate, avându-i ca invitați pe părinții elevilor, oficialitățile locale, preoții și întreaga comunitate. Spectacolul a constat în prezentarea a două scenete, atât în limba română cât și în limba maghiară care au scos în evidență importanța reciclării creative, cântece si poezii care au vorbit despre planetă și pace, parada modei și dans cu îmbrăcăminte confecționată din materiale reciclabile.
Protagoniștii momentului au fost: Trupa de teatru ,,Arborele vesel” cu sceneta ,,Noi vrem o planetă curată!”, prezentată de elevii claselor V-VIII, elevele clasei a IV- a A au cântat și au dansat vals, elevii clasei a VII-a B ( secția maghiară) au prezentat Parada Eco-modei 2024, eleva Corda Milena din clasa a IV-a A a prezentat momentul ,,Prietenă ne e natura” urmat de sceneta clasei a VI-a B (secția maghiară) și de cele două momente artistice Cântecul Pământului și Cântecul pentru Pace cântece interpretate de elevele Jozsa Sara și Debre Sara.
Obiectele confecționate din materiale reciclabile s-au vândut aproape în totalitate, iar banii adunați vor contribui la reabilitarea sălii de sport.
Elevii Școlii Gimnaziale Nr.1 Pericei au amenajat, în curtea școlii, o ,,grădină minunată” de 25 de m2, prin intermediul căreia au dorit să prezinte o gospodărie țărănească cu prispă și geamuri albe; o curte generoasă, fântână cu cumpănă și găleată precum și aleea realizate din pietricele de râu, iar din PET-uri mari s-au confecționat ornamente în care s-au plantat flori colorate pentru înfrumusețare. Întreaga grădină, întreg spațiul amenajat, este brăzdat de o apă curgătoare. Albia râului a fost amenajată cu pietre de râu de diferite mărimi, iar câteva buturugi de lemn au fost scobite și umplute cu pământ în care s-a plantat câte o floare de piatră. În grădină se odihnesc două lebede frumoase înconjurate de flori multicolore. Cele două cești și băncuța colorată îi determină pe elevi să admire grădina și să se relaxeze în recreație.
Pe câțiva suporți de lemn, amplasați lateral, s-au agățat câteva recipiente din plastic ,,hrănitoare pentru păsări”. Acestea vor putea veni în grădina amenajată de elevii școlii noastre. Vor fi legătura între Cer și Pământ. Cântecele lor vor fi bucuria sufletelor noastre, iar grădina rodul muncii elevilor noștri.
În interiorul școlii noastre a fost amenajat colțul în care colectarea se realizează selectiv, pe categorii și în recipiente bine definite. Elevii au fost îndrumați și învățați să colecteze selectiv.
Colțul ,,lectură inspirată” este vizitat în fiecare pauză de elevii școlii, aceștia având posibilitatea să se relaxeze citind câte un fragment din cărțile expuse în biblioteca amenajată din materiale reciclabile însoțită de mobilierul expus în mod creativ sub crengile copacului prieteniei.
Elevii Școlii Gimnaziale Nr.1 Pericei, îndrumați de cadrele didactice coordonatoare Molnar Krisztina, Jozsa Marcela, Sabău Anca-Alina, Soos Annamaria și Borz Maria, împreună cu toate cadrele didactice din unitatea școlară sprijiniți de directorul unității, Mate Zoltan, au descoperit ce înseamnă reciclarea corectă, ce se întâmplă cu ceea ce s-a reciclat, cum se construiesc zonele de reciclare și recreere, dar și cum se întrețin zonele de reciclare și recreere create în școală.
Echipa de proiect