PSD susţine impozitarea pe cifra de afaceri: Este o măsură care se va regăsi în programul de guvernare al viitorului premier

Senatorul PSD Daniel Zamfir a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia, că formaţiunea sa susţine impozitarea pe cifra de afaceri, măsură care ar urma să se regăsească în programul de guvernare pe care preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, îl va prezenta după preluarea funcţiei de premier, potrivit agerpres.

„Vreau să anunţ aici, în premieră, (…), că la nivelul Partidului Social Democrat această decizie (impozit de 1% din cifra de afaceri – n.r.) va fi una care se va regăsi în programul de guvernare pe care preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, îl va prezenta imediat după preluarea funcţiei de prim ministru. PSD, repet, susţine impozitarea pe cifra de afaceri. Este, până la urmă, un mecanism care aduce o echitate în materie de impozitare, întrucât 1% pe cifra de afaceri, această cotă de impozit, o plătesc IMM-urile, cele care desfăşoară activităţi de producţie şi nu numai, se încadrează în cifră de afaceri de 500.000 de euro”, a declarat Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice din Senatul României.

Potrivit acestuia, impozitarea cu 1% va aduce un echilibru în mecanismul de impozitare, întrucât, a spus el, marile corporaţii multinaţionale, prin „mecanismul de optimizare fiscală, transferă o mare parte a profitului în paradisuri fiscale”, iar „aici, unde fac profitul, rămâne o foarte mică sumă de impozitat, ceea ce este absolut incorect”.

„Ceea ce vrem să facem cu acest mecanism de impozitare, aducem un echilibru între ceea ce plătesc companiile româneşti şi ceea ce ar trebui să plătească şi marile companii multinaţionale, care activează şi care fac profit în România”, a adăugat Daniel Zamfir.

Senatorul PSD a opinat că a plăti impozit acolo unde faci profitul este şi fundamentul care a stat la bază atunci când Uniunea Europeană a emis Directiva 1164, prin care a decis ca companiile multinaţionale să plătească impozitul acolo unde fac profit.

„A nu se înţelege că acest mecanism de impozitare este un mod de a supraimpozita sau de a pedepsi în vreun fel companiile multinaţionale. În niciun caz. Este, până la urmă, în spiritul Directivei europene care spune exact acest lucru: companiile trebuie să-şi plătească impozitele acolo unde fac profitul. Dar, înainte de orice, este un mod de a aduce echitate în mecanismul de impozitare. Asta este dorinţa PSD, cu care, evident, vom merge în coaliţie. Decizia va fi luată împreună cu PNL, sper din suflet ca, aici, PNL să nu mai şovăie”, a declarat Daniel Zamfir.

Senatorul PSD şi-a exprimat convingerea că prin acest tip de impozitare, care „va fi mult mai uşor de controlat”, bugetul statului va fi „cu mult mai corect alimentat şi sumele vor fi consistente în comparaţie cu situaţia de acum”.

El a conchis că această măsură va aduce un echilibru între ceea ce plătesc, ca impozit, companiile româneşti şi multinaţionalele care, a spus parlamentarul social-democrat,”bineînţeles, sunt binevenite în România”.

Potrivitacestuia, Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

La iniţiativa senatorului PSD de Alba Călin Gheorghe Matieş, în această săptămână a avut loc la Alba Iulia şedinţa Comisiei Economice a Senatului României. De asemenea, cu această ocazie, au fost organizate mai multe întâlniri între oameni de afaceri din judeţ şi senatorii din comisie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *